MOTOR - DAKAR 2019

El Dakar 2019 manté la incertesa sobre el seu recorregut després de quedar-se sense Xile i Bolívia

De moment el Perú és l'únic país que ha confirmat que l'edició del 2019 del ral·li hi passarà

L'Amaury Sport Organisation (ASO), l'empresa organitzadora del ral·li Dakar, ha cancel·lat l'anunci del recorregut de la cursa de l'edició del 2019, que estava previst per a aquest dimarts. I és que de moment el Perú és l'únic país que ha confirmat que el ral·li hi passarà, mentre que Xile i Bolívia estan descartats i l'Argentina i l'Equador encara tenen opcions de sumar-se al projecte.

"Els països amfitrions ens han traslladat elements nous que obliguen a posposar l'anunci del recorregut del 2019", han anunciat els organitzadors del Dakar, quan s'esperava que n'anunciessin el traçat. Aquest ajornament indefinit ha arribat tot just dos dies després que el govern xilè assegurés que no formaria part del recorregut del ral·li perquè no ha arribat a un acord amb l'ASO.

La ministra xilena de l'Esport, Pauline Kantor, s'ha escudat en "la situació econòmica molt delicada" del seu país per tancar les portes al Dakar com a part de la política d'austeritat que està duent a terme l'executiu del president Sebastián Piñera.

Així, el somni que tenia el director del Dakar, Etienne Lavigne, d'organitzar per primera vegada a la història una sortida des de Xile s'haurà d'esperar com a mínim un any, ja que la ministra Kantor ha deixat oberta la possibilitat que el ral·li torni el 2020 al seu país, que no acull la cursa des del 2015.

Bolívia també ha confirmat que no formarà part del recorregut del Dakar el 2019, però assegura que està oberta a negociar la seva participació en futures edicions del ral·li, segons ha anunciat la ministra boliviana de Cultures i Turisme, Wilma Alanoca. "Respectem el que ells plantegen, però també han respectat el que nosaltres necessitem com a país. I en virtut d'això, responent a les demandes d'altres regions i també aferrats a la nostra estratègia de promoció del país, s'ha determinat que en aquesta edició no no hi serem presents".

El ral·li ha recorregut aquest any principalment la part andina de Bolívia, i el govern pretén que passi també per la zona amazònica i per les valls en aquest objectiu de promocionar la diversitat del país. La ministra ha indicat que les portes queden "obertes" a la participació de Bolívia en futures edicions de la competició, perquè el país ha demostrat "bons resultats en matèria d'organització" i ha pogut mostrar-se al món a través del ral·li.

Fa uns dies el ministre equatorià de Turisme, Enrique Ponce de León, va anunciar l'arribada al seu país del Dakar el 2019. Ho va fer després d'haver-se reunit el 3 de maig amb el gerent general de l'Automòbil Club de l'Equador, però de moment segueix sense haver-hi una confirmació oficial de l'ASO sobre l'estrena de l'Equador al Dakar.

Més difusa, encara que no descartada del tot, es veu de moment la inclusió de l'Argentina, tot i que és l'únic país que ha estat present en totes les edicions del Dakar a l'Amèrica del Sud. Costa imaginar un Dakar sense l'Argentina, però la delicada situació econòmica del país, amb una sol·licitud d'ajuda al Fons Monetari Internacional (FMI) inclosa, pot portar a prendre aquesta decisió.

La incertesa sobre la pròxima edició del Dakar també es trasllada a la figura del seu director esportiu, ja que de moment encara no se sap qui serà el substitut del català Marc Coma, que va ocupar el càrrec en les últimes tres edicions. De moment només se sap que la cursa se celebrarà del 5 al 19 de gener del 2019 i que passarà pel Perú.