Operació Port
Esports 02/04/2013

La defensa de Saiz nega que cometés delicte i que formi part de la trama de l'operació Port

L'advocat Ignacio Arroyo creu que el seu client no hauria de ser imputat, com tampoc ho estan altres directors esportius de ciclistes tractats per Eufemiano Fuentes, com Eusebio Unzue i Bjarne Riis

Efe
3 min
L'advocat Ignacio Arroyo i Manolo Saiz, exdirector esportiu i acusat en l'operació Port

MadridLa defensa de Manolo Saiz ha afirmat aquest dimarts que ell no va cometre cap delicte, que cap de les proves presentades en el judici de l'operació Port l'assenyalen com a membre de la trama i que no hauria de ser imputat, com no ho estan altres directors esportius de ciclistes tractats per Eufemiano Fuentes com Eusebio Unzue i Bjarne Riis.

El lletrat de Saiz, Ignacio Arroyo, ha iniciat aquest dimarts l'última de les 24 sessions del judici desenvolupat des del 28 de gener al jutjat penal número 21 de Madrid, on va discrepar dels plantejaments fets per les acusacions sobre l'oportunitat de "netejar l'esport espanyol" amb una sentència exemplaritzant.

"S'han equivocat de lloc. Aquest judici no és l'esport espanyol, és per un delicte de la salut pública. És molt difícil demanar a la jutge que s'ha de basar en l'article 361 del Codi penal quan es van cometre els fets. El legislador espanyol no va regular fins al 2006 el delicte de dopatge", ha dit.

Arroyo ha defensat que els fets "no són constitutius d'infracció penal" i ha assegurat que "la sang no és un medicament perquè la llei del medicament no la considera així, i tots els perits" que han declarat en el judici "ho han dit".

Després d'indicar que si l'any 2006 es va introduir en el Codi Penal l'article 361 bis "per perseguir l'entorn de l'esportista, és perquè amb el 361 no podia fer-ho", ha reiterat que els fets jutjats només tenen cabuda en aquest últim, tot i que "s'ha d'acreditar que la substància ha causat un dany concret en l'esportista".

"Si no ho fas així es confon el pla administratiu i el penal. Aquí no s'ha realitzat cap pericial. Manolo Saiz no ha pogut ser-ne autor, ni tampoc cooperador necessari. Aquí parlem d'esportistes professionals que poden fer elecció de metge", assenyala.

Arroyo també ha afirmat que en el judici ha quedat constància que Manolo Saiz no tenia cap relació amb Yolanda Fuentes i que coneixia Vicente Belda i José Ignacio Labarta, els altres acusats, de l'àmbit esportiu, i ha desmuntat la teoria que Saiz portava diners per pagar Eufemiano Fuentes en el moment de la seva detenció.

"Ell va entrar i va sortir amb els diners de la cafeteria. No va pagar ni un euro. Va donar una explicació de per què portava diners en moneda de diferents països", ha dit, abans d'assenyalar que les declaracions dels ciclistes citats com a testimonis no l'incriminen.

Arroyo ha assegurat que el seu defensat tampoc va ser col·laborador d'Eufemiano Fuentes, segons s'ha desprès de les declaracions de testimonis i de l'instructor de la Guàrdia Civil, i que les escoltes telefòniques intervingudes han demostrat que "no formava part de cap grup".

"Parlaven d'ell despectivament, que no sabien a què venia ni deixava de venir. I en la prova documental, en cap foli intervingut hi ha lletra de Manuel Saiz", ha indicat en referir-se als calendaris de preparació en què apareixien les inicials PAI que corresponen a Pau Antón Idroquilis, segons l'instructor en els atestats.

L'advocat també ha recordat que el Liberty tenia autorització per incloure el medicament "Synacthen" en la seva farmaciola, segons va acreditar la perit María Ángeles Saavedra, i ha qüestionat la imputació de Manolo Saiz quan no ho estan cap dels metges del seu equip, Alfredo Córdova, Raquel Ortolano i Sergio Quilez.

El lletrat, finalment, ha explicat per què en la primera sessió del judici va preguntar a Eufemiano Fuentes si coneixia José Javier "Pipe" Gómez, president de l'Associació de Ciclistes Professionals. "Li vaig preguntar si el coneixia perquè en aquesta causa ha estat personada com a acusació l'Associació de Ciclistes Professionals. Va contestar que el coneixia, que havia estat client o pacient o el que fos d'Eufemiano", ha conclòs.

stats