RCD Espanyol
Esports 24/03/2022

RDT, el pistoler que no està per romanços

Radiografia dels 42 gols que el davanter, que s'ha hagut de retirar de la selecció espanyola per molèsties, ha fet amb l'Espanyol

4 min
Raúl de Tomás va igualar contra el Mallorca els gols de Sergio García a Cornellà-El Prat (26)

“Sé que estar a l’Espanyol em pot perjudicar, perquè els equips punters tenen més competicions, més partits i més oportunitats de gol, però m’adapto al que tinc. Em motiva ser l’estrella de l’Espanyol”, ha assegurat recentment Raúl de Tomás a la revista El Club del Deportista. Malgrat no jugar en un dels grans clubs europeus, el davanter madrileny ha fet mèrits de sobres a l’Espanyol per rebre una segona trucada de la selecció espanyola. Ara bé, ha hagut d'abandonar la concentració amb la roja per unes molèsties a l'espatlla i no podrà jugar el partit d'aquest dissabte a casa, Cornellà-El Prat, contra Albània.

Uns problemes físics que, malgrat tot, no fan perillar el seu somni d'acudir al Mundial de Qatar. Les seves dianes van ajudar l'Espanyol a tornar a Primera Divisió i a mantenir-s’hi. Però com marca RDT? L’ARA ha fet una radiografia dels 42 gols que ha marcat com a blanc-i-blau, i que el situen com el 21è màxim golejador de la història del club, empatat amb Roberto Martínez. De les seves dianes se'n desprèn que és un punta letal dins de l’àrea, que no s’ho pensa dues vegades i que és un especialista en obrir la llauna.

El 88% dels gols de De Tomás com a espanyolista els ha firmat des de dins de l’àrea (37). També una gran majoria, el 81% del total, arriben en rematades de primeres (34, dels quals set de penal i una de falta). No està per romanços i, sempre que pot, xuta. Prefereix la cama dreta (amb ella ha marcat el 62% dels gols, 26), però també es mostra resolutiu amb l’esquerra (19%) i amb el cap (19%), parts del cos amb les quals ha marcat vuit dianes. Si RDT és damunt la gespa, els porters no es poden relaxar en cap moment. Ho demostra el gol que va firmar des del mig del camp contra l’Almeria i també algun intent similar que ha provat posteriorment. Sempre té els tres pals al cap. 

Els 42 gols de Raúl de Tomás

ZONES ON MARCA

8

Gols de cap

7%

5%

2%

26

9%

5%

5%

Gols amb la cama dreta

31%

24%

12%

8

Gols amb la cama esquerra

GOLS QUE HA MARCAT

60%

88%

81%

EMBARBA

10

Màxim

assistent

Rematada

de primeres

Dins de l’àrea

Victòries

quan marca

Ha marcat a 31 equips diferents

ZONES ON MARCA

7%

5%

2%

9%

5%

5%

31%

24%

12%

GOLS QUE HA MARCAT

8

Gols de cap

EMBARBA

10

Màxim

assistent

26

Gols amb la cama dreta

8

Gols amb la cama esquerra

88%

81%

60%

Rematada

de primeres

Dins de l’àrea

Victòries

quan marca

Ha marcat a 31 equips diferents

dibuixar gràfic a sang

ZONES ON MARCA

7%

5%

2%

9%

5%

5%

31%

24%

12%

GOLS QUE HA MARCAT

8

Gols de cap

EMBARBA

10

Màxim

assistent

26

Gols amb la cama dreta

8

Gols amb la cama esquerra

81%

88%

60%

Rematada

de primeres

Dins de l’àrea

Victòries

quan marca

Ha marcat a 31 equips diferents

El valor dels gols de De Tomás, però, no només és quantitatiu, també qualitatiu. Bona part de les seves dianes, un 62%, han suposat el primer gol de l’Espanyol en el partit. 26 dels 42 gols van sevir per estrenar el marcador periquito. I això que poc més de la meitat (23, un 55%), les ha marcat a les segones parts. És un davanter que mai desconnecta. 

Iguala els gols de Sergio García a Cornellà

La majoria de gols, a més, els firma a casa: amb el que va marcar contra el Mallorca la setmana passada va igualar Sergio García com el màxim realitzador de la història de l'RCDE Stadium en totes les competicions (26). En l’enfrontament contra el Celta, el 10 d’abril, tindrà la primera oportunitat de liderar aquesta simbòlica llista en solitari. Per darrere queden Gerard Moreno (24), Cristhian Stuani (22), Dani Osvaldo (16) i Borja Iglesias (14). 

Els gols de RDT tenen una incidència directa molt clara en els resultats de l’Espanyol. El conjunt blanc-i-blau ha guanyat el 60% dels partits en què el madrileny ha marcat algun gol. Això són 22 victòries en 37 partits. D’aquests, només n’ha perdut sis (16%) i n’ha empatat nou (24%). Quan RDT no veu porteria, en canvi, l’Espanyol pateix: només ha guanyat el 29% dels partits (13 sobre un total de 25), mentre que n’ha perdut 21 (46%) i n’ha empatat 11 (25%). 

El davanter ha marcat el 31% dels 136 gols que l’Espanyol ha firmat des del seu debut, el 9 de gener del 2022. Ha posat el seu nom al marcador en 37 partits, el 45% del total, i marca un gol cada 160 minuts. Ha anotat cinc doblets, però encara no ha aconseguit cap hat trick. En total, ha marcat gols a 31 equips diferents. La seva víctima preferida és el Màlaga (tres dianes), seguit per vuit equips a qui ha fet dos gols. Als restants 22 n’hi ha marcat un. A l’actual Primera només hi ha cinc equips contra els quals RDT no ha marcat com a perico: el Getafe, el Sevilla, Osasuna, la Reial Societat i el Celta. Aquests dos últims són els propers rivals dels blanc-i-blaus. 

La cursa pel Zarra

Després de convertir-se, la temporada passada, en el màxim golejador de Segona, enguany només el supera Benzema, autor de 22 gols (per 14 del madrileny), en la cursa pel trofeu Pitxitxi. RDT, en canvi, sí que lidera per un estret marge la lluita pel trofeu Zarra, que premia al màxim golejador espanyol de la Lliga. Suma un gol més que Aspas (13), a qui aviat s’enfrontarà, i dos més que Joselu (que podria ser company seu a l’Espanyol el curs vinent) i Juanmi, que sumen 12 dianes cadascun. Cap jugador de l’Espanyol ha aconseguit encara cap d’aquests dos premis individuals a Primera. 

Totes aquestes dades evidencien l’encert que va suposar el seu fitxatge, que es tracta d’un punta superlatiu i la gran dependència que té l’equip d'ell. Després de ser sondejat per l’Arsenal a l’hivern, d’ofertes no n’hi faltaran, a l’estiu. La voluntat del club, segons apunten fonts de l’entitat a l’ARA, és clara: mantenir-lo i construir al seu voltant un projecte ambiciós. El blindatge del madrileny (contracte fins al 2026 amb clàusula de 75 milions d’euros) permetrà a l’Espanyol afrontar el proper mercat estiuenc des d'una posició de força. Ara només queda saber si ell voldrà seguir.

stats