GIMNÀSTICA
Esports 23/11/2017

El metge de l'equip nord-americà de gimnàstica es declara culpable d'abusos sexuals

Larry Nassar ha acceptat que va abusar sexualment d'unes 125 adolescents

Efe
2 min
Larry Nassar, metge de l'equip nord-americà de gimnàstica

Lansing (Michigan)Larry Nassar, metge de l'equip olímpic de gimnàstica dels Estats Units i de la Universitat Michigan State, s'ha declarat aquest dimecres culpable d'atacar sexualment unes 125 adolescents en una causa que pot costar-li fins a 40 anys de presó o fins i tot cadena perpètua.

Nassar, de 54 anys, ha acceptat que va abusar de gimnastes que van formar part dels programes esportius. "Reso el rosari cada dia per aconseguir el perdó", ha dit en acceptar els càrrecs de conducta sexual criminal en primer grau. Segons les denúncies, s'excusava en exàmens mèdics rutinaris per abusar de les joves.

El metge ha comparegut en una sala del tribunal plena de persones, majoritàriament víctimes, acompanyades pels seus familiars i amics. Entre les víctimes hi ha les medallistes dels Jocs Olímpics de Londres Aly Raisman, Gabby Douglas i McKayla Maroney.

La jutge Rosemarie Aquilina, encarregada del cas, ha afirmat que Nassar va usar el seu poder com a metge de "la manera més vil possible, per abusar dels nens". Nassar va ser acusat a principis d'any de 22 càrrecs de conducta sexual criminal en primer grau, cadascun dels quals preveu una sentència màxima de cadena perpètua en cas de ser declarat culpable.

15 d'aquests càrrecs van sorgir del comtat de Ingham, a l'estat de Michigan. Els altres 7 provenen del veí comtat d'Eaton, on Nassar solia veure pacients a casa seva i en una instal·lació de gimnàstica per a joves anomenada Twistars.

Nassar i els seus advocats han afirmat prèviament que les seves accions, penetrar sexualment les seves pacients introduint-los un dit a la vagina, eren part d'un tractament mèdic legítim. Nassar ja es va declarar culpable de càrrecs federals per pornografia infantil al juliol. Posseïa més de 37.000 imatges il·legals que van ser descobertes en un disc dur que era dins d'un cubell d'escombraries de la vorera quan la policia va registrar casa seva el 2016. El metge ha de ser sentenciat per aquests crims el 7 de desembre, i s'espera que rebi una sentència mínima de 27 anys.

Des de llavors, més de 140 dones han acusat Nassar en demandes civils al·legant que va abusar d'elles, principalment durant cites per rebre tractament mèdic. Aquestes demandes també assenyalen Michigan State, USA Gymnastics i alguns empleats concrets d'ambdues institucions acusats "per presumpta negligència durant el quart de segle que diuen que Nassar va atacar dones joves". Les dues institucions han negat aquestes acusacions, i han defensat que només conèixer les denúncies van posar en marxa immediatament tot el procés legal d'investigació per depurar responsabilitats i cessar de les seves funcions Nassar, a més de reformar el sistema intern de pràctiques mèdiques amb els atletes.

La Federació de Gimnàstica dels Estats Units i la Universitat Michigan State han coincidit a assegurar que estan satisfetes que tot el pes de la justícia hagi recaigut sobre un professional en què van confiar i que va esdevenir un autèntic "depredador" sexual.

stats