Esports 13/12/2019

Els Mossos faran un cordó al voltant del Camp Nou per al Barça-Madrid

La policia diu que "el pitjor escenari" seria una invasió del camp, però Tsunami respon que no vol bloquejar el partit

Pau Esparch / Albert Nadal
4 min
Controls de seguretat al Camp Nou, amb els Mossos al fons, en un partit de Lliga de Campions

BarcelonaDimecres vinent, un cop hagi acabat l'hora punta d'entrada de vehicles a Barcelona, el Camp Nou quedarà envoltat pels Mossos d'Esquadra. El dispositiu policial per al Barça-Madrid del 18 de desembre començarà al matí, amb un cordó exterior a l'estadi per garantir que s'hi pugui arribar davant la convocatòria de Tsunami Democràtic. El cap dels Mossos, el comissari en cap Eduard Sallent, ha explicat que el cordó "no serà una zona blindada" perquè es podrà travessar. Però, a mesura que s'aproximi l'hora del partit, que s'ha de celebrar a partir de les vuit del vespre, el cordó exterior "es rebaixarà" i se centrarà en les entrades a l'estadi. Els Mossos treballaran perquè les accions al voltant del Camp Nou –Tsunami ha anunciat quatre punts de protesta– "no dificultin" els accessos.

La policia diu que "el pitjor escenari" del Barça-Madrid seria una invasió del camp. Sallent ha assegurat que aquesta és una situació "extrema", però ha afegit que "no hauria de passar" perquè, segons els Mossos, la convocatòria de Tsunami Democràtic per al clàssic "no té la intenció d'interrompre el partit". "No és probable, però sí possible", ha admès Sallent, que ha explicat que el dispositiu policial s'ha dissenyat amb mesures "per donar resposta" a aquesta possible invasió de la gespa. Tot i això, el comissari en cap ha recordat que la primera intervenció, si es produeix una invasió del camp, aniria a càrrec de la seguretat privada i que la policia actuaria "si la situació és greu", així com per detenir i denunciar els aficionats que saltin a la gespa.

Però, poc després que el conseller d'Interior i el comissari en cap dels Mossos hagin comparegut per explicar el dispositiu policial del clàssic, Tsunami Democràtic ha enviat un missatge –a través de Twitter i Telegram– per assegurar que no vol "bloquejar o suspendre" el partit. El moviment ha manifestat que la seva intenció és "convidar tothom a veure'l", així com que "se segueixi a tot el món". Des dels Mossos han reconegut que són conscients que la idea de Tsunami és fer visible el missatge de "Spain, sit and talk". En el cas d'una invasió del camp, Sallent ha recordat les importants sancions econòmiques i també les multes disciplinàries que podria imposar el mateix club si es tracta de socis. Segons el reglament federatiu, es poden enfrontar a multes de fins a 3.500 euros i la prohibició d'accedir a camps de futbol durant sis mesos.

L'ACN ha publicat aquesta tarda que el Barça va negociar amb Tsunami sobre el clàssic, que van mantenir contactes informals a través d'un intermediari i que el club va rebutjar que la plataforma desplegués una gran pancarta i li va fer una contraoferta que tampoc va arribar a bon port. Una informació que des del Barça neguen rotundament, malgrat que fonts coneixedores han apuntat que hi van haver intents extraoficials de tempteig i de negociació que no van fructificar per la falta d'un interlocutor formal que fos representatiu de Tsunami Democràtic.

Tsunami Democràtic crida a concentrar-se als voltants del Camp Nou la tarda del Barça-Madrid

Més de 3.000 efectius

El dispositiu al voltant del Camp Nou i a l'interior comptarà amb més de 3.000 efectius –un miler dels Mossos i la resta de vigilants de seguretat privada–, una xifra a la qual falta afegir els agents de la Guàrdia Urbana assignats per al clàssic. Sallent ha recordat que el Barça-Madrid ja és, d'entrada, un partit d'alt risc per l'amenaça de risc terrorista de nivell 4 sobre 5, i que en aquest cas s'hi suma la convocatòria de Tsunami Democràtic. La coordinació del dispositiu anirà a càrrec dels Mossos –no es preveu la participació de la Policia Nacional–, amb les unitats antidisturbis de la policia catalana, la Brimo i l'ARRO. També hi haurà altres unitats del cos, com la canina, els Tedax, la Comissaria General d'Informació i agents de seguretat ciutadana.

El cordó exterior es dedicarà a assegurar les arribades dels aficionats i a evitar enfrontaments amb els manifestants. "Actuarem si hi ha l'activitat d'un grup radical o una concentració que impedeixi el pas de persones", ha dit Sallent, que ha afegit que es faran "filtres". Pel que fa al cordó a les entrades del Camp Nou i a l'interior, el cap dels Mossos ha avançat que hi haurà "més intensitat" en els controls dels aficionats que vulguin accedir a l'estadi, els quals també inclouran escorcolls. Per això la policia ha recomanat a les persones que vagin al camp a veure el clàssic que es desplacin en metro o a peu. Els Mossos no han donat detalls de les arribades dels jugadors i els àrbitres, però Sallent ha apuntat que se n'ha parlat amb els dos clubs i els àrbitres.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, el comissari en cap, Eduard Sallent, i l'inspector Lluís Venteo durant la roda de premsa

Els Mossos han recomanat que els futbolistes del Barça, així com l'staff tècnic, es concentrin abans del partit per accedir tots junts a l'estadi, en lloc de fer-ho en els seus respectius vehicles particulars com fan habitualment quan juguen al Camp Nou. Consultat per l'ARA, el club descarta donar cap informació prèvia sobre aquesta possibilitat. En aquest sentit, tant el conseller d'Interior, Miquel Buch, com el comissari en cap Sallent tampoc ho han precisat, i han sintetitzat que amb el dispositiu que han dissenyat en "garantiran" els accessos. El cap dels Mossos ha evitat confirmar si els futbolistes del club blanc s'allotjaran a l'Hotel Princesa Sofia, a poc més de 500 metres del Camp Nou, com fan tradicionalment quan venen a Barcelona per jugar contra el Barça. Sallent ha subratllat la predisposició tant del FC Barcelona com del Reial Madrid "a col·laborar".

stats