Messi desencalla un Barça amb poc futbol (3-0)

Després d'una primera part per oblidar, l'argentí lidera el triomf contra l'Elx amb un doblet completat per una diana de Jordi Alba

i
Albert Nadal
4 min
Messi celebra el primer gol contra l'Elx

Mentre Messi segueixi al Barça, per mal dades que vagin les coses, l'argentí continuarà fent gols. Fins i tot trobant socis poc habituals, com Martin Braithwaite, que ha assistit amb classe l'argentí en la diana que ha desencallat un partit en què els blaugranes no han comparegut fins a la segona meitat. Amb el marcador a favor, el conjunt de Ronald Koeman no ha jugat de nou amb foc com ho va fer contra el Cadis i, després d'una recuperació de Pedri i una gran cavalcada de De Jong, Messi ha rematat la feina abans del tercer i definitiu gol de Jordi Alba (3-0). Alenada d'aire fresc per a un Barça amb rotacions (menys per a Riqui Puig) que recupera més efectivitat que futbol abans de visitar dissabte el Sevilla.

Sense brillar, l'equip blaugrana ha recuperat sensacions després d'una setmana que havia colpejat l'autoestima del vestidor amb la desfeta contra el PSG i l'oportunitat malbaratada d'escurçar distàncies en la visita del Cadis. Koeman havia demanat en la prèvia als més veterans "treure les castanyes del foc", i així ho ha fet Messi, al veure el panorama desolador dels primers 45 minuts contra l'Elx. Veterà també ho és Miralem Pjanic, però això de treure les castanyes del foc sembla que li queda lluny. Nova actuació per esborrar del bosnià, que segueix molt allunyat del nivell que va mostrar en la seva etapa a Itàlia com a futbolista del Roma, primer, i del Juventus, després. Al tècnic neerlandès se li ha esgotat la paciència amb Pjanic i l'ha substituït tot just al descans.

Després de 45 minuts d'incompareixença blaugrana, Koeman ha apostat per la seva pràctica d'acumular futbolistes en atac i, en aquesta ocasió, li ha funcionat. Després de passar pel túnel de vestidors, el tècnic ha recuperat el 4-2-3-1, amb un doble pivot format per De Jong i Pedri, una línia de tres amb Trincão, Messi i Dembelé i, com a referència ofensiva, Braithwaite. A diferència de Griezmann, que ha demostrat que segueix desencertat quan ha entrat al terreny de joc per disputar els últims minuts, l'atacant danès ha assistit Messi i Alba. Així, Braithwaite ha participat en el primer gol, que ha servit per desencallar un partit gris i en l'últim, en què Alba ha segellat una golejada més tranquil·la del que es podia esperar veient com s'havia desenvolupat el duel fins al descans.

Primer temps per oblidar

Durant el primer temps ha preocupat la falta de futbol del Barça, i això que, contra l'Elx, els blaugranes s’han trobat d’inici un equip més atrevit i molt menys tancat que el Cadis, amb els espais que això suposava darrere la defensa valenciana: camp per córrer i per filtrar passades. Ho havia ensumat d’hora Trincão, titular en detriment de Dembélé, assenyalat en la prèvia i en l’onze per Koeman, com el seu compatriota Griezmann. El jove extrem portuguès ha intentat aprofitar la seva oportunitat i ha sigut el protagonista de les primeres oportunitats del Barça, però tot s’ha diluït ben aviat i ha aparegut en escena un conjunt blaugrana inoperant. Lenglet, un dels altres assenyalats en el duel contra el Cadis, també ha vist com el seu lloc a l’equip titular al costat de Gerard Piqué l'ocupava Samuel Umtiti en un onze amb rotacions, com l’entrada d’un Pjanic que segueix immers en una eterna letargia.

Amb un Messi que ha començat incisiu, reclamant la pilota des del flanc central de l’atac, el picant als primers compassos ha anat a càrrec de Trincão, que ha topat amb dues bones respostes del porter català de l’Elx, Édgar Badia. Entremig, a punt ha estat de funcionar-li al conjunt valencià la posada en escena valenta de Fran Escribá, però Lucas Boyé ha rematat massa alt davant la mirada contemplativa d’Umtiti. Superat l'ensurt, el Barça ha seguit mantenint la possessió de la pilota, però sense trobar tantes escletxes com als primers compassos del partit, i s'ha mostrat com un equip molt pobre en futbol.

Això ha dibuixat un escenari fred, avorrit, en el qual poc ha passat més enllà d’una rematada de De Jong invalidada per fora de joc. “Un partit lleig”, tal com va definir Messi el futbol sense públic en la seva entrevista amb Jordi Évole. Amb aquest panorama, que hauria generat un intens run-run a l’estadi camí de l’emprenyada pròpia del culer molt decebut amb el seu equip, hi ha hagut una falta d’entesa entre Messi i Pjanic al centre del camp que ha acabat amb un contraatac de l’Elx que ha finalitzat el lleidatà Pere Milla amb un xut centrat a les mans de Ter Stegen. Així ha mort un primer temps per oblidar, a l’espera que Messi sortís al rescat.

La golejada serveix per recuperar impuls, per tornar a assaborir el triomf, i, també, per deixar la porteria a zero després de vuit partits seguits encaixant gol. De fet, l'últim cop que l'equip no va rebre cap gol va ser, precisament, contra l'Elx, tot just fa un mes. Contra el Sevilla, tant dissabte al Sánchez Pizjuán com en la tornada de les semifinals de Copa de dimecres, farà falta molt més futbol.