Esports 26/10/2018

7 detinguts en un cop contra la revenda al Camp Nou

Les empreses captaven socis per utilitzar el codi QR dels seus carnets

Efe
2 min
La Guàrdia Civil entra amb un dels detinguts en l'Operació Duarte a realitzar un registre

Barcelona“Feia mesos que hi estàvem treballant. S’havien detectat moviments molt estranys. Treballadors de seguretat ens informaven de turistes perduts que no sabien arribar a la seva localitat, malgrat portar un carnet de soci amb nom català”, expliquen des de el Barça, on ahir se celebrava l’inici de la coneguda com a operació Duarte, en què la Guàrdia Civil va detenir 7 persones, després d’escorcollar 12 seus d’empreses en una investigació contra falsificació d’entrades per a partits del Barça al Camp Nou. D’aquestes empreses, vuit estarien implicades en la falsificació d’entrades. La Guàrdia Civil no descarta fer més detencions.

Aquesta operació va ser ordenada per Joaquín Aguirre, titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, arran d’unes diligències obertes per la Fiscalia Anticorrupció. La fiscalia, a la vegada, havia obert el cas a partir de la investigació que el mateix Barça havia fet contra la falsificació d’entrades i carnets en l’últim Barça - Reial Madrid, de la temporada passada, quan el club va modificar el sistema lector de codis QR per detectar codis impresos en suports no autoritzats. “És un cop contra la revenda i la falsificació, que ha fet molt mal al Barça, un avís per a navegants. Hi ha molta gent que vol treure profit de les entrades i calia donar un cop sobre la taula”, explicava la directiva del Barça. En total: 7 detinguts, un investigat i 12 escorcolls. El cas es va iniciar quan el Barça va detectar el 6 de maig 2.822 entrades falsificades. Les empreses captaven socis del club, que cedien els seus carnets, per posteriorment utilitzar el codi QR del carnet per falsificar l’entrada.

“No podem descartar que en alguns casos un soci hagi resultat perjudicat sense ser culpable, si va deixar el carnet a un amic i aquest va voler fer negoci. Però el club ha analitzat els casos en detall i es tractava de situacions que van contra els estatuts del club, amb gent que volia fer negoci. No es tractava de castigar el soci captat. El que volem és actuar contra les empreses que han estat fent negoci”, diuen fonts del Barça. El club blaugrana va expulsar 33 socis al juliol i en va sancionar 2.789 més. Molts d’aquests socis van acceptar col·laborar amb el club i la Guàrdia Civil i van donar informació clau per poder fer les detencions. Segons el portaveu del club, Josep Vives, “no es tracta d’acabar amb aquestes pràctiques, sinó d’acabar amb aquestes màfies, amb les empreses que de manera organitzada treuen un benefici del Barça. Per aquesta raó el club es personarà en la causa contra les persones detingudes”. El Barça, que en el passat caminava de bracet d’empreses que revenien entrades de manera legal, va canviar el model de negoci per tenir el màxim control de les entrades i carnets, amb investigacions com la del Barça-Madrid de l’última temporada.

La causa oberta per ordre del jutge Aguirre és per delictes de falsificació de documentació mercantil i per formar part d’organitzacions criminals”. Segons el Barça, en el clàssic de la temporada passada, el club hauria deixat d’ingressar 1,5 milions d’euros per pràctiques il·legals, una xifra que confien que baixi aquest diumenge. Malgrat tot, el club admet que encara avui dia es poden comprar entrades il·legalment. Contra l’Inter, dimecres, encara es van poder trobar persones revenent entrades a la porta de l’estadi.

stats