FUTBOL
Esports 11/09/2018

El partit de Miami acorrala Luis Rubiales

La Lliga, el Girona i el Barça demanen oficialment jugar el partit a la Federació

Toni Padilla
3 min
Pedro Sánchez i Luis Rubiales a la final del Mundial femení sub-20, celebrat a l’agost.

BarcelonaEl president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, continua decidit a no autoritzar que el partit de Lliga entre el Girona i el Barça del 26 de gener es jugui a Miami. Rubiales, que ahir no va voler parlar abans del partit de la selecció espanyola contra Croàcia a Elx, es reunirà avui a la Moncloa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la FIFA, Gianni Infantino, per tractar dos temes: la possibilitat que Espanya sigui seu de la fase final de la Lliga de Nacions i l’aposta de la Lliga espanyola de portar partits als Estats Units. “En parlaré després de la reunió de demà”, es va limitar a dir Rubiales, que els últims dies s’ha mostrat contrari a aquesta iniciativa. Ha arribat a titllar de “maleducat” el president de la Lliga, Javier Tebas, per haver signat un contracte de 15 anys amb una empresa nord-americana per organitzar aquests partits sense haver-ne parlat abans amb ell. Sense el permís de la Federació Espanyola el partit no es pot jugar. Però tots els actors implicats van arribant a acords de mica en mica per jugar el partit i deixen sola la Federació, molesta per la manera com la Lliga, finalment, li ha demanat oficialment el permís.

La LFP va enviar ahir una petició per escrit, signada també pel Girona i el Barça, en què demanava l’autorització per jugar el partit el 26 de gener a les 20.45, hora catalana, al Hard Rock Stadium de Miami sense cap trucada prèvia. Oficialment aquest és el primer cop que a la Federació tenen notícia directa del partit ja que, segons expliquen fonts federatives a l’ARA, “fins ara tot ens ha arribat per la premsa o pels clubs de manera no oficial”. Javier Tebas, que té el suport tant del Girona com del Barça (clubs que es van postular des del primer moment per ser els escollits per jugar a Miami), necessita quatre permisos per poder portar el partit a Florida. Primer el de la Federació; després el de la UEFA; el de la Federació de l’Amèrica del Nord, Centreamèrica i el Carib (Concacaf), i el de la Federació Nord-americana. La UEFA, en paraules del president Aleksandr Ceferin, es va mostrar contrària a la idea, tot i que no va ser una resposta oficial, ja que encara no els ha arribat la proposició. Rubiales, cada cop més sol a Espanya, sap que podria fer-se fort amb el suport de la FIFA i la UEFA.

Reunió clau a la Moncloa

La reunió de la Moncloa podria ser clau ja que, en cas que finalment la Federació aturés el projecte, esclataria una guerra civil dins del futbol espanyol que no interessa al govern de Pedro Sánchez, que intentarà pactar un acord entre totes les parts. Tebas ja ha aconseguit el suport de l’associació Aficiones Unidas, amb representació de penyistes gironins inclosa, i avança cap a un pacte amb l’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), que inicialment van arribar a parlar de fer una vaga. La Lliga, doncs, avança en la preparació del partit com si no passés res per poder negociar amb la Federació en una posició forta. Un pas clau va ser enviar la petició escrita. Tebas, que aquests dies és a Quito (Equador) en un acte, va signar juntament amb els presidents del Barça i el Girona, Josep Maria Bartomeu i Delfí Geli, el document enviat a la Federació, en què s’afirma que totes les parts implicades “treballaran amb les principals institucions governamentals espanyoles, així com altres federacions i entitats esportives, per fomentar el futbol espanyol i els seus valors com a vehicle de promoció de la marca Espanya a l’Amèrica del Nord”. Al document, la LFP afirma que l’associació d’aficionats Aficiones Unidas ha acceptat les contrapartides ofertes pel Girona als abonats que no podran ser al partit.

Al Barça el suport al partit és total. El vicepresident Jordi Cardoner en va parlar ahir: “Estem molt orgullosos que es pensi en el Barça com els pioners escollits per la Lliga. No aconsellem als socis què cal fer: ells prendran les seves decisions, els intentarem facilitar que hi viatgin. El Barça està a favor de jugar a Miami, però cal fer-ho amb el vistiplau de totes les parts”. El Girona, per la seva banda, va demanar ser escollit per jugar aquest partit, segons va admetre Javier Tebas, pels beneficis econòmics que donaria al club i la consolidació de la marca de l’equip a escala internacional. Però entre els seus aficionats el debat continua obert entre els crítics i els que ho veuen bé.

stats