RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 18/01/2023

La por als lleons costa a l’Espanyol l’eliminació de la Copa

Els blanc-i-blaus, massa pendents de defensar, cauen per culpa d'un solitari gol de De Marcos

3 min
Joselu, durant el partit de Copa de l'Espanyol a San Mamés
  • FITXA TÈCNICA DEL PARTIT
  • Athletic Club: Aguirrezabala; De Marcos, Vivian, Yeray, Yuri; Nico Williams, Vesga, Sancet (Herrera, 80’), Berenguer (Muniain, 68’); Zarraga (Raúl Garcia, 80’) i Guruzeta (Iñaki Williams, 68’). Entrenador: Ernesto Valverde
  • Espanyol: Joan Garcia; Rubén Sánchez (Lazo, 78’), Sergi Gómez, César Montes, Cabrera (Aleix Vidal, 46’), Brian Oliván; Vinicius Souza, Darder (Melamed, 61’), Expósito (Lozano, 68’); Puado (Koleosho, 68’) i Joselu. Entrenador: Diego Martínez
  • Gols: 1-0 De Marcos (27’)
  • Àrbitre: Pulido Santana (Comitè Canari)
  • Targetes grogues: Puado (35’), Rubén Sánchez (44’), Yeray Álvarez (45’), Sergi Gómez (45’), Vinicius (93’). 
  • Targetes vermelles: cap
  • Estadi: San Mamés, 37.564 espectadors

L’Espanyol va acomiadar-se de la Copa del Rei a San Mamés (1-0), on va oferir la que, segurament, va ser la versió més poruga del que portem de temporada. Als blanc-i-blaus els va costar déu i ajuda aconseguir travessar la línia del mig del camp contra un Athletic força superior que va imposar la seva lògica en tot moment. Diego Martínez va plantejar una alineació que, tot i presentar un tarannà ultradefensiu, amb tres centrals, era força reconeixible, amb només dos jugadors poc habituals: Joan Garcia i Rubén Sánchez. 

I el primer, de fet, va ser la figura més destacada de l’Espanyol. El porter del planter, que s’ha fet fix a la Copa, va poder lluir-se de valent en un escenari d’alçada on va demostrar que els joves necessiten minuts i confiança per poder demostrar la seva vàlua. On no arribava el bosc de cames dels centrals o l’omnipresent Vinicius ho feien els reflexos de Joan Garcia, que va agrair que l’Athletic, tot i arribar amb insistència als seus dominis, no tingués el dia més precís. 

L’Espanyol, de fet, va arribar amb vida al descans perquè els de Valverde només van tenir encert en una arribada: una triangulació a la frontal en què De Marcos va esmunyir-se entre els centrals per acabar definint tot sol davant Joan Garcia. Els blanc-i-blaus, que van passar-se bona part del partit defensant al seu terç de camp, van patir sense pilota només tres dies després de completar, a Getafe, el que segurament havia estat el partit on havien mostrat més valentia. Sense una mica d’atreviment és gairebé impossible esgarrapar res, sobretot en escenaris com San Mamés. 

Els blanc-i-blaus, a qui un plantejament defensiu ja els havia anat bé per sumar la primera victòria d’aquest curs a la Lliga, van respectar massa l’Athletic i van basar el seu pla de partit en resistir dempeus i arribar amb vida al tram final. Al primer temps només van inquietar una vegada la porteria del també jove Aguirrezabala, una rematada on Joselu va marcar en clar fora de joc. No va ser necessària la intervenció del VAR, que entrava en joc en aquesta ronda de vuitens de final, per anul·lar la diana. 

L’Espanyol no va desabrigar-se una mica fins a la segona meitat, quan Diego Martínez va desfer la defensa de tres centrals canviant Cabrera per Aleix Vidal. Tot i la substitució, els blanc-i-blaus no van trobar la pausa ni la continuïtat per progressar amb la pilota. No hi va ajudar la marxa de Darder, que va ser canviat per precaució després de ressentir-se d’un problema físic a la part posterior d’una cuixa. Sense el seu far, l’Espanyol no va trobar la manera de fer mal a un Athletic que va tirar d’ofici i no va patir per tancar la classificació per als quarts de final de la seva competició preferida. 

Pierre-Gabriel arriba cedit

Eliminar de la Copa, l’Espanyol podrà centrar-se ara en remuntar posicions a la Lliga. Diego Martínez podria comptar ja dissabte, davant del Betis, amb el segon reforç hivernal, el lateral dret francès Ronaël Pierre-Gabriel, que arriba cedit amb una opció de compra procedent del Mainz 05. El defensa, de 24 anys, va jugar el primer tram del curs cedit a l’Estrasburg, on va disputar 15 partits, vuit dels quals com a titular. Serà presentat dilluns vinent (13.30 h) a l'RCDE Stadium.

stats