Futbol

La presó d'or de Cristiano Ronaldo

A canvi de ser el jugador més ben pagat, el portuguès serà la joia de la corona de la campanya dels saudites per netejar la seva imatge

4 min
Cristiano Ronaldo durant la seva presentació al club Al-Nassr.

BarcelonaCristiano Ronaldo ha acabat tancat en una presó d’or, víctima de la seva arrogància. La seva dèria per continuar considerant-se el millor jugador del món ha provocat un gir inesperat a la seva carrera. Els darrers mesos va exigir al seu agent Jorge Mendes que li trobés un equip de primer nivell, dels que juga a la Champions, on tingués un gran sou. Aquest club, però, no existia. I uns mesos més tard el futbolista nascut a l'illa de Madeira ha acabat al futbol saudita, a l’Al-Nassr, amb un sou astronòmic però lluny d’aquella Lliga de Campions que volia guanyar de nou. I ho fa sense Jorge Mendes al seu costat. Segons la premsa portuguesa, Mendes i Cristiano han separat els seus camins després d’anys aconseguint contractes que els omplien les butxaques a tots dos.

Segons ha informat el periodista portuguès José Manuel Ribeiro, qui ha tancat el contracte de Ronaldo amb els saudites és Ricardo Regufe, un portuguès que durant anys treballava amb la marca de roba Nike, fet que el va acostar al futbolista quan era al Reial Madrid. Malgrat que els drets d’imatge del futbolista encara els gestiona Polaris, una empresa que pertany al conglomerat de Jorge Mendes, aquest va acabar tip del comportament de Cristiano, amb qui s’haurien barallat. La relació entre els dos es va anar complicant quan el davanter va decidir abandonar el Juventus, on no aconseguia guanyar la Champions i on no se sentia respectat ni pels companys ni pels aficionats. Després d’oferir el jugador a molts clubs, entre els quals el Manchester City de Pep Guardiola, Cristiano acabaria tornant al Manchester United, on ja havia jugat del 2003 al 2009. El retorn, però, va ser traumàtic. “No es portava bé amb ningú al vestidor, ni amb els portuguesos. Les seves exigències van acabar deixant-lo a la banqueta. I el Manchester United es va queixar oficialment a Mendes pel seu comportament”, explica Ribeiro.

Cristiano va demanar de nou a Mendes que li trobés un contracte amb un club de primer nivell, però cap equip estava disposat a pagar una milionada per un futbolista de 37 anys que tenia fama de malcarat. Quan Mendes li va dir a Cristiano que havia d’entendre que s’havia tancat les portes dels grans clubs europeus, van separar camins. I va entrar en acció l’Al-Nassr.

Les primeres ofertes dels saudites no van ser escoltades per un Cristiano que encara es creia amb opcions de jugar en un aspirant per guanyar la Champions. Però a mesura que passava el temps, gent com Ricardo Regufe el van convèncer per acceptar la proposta saudita. Si pocs anys abans el jugador deia: "[Vull acabar] la meva carrera al capdamunt, amb dignitat, en un gran club. Això no vol dir que pensi que anar-se’n als Estats Units, Qatar o Dubai no estigui bé, però jo no em veig aquí", va acabar acceptant marxar al futbol saudita després de fer-se acomiadar del Manchester United donant una entrevista amb el periodista Piers Morgan on va criticar a tothom dins del club anglès.

Cristiano Ronaldo durant un moment de la seva presentació.

70.000 espectadors i 7 estrangers

“En aquesta història hi ha dos punts de vista. Un és aquell de Cristiano, que ha jugat malament les cartes per seguir a Europa al primer nivell. Però qui les ha mogut bé són els saudites. Ells aconsegueixen molt més que un fitxatge”, diu Ribeiro. “Els saudites estan en plena ofensiva per potenciar el seu futbol. És un país més ric i més gran que Qatar, amb una gran tradició de futbol, com es va veure amb la seva selecció al Mundial. Una lliga on omplen estadis amb 70.000 espectadors i on els clubs poden tenir 7 estrangers. El seu fitxatge és un primer pas, no s’aturaran aquí. Els darrers anys han decidit apostar per l’esport per consolidar la seva posició al món”, diu el gallec Raúl Caneda, que ha entrenat a l’Aràbia Saudita. Cristiano viurà en una gàbia d’or on guanyarà 200 milions de dòlars per temporada, cosa que el convertiria, per molt, en l’atleta més ben pagat de tot el món, però encara no sap si podrà viure amb la seva parella, Georgina, ja que no estan casats. “La llei religiosa saudita no ho permet. Cristiano es converteix en la cara d’un règim gens democràtic que utilitza el futbol a canvi de continuar guanyant diners”, conclou Ribeiro.

Després d'anys tancat, el regne de l'Aràbia Saudita imita els seus veïns de la zona fent servir l'esport per projectar una imatge concreta a l'estranger. La idea és que els estrangers pensin que és un estat que es modernitza, amb una imatge simpàtica, quan per dins continua sent una dictadura. Els saudites tenen tants diners que poden portar Lionel Messi 24 hores al seu país per fer d'ambaixador turístic i fitxen Cristiano. I troben companys de viatge llestos per acceptar els seus diners a canvi d'amagar en un calaix els seus ideals, com Gerard Piqué i Luis Rubiales amb la Supercopa. A més, volen portar uns Jocs Olímpics d'Hivern i organitzar un Mundial de futbol. Cristiano, atrapat a la seva presó d'or, no és res més que l'inici d'una campanya molt ambiciosa, ja que els saudites tenen més diners que Qatar.

stats