Barça

La qualificació BBB- del Barça: un "miracle" gràcies als drets de televisió

Fitch dona un vot de confiança al club, que podrà endeutar-se a bon preu amb els ingressos audiovisuals com a garantia

3 min
Joan Laporta conversa amb Rafa Yuste en el transcurs de l’assemblea de compromissaris del Barça.

Barcelona"No estem contents, estem eufòrics!" Aquest és el sentiment que, a falta de grans fitxatges, títols importants o renovacions tan esperades com la de Leo Messi, hi ha a la junta directiva del Barça després que Fitch hagi beneït l'operació de refinançament que l'entitat necessita per assegurar la viabilitat del projecte. La coneguda agència de qualificació nord-americana concedeix una BBB-, la nota mínima que, segons els experts financers, exigeixen els bancs d'inversió abans d'aportar capital amb bones condicions a una empresa que vol liquiditat. El judici de Fitch suposa una llum verda al crèdit de 525 milions d'euros que Joan Laporta i els seus directius van aprovar a l'assemblea de finals de juny, però sobretot permetrà que els interessos de l'acord amb Goldman Sachs, que ja ha avançat 80 milions per fer front a alguns pagaments, no es disparin per sobre del 3%. El vicepresident econòmic, Eduard Romeu, és qui està liderant les negociacions amb l'intermediari estatunidenc, que també finança l'empresa en què treballa, Audax Renovables.

"Sense soroll, amb cura i paciència. La credibilitat d'un projecte sòlid i treballat. Res no s'improvisa", va piular la vicepresidenta institucional del Barça, Elena Fort, quan es va anunciar la BBB- a través d'un comunicat. Consultades per l'ARA, altres fonts de la junta compren aquest missatge d'orgull i alleujament i afegeixen: "És mèrit dels nous executius del club, el Ferran [Reverter] i la Maribel [Meléndez], que han defensat molt bé el projecte i han aconseguit que l'agència de qualificació estigui més receptiva". Efectivament, Fitch, que per avaluar el risc d'impagament de les empreses cobra entre 200.000 i 300.000 euros, ha situat un Barça al límit positiu entre els bons de qualitat i els bons porqueria. "La veritat és que és un miracle. Una triple B negativa et col·loca en disposició de finançar-te amb inversors de prestigi i en bones condicions. De fet, la nota és tan positiva que fins i tot permetria ampliar el crèdit aprovat a l'assemblea fins als 700 o 800 milions", analitza Marc Ciria, soci barcelonista i expert financer.

¿Però com ha aconseguit el Barça una qualificació equivalent a les de Telefónica o General Motors amb la graderia del Camp Nou tancada i la massa salarial del primer equip encara per reestructurar? Molt senzill: oferint els drets de televisió com a garantia als inversors. Així ho asseguren a l'ARA fonts financeres coneixedores de les converses tant amb l'agència de rating com amb Goldman Sachs. "A la pràctica, el que es va anunciar ahir no és una qualificació del projecte del Barça com a tal, sinó l'avaluació d'una emissió de deute amb els ingressos audiovisuals com a fiança", especifiquen. L'explicació rau en la pura lògica comptable, ja que els drets de televisió són, ara per ara i tal com succeeix a la majoria de clubs esportius, la via d'ingrés més fiable que té l'entitat culer a curt termini. A l'exercici 19/20, aquest apartat va suposar uns 250 milions d'euros, una xifra que es mantindrà estable. No passa el mateix amb els ingressos de taquilla, que depenen dels aforaments en temps de pandèmia, o els patrocinis, que estan subjectes a negociacions en curs. La junta de Laporta també té l'as a la màniga del Barça Corporate, un conjunt d'actius que, de moment, continuaran sota la tutela de l'entitat.

Avís per a navegants

Sigui com sigui, la BBB- suposa un punt de partida esperançador entre els gestors blaugranes. "Tot està per fer, però aquesta qualificació i les operacions de finançament ens permetran començar a posar en pràctica el nostre pla de negoci realista", apunten des del Camp Nou. Aquest discurs de prudència és el que, segons el punt de vista de Ciria, hauria de mantenir el Barça els pròxims anys si no vol perdre aquesta capacitat d'endeutament: "Que hi hagi un signe negatiu al costat de les tres B no deixa de ser un avís per a navegants. Significa que estàs a punt de començar a no ser fiable". De fet, abans de la pandèmia, el Barça s'escudava en una qualificació de BBB+ per emetre una sèrie de deutes que, amb el covid, la davallada d'ingressos i la despesa descontrolada, la nova junta ha hagut de refinançar. Per tant, amb l'apartat creditici encarrilat, als despatxos hauran de redoblar els esforços per complir amb l'altre gran cavall de batalla d'aquests primers mesos de mandat: la retallada salarial al primer equip.

stats