Bàsquet
Esports 28/06/2016

El model Pascual s'acaba al Palau: "El nostre bàsquet s'ha imitat a tot arreu"

El Barça acomiada el tècnic que s'ha assegut a la banqueta durant els últims vuit anys

A.l.
3 min
Les llàgrimes de Xavi Pascual

BarcelonaEl febrer del 2008, contra l'Unicaja, Xavi Pascual va dirigir el Barça de bàsquet per primera vegada. Tenia 35 anys i assumia el relleu de Dusko Ivanovic a la banqueta del Palau Blaugrana. El que havia de ser una etapa curta, de transició, es va acabar convertint en el període més llarg d'un entrenador del Barça en la secció de bàsquet. Pascual marxa amb 4 lligues ACB, 1 Eurolliga i 3 Copes.

Un Xavi Pascual molt emocionat ha recordat que s'ha assegut molts cops en la sala de premsa del Palau per viure comiats de companys, i aquest dimarts ha arribat el seu torn. "Algunes coses em feien feliç, i altres no tant. Tinc la fortuna de mirar enrere i veure la mateixa persona, una persona honesta i fidel", ha dit el fins ara entrenador del Barça, que ha volgut ressaltar que mai ha anat a trucar a la porta del president ni ha fitxat cap jugador de la seva agència de representació.

"Fa tres temporades, un bon amic em va dir 'has de marxar' i no ho vaig fer", ha recordat amb els ulls plorosos Pascual: "me'n vaig sense cap tipus de ressentiment, encara em queden moltes coses grans per fer". "La gent d'aquí ens cansem de tot, i en els últims dos anys la gent estava cansada de la meva figura, jo segurament en el seu lloc faria el mateix", ha sentenciat.

El tècnic ha lamentat que a les 8.30 del matí de dilluns estava a les oficines i a les 9.30, quan sortia, la premsa ja sabia la seva destitució. Pascual ha reconegut que se li va escapar alguna llàgrima quan es va tancar al cotxe després que li comuniquessin el seu adéu. "Hem perdut com ningú, hem donat la mà sempre, hem perdut sempre amb molta dignitat. També amb la victòria", ha ressaltat: "pràcticament no hi ha hagut cap sortida de to".

Pascual s'ha defensat de l'etiqueta que no aposta per jugadors joves, i ha recordat que la "culerada vol guanyar". També ha defensat amb vehemència el seu llegat: "El nostre bàsquet s'ha imitat a tot arreu, el nostre joc de transició no es feia, hem estat generadors de moltes coses, de noves tendències".

El que té clar Pascual és que tenia forces per arrencar un nou projecte al Palau: "Sóc molt valent, tenia forces totals, no m'afecta l'opinió del carrer, sóc super segur de mi mateix, res em fa trontollar. Hagués agafat aquest projecte".

Canvi de model

El directiu Joan Bladé ha estat l'encarregat d'explicar l'adéu de Pascual, pel qui ha demanat un "reconeixement" pels èxits aconseguits. "Han sigut anys d'orgull per tenir-te com a entrenador. Has tingut respecte amb tots, amb la institució", ha dit Bladé, que ha volgut destacar el paper de Joan Creus -present a la sala de premsa del Palau i que ja va comunicar que marxava- durant l'etapa de Pascual al Barça, un "binomi" que donat 12 títols a l'entitat.

Al costat de Bladé s'hi ha assegut el director d'esports professionals, Albert Soler, que ha assumit que "acaba una etapa" que no s'ha de viure com a "fracàs", sinó com la "millor" de la història del club i que "vuit anys" a la banqueta és molt temps. "No ens plantegem un canvi d'entrenador, sinó de model, amb una altra forma d'entendre el bàsquet", ha dit. Soler ha desvinculat la decisió de canviar de tècnic dels resultats d'aquesta temporada. Ni que hagués guanyat l'ACB no hauria seguit.

Soler no ha volgut parlar de futur, tot i que ha deixat clar que s'està buscant un replantejament de la secció. "Estem buscant un entrenador que compleixi els requisits per al model que vol el club. Definirem un model i buscarem els perfils que més encaixen amb aquest model", ha sentenciat: "Perquè els models funcionin, s'ha de canviar de persones, sense desmerèixer al Xavi (Pascual)".

A l'acte hi han assistit el jugador del primer equip Àlex Abrines o exjugadors com Roger Grimau. Figures emblemàtiques del barcelonisme, de dins i fora del club, com Zoran Savic, Manolo Flores o Rodrigo de la Fuente també hi han estat presents.

stats