MotoGP s'estrena amb gir de guió: victòria sorpresa i gran paper dels catalans

Pol Espargaró puja al tercer esglaó del podi en el sorprenent triomf d'Enea Bastianini

3 min
Pol Espargaro liderant la cursa

Cop de teatre en el primer Gran Premi de la temporada per MotoGP a Qatar. Contra tot pronòstic, Enea Bastianini s'ha imposat en la cursa al circuit de Losail on Pol Espargaró ha liderat gran part del traçat fins que s'ha quedat sense neumàtics i benzina per continuar competint. La bandera de quadres ha onejat per primer cop aquest 2022 i ha coronat La Bestia, pilot de l'acadèmia de Valentino Rossi, com a guanyador, amb els ulls plens de llàgrimes en record de Fausto Gresini.

L'espectacle estava a punt de començar. Es notaven els nervis entre bambolines, com quan arriba el moment de la gran estrena. La platea estava plena, les motos ja estaven col·locades just darrere de les seves marques a la graella de sortida. El caos perfectament organitzat minuts abans que s'apaguessin els semàfors ha permès veure mecànics, convidats i ajudants voltar mentre observaven els 24 protagonistes que, per fi, agafarien la sortida després de mesos de preparació. Els minuts s'han anat exhaurint i, de mica en mica, ha arribat l'hora d'aixecar el teló. Els pilots s'han tret els auriculars i s'han equipat amb els guants i el casc. Els seus mecànics han marxat a correcuita de l'asfalt per anar cap al box i els semàfors s'han encès per donar el tret de sortida a la temporada de MotoGP més llarga de la història.

Un silenci ha envaït el circuit de Losail. Tots els ulls estaven clavats en les cinc llums que donaven permís per prémer l'accelerador. Amb el so ensordidor dels motors, ha començat la funció.

Les dues Hondes han fet una sortida excepcional. Pol Espargaró, en la temporada que ha de ser la de la seva confirmació, ha agafat el liderat de la cursa després de sortir sisè acompanyat pel seu company Marc Márquez. Tots dos, com una exhalació, han deixat enrere Jorge Martín, l'home de la pole, que ha perdut pistonada en els primers metres. El de Granollers, com a cap de cartell en aquesta funció, ha imposat un ritme trepidant en gran part de la cursa, però Enea Bastianini ha tret tot el suc a la seva Ducati en els girs finals. Metre a metre, volta a volta, ha anat obrint més espai amb els seus perseguidors, però el pilot italià ha sabut esperar i atacar quan el català ha començat a patir pels neumàtics. Amb una errada després de l'avançament, Espargaró ha caigut fins a la tercera posició.

Els actors secundaris d'aquesta cursa han sigut diversos. Els dos germans Espargaró i Brad Binder (KTM) han lluitat pels llocs del podi que La Bestia ha deixat per decidir. El pilot australià de KTM ha sigut l'espectador per excel·lència del triomf de Bastianini. Sense fer gaire soroll, com una formiga que fa feina sense pressa però sense pausa, Binder ha pujat al segon esglaó del podi just per davant de Polyccio. L'Honda de Marc Márquez no ha demostrat el bon nivell que ha ensenyat en els entrenaments classificatoris. El de Cervera no ha estat còmode sobre la moto, no ha lliscat sobre l'asfalt com acostuma a fer-ho i s'ha hagut de conformar amb la cinquena posició.

Debacle de Ducati i Yamaha

Malgrat la victòria sorprenent de Bastianini, les Ducati han viscut una jornada per oblidar. Després d'una sortida deficient de Jorge Martín, el madrileny no ha reaccionat, per a desesperació de l'estructura de la marca. Per si no n'hi hagués prou, a més de la frustració davant una cursa que prometia per a Martín, cap de les dues motos oficials de la fàbrica italiana ha aconseguit arribat a meta. Pecco Bagnaia s'ha equivocat en el moment en què ha intentat avançar el pilot madrileny i l'ha escombrat a dues voltes del final. I Jack Miller també ha hagut d'abandonar per problemes mecànics.

Fabio Quartararo durant la cursa.

Si les Ducati han sigut una de les cares amargues de l'estrena del Mundial, les Yamaha tenen un balanç encara pitjor en la seva estrena. Fabio Quartararo, actual campió del Mundial, ha tingut un cap de setmana per oblidar. Sense potència, gens còmode pilotant la seva moto i amb molts problemes mecànics, el francès deia que no amb el cap quan, a la recta principal, l'ha avançat Johann Zarco en l'últim instant.

Triomf italià a Moto2 i Moto3

Les dues categories de menor cilindrada també han tingut avui la seva estrena. A Moto 3 s'ha imposat Andrea Migno (Honda) per davant de Sergio García Dols (GasGas) i Kaito Toba (KTM). L'italià s'ha sabut aprofitar de les desgràcies de dos dels seus rivals directes: l'espanyol Izan Güevara (GasGas), que havia aconseguit la "pole position" però que ha estat sancionat de cara a la cursa, i el japonès Ayumu Sasaki (Husqvarna), que es va haver de retirar per problemes mecànics.

A la categoria intermèdia, el triomf ha sigut per Celestino Vietti (Kalex). De nou, un italià es va adjudicar la victòria en el Gran Premi de Qatar de Moto2 que es va disputar en el circuit de Losail, per davant del pilot de Corbera del Llobregat Arón Canet (Kalex) i del britànic Sam Lowes (Kalex).

stats