Esports 17/07/2021

L’obsessió dels futbolistes per allargar la seva carrera d’èxits

La generació de cracs que va començar a triomfar la dècada passada es nega a donar el relleu

Joan Carol
4 min
Leo Messi i Cristiano Ronaldo segueixen creixent mentre ho fa el seu llegat

BarcelonaLes estrelles del futur ja estan brillant en el present. Mbappé, Haaland, Pulisic o João Félix han irromput a l'elit futbolística per quedar-s'hi. Però per molt que la primera fornada del segle XX avanci amb pas ferm juntament amb els últims jugadors nascuts al segle passat, l'Olimp del futbol continua reservat als veterans que fa més d'una dècada que competeixen per ser els millors. Una temporada més, els grans triomfadors a nivell individual són els de sempre. I ja superen els 30 anys amb escreix.

Sumen anys mentre sumen gols

Robert Lewandowski, amb 32 anys, ha guanyat aquest any la seva primer Bota d'Or, després de ser el màxim golejador de la Bundesliga des de la temporada 17/18 de manera consecutiva. La primera vegada que va aconseguir ser el jugador amb més dianes va ser la 13/14, quan encara vestia els colors del Borussia Dortmund. Haaland, actual màquina golejadora dels de la Renània, tenia en aquell moment 14 anys.

Camí dels 35 anys, Luis Suárez ha tornat a ser una estrella golejadora aquesta temporada. A l'Atlètic de Madrid ha anotat 21 gols a la Lliga. El valor de les dianes del xarrua es multiplica al detectar que en nou ocasions han servit per guanyar un partit, i en dues per rascar un empat. Les seves botes —i el seu cap— han donat 27 punts als matalassers en una competició que ha caigut de la seva banda. La primera vegada que Luisito va anotar més de 20 gols va ser la temporada 2006/2007, quan en va fer 29 a l'Eredivisie, amb el Groningen. La perla portuguesa de l'Atlètic de Madrid, João Félix, tenia en aquell moment 7 anys.

L'etern binomi es resisteix a fer un pas al costat

Leo Messi té 34 anys i Cristiano Ronaldo, 36. Cada vegada estem més prop de veure com el duel més longeu de la història de l'esport s'acaba, però els dos millors futbolistes de les últimes dues dècades es neguen a renunciar a la primera línia mundial. Amb l'exili de Ronaldo –de qui el seu expresident, Florentino Pérez, ara sabem que no té gaire bona imatge– els enfrontaments directes entre l'argentí i el portuguès s'han reduït a l'atzar. Tot depèn de si la Champions els porta a enfrontar-se, com va passar fa uns mesos a la fase de grups.

El primer duel entre Messi i Ronaldo va ser al Camp Nou el 23 d'abril de 2008

Aquesta temporada Messi s'ha erigit en màxim golejador de la Lliga i Ronaldo ha obtingut el mateix reconeixement a la Serie A. En la seva cerca de seguir sent els millors, tots dos han sigut també màxims golejadors del torneig que han jugat amb la seva selecció aquest estiu: l'un l'Eurocopa i l'altre la Copa Amèrica. La primera vegada que un dels dos va ser el màxim anotador de la seva lliga va ser a la 2007/2008, quan Ronaldo va fer 31 gols a la Premier League. Aquell mateix any començaria el duel entre ells dos per la Pilota d'Or. Mbappé, que sembla l'escollit per agafar el relleu dels dos cracs, tenia llavors 10 anys.

La vella guàrdia italiana

Leonardo Bonucci (34) i Giorgio Chiellini (36) sumen més anys que el trident atacant anglès que Gareth Southgate va escollir a la final de l'Eurocopa amb l'objectiu de superar la dupla del Juventus. La veterania d'aquesta parella de centrals els ha portat a regnar a Europa l'any en què han perdut la corona al seu país a mans de l'Inter de Milà. Mentre que Chiellini portava 9 Scudettos seguits, Bonucci només va deixar-lo de guanyar la temporada que va fer al Milan. La primera vegada que aquests companys –i grans amics– van guanyar una lliga junts, el central que el Juventus va fitxar fa dues temporades per ser el seu relleu, Matthijs de Ligt, tenia 12 anys. Que els marcadors cada cop duren més també queda clar en el cas de Sergio Ramos, que ha trobat al PSG els dos anys de contracte que Florentino Pérez li negava al Reial Madrid. El de Camas (Sevilla) aportarà experiència i sortida de pilota a l'equip d'estrelles que entrena Mauricio Pochettino.

Bonucci va anotar el gol del empat a la final de la Eurocopa

Una lliga ideal per posposar la retirada

La Major League Soccer dels Estats Units (MLS) s'ha convertit en la lliga escollida per molts futbolistes per jugar els seus últims partits. Paral·lelament, cada vegada més jugadors nord-americans fan el salt a grans clubs europeus. Aquesta temporada, Cristian Pulisic s'ha convertit en el primer estatunidenc a participar en una final de la Champions, mentre que altres compatriotes seus segueixen arribant a Europa com Sergiño Dest, Gio Reyna o Weston McKennie. El talent americà va arribant al Vell Continent i la MLS s'omple de veterans que arrasen. En els últims anys, jugadors amb llarga experiència com Carlos Vela, David Villa, Sebastian Giovinco i Robbie Keane han guanyat el trofeu al MVP. Per al premi d'aquesta temporada, un dels favorits és Chicharito Hernández, que amb 33 anys és el màxim golejador de la lliga. Quan el mexicà va anotar la seva primera diana a Europa l'any 2010, Pulisic tenia 11 anys.

stats