Motociclisme
Esports  /  Motor / Moto GP 26/01/2023

Marc Márquez confessa la gran promesa que ha fet al seu avi

El pilot català se sincera en una entrevista i explica que aquest curs serà el seu últim intent de retorn després del calvari amb les lesions

3 min
Marc Márquez al GP de València del novembre passat

BarcelonaMarc Márquez va irrompre en el motociclisme per marcar una època. Va monopolitzar els èxits, proclamant-se vuit vegades campió mundial i eixamplant el somriure de l'equip Honda, fins que el 19 de juliol del 2020 tot es va tòrcer. El pilot de Cervera, amb una conducció voraç que solia portar al límit, va patir una dura caiguda al circuit de Jerez. Era la segona prova d'un any estrany, marcat per la irrupció del coronavirus, que va sacsejar el calendari esportiu. Es va fracturar el braç dret i començava el calvari. Es va operar, pocs dies després ja tornava a pujar a la moto amb una placa de titani instal·lada a l'espatlla i es va trencar.

S'acabava aquella temporada i part de la següent. Era només el primer episodi d'un infern amb les lesions que el català confia, tres anys i quatre intervencions mèdiques després, intentar deixar endarrere. Al març començarà el campionat de MotoGP. Ho tornarà a intentar. És la seva gran decisió, malgrat tot el dolor que acumula. El 24 de març serà al Gran Premi de Portugal, que suposarà el tret de sortida de la competició.

Márquez s'havia plantejat retirar-se aconsellat pel seu avi, com ha revelat en una entrevista recent a la revista GQ: "El meu avi era partidari que ho deixés perquè em va dir que ja en tenia prou per viure, ell és molt directe en aquestes coses. I jo li vaig dir: 'Avi, et prometo que la de l'húmer és l'última operació, però deixa-m'ho intentar perquè hi ha una solució i me l'estan oferint. Deixa'm que ho intenti'. I dit i fet: ho vaig provar i la pel·lícula ha canviat". El pilot fa referència a l'osteotomia humeral rotacional, un tractament del doctor Joaquim Sánchez Sotelo, un prestigiós traumatòleg de la Cínica Mayo de Rochester, Minnesota. L'operació va ser un èxit: es va erradicar pràcticament tota la rotació desproporcionada de l'húmer -abans del GP de Mugello de l'any passat era de 34 graus, una xifra "inhumana"- i no va afectar el nervi radial.

Però després de la intervenció calia paciència abans de tornar a competir. I la paciència, precisament, no és una de les virtuts de Marc Márquez: "Em vaig quedar mirant el metge i li vaig dir: 'Mira, soc un animal salvatge i em tens ara mateix dins una gàbia. Quan l'obris, tornaré corrents a competir. Així que obre-la només quan em vegis preparat, quan sàpigues que no hi haurà riscos'", explica a l'entrevista. Márquez havia après la lliçó de no precipitar-se, com ja li va passar quan va tornar a la competició abans d'hora després d’aquella caiguda el juliol del 2020: "Va ser culpa de la meva mentalitat, però tot el que vaig aconseguir entre el 2013 i el 2020 va ser també per aquesta mentalitat i ambició, així que si agafés els deu anys en conjunt, la balança quedaria equilibrada".

Les expectatives del retorn

Després de diversos intents frustrats els últims tres anys -"guanyava, però em posava a plorar, era culpa del dolor"-, Márquez confia en poder tornar a competir aquesta temporada sense frustracions. Això sí, ell mateix ha sigut el primer a rebaixar les expectatives: "El primer objectiu que m'he marcat és la primera cursa al març. Llavors sabré al 100% com està el meu braç. És el primer cop en molts anys que no sortirem com a favorits. Hem de ser realistes, almenys les primeres curses, perquè si no arribaran totes les frustracions". Sigui com sigui, veure'l damunt la moto al març serà un regal per a tots els aficionats i amants d'aquest esport.

stats