RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 13/06/2023

Chen cedeix a la pressió popular periquita i fulmina Domingo Catoira

El president blanc-i-blau ha acceptat cessar el director esportiu de l'Espanyol, a qui li quedava un any de contracte

3 min
Chen Yansheng, acompanyat de Domingo Catoira i Mao Ye en l'última visita a Catalunya

BarcelonaL'Espanyol haurà de tornar a passar per caixa per afrontar la liquidació d'un altre alt càrrec. Després d'unes setmanes de reflexió, Chen Yansheng ha acceptat la voluntat de la pressió popular i ha decidit cessar el director esportiu del club blanc-i-blau, Domingo Catoira, a qui li quedava un any de contracte. El segon descens de l'entitat blanc-i-blava, motivat per la fallida planificació de la plantilla 2022-23 i els dubtes de bona part dels jugadors més talentosos sobre el rumb del projecte de cara a la 2023-24, ha precipitat una decisió que, en un principi, l'empresari xinès no volia executar. La mesura va ser comunicada dilluns a primera hora a la cúpula executiva del club. Ara ja és oficial.

El mandat de Catoira amb prou feines ha durat un any, fet que el converteix en un dels directors esportius més fugaços de l'era Chen. El gallec s'uneix a una extensa llista de noms que han passat per aquest càrrec durant l'era Rastar: Ángel Gómez, Jordi Lardín, Òscar Perarnau i Rufete havien ocupat el càrrec abans que ell. Cinc directors esportius en set anys, el clar símptoma de la inestabilitat que viu l'Espanyol amb Chen, que no ha sabut donar un rumb estable a l'àrea esportiva del club. El successor de Catoira serà anunciat en els pròxims dies. El gallec era l'últim integrant que quedava al club de l'equip de treball que havia incorporat Rufete el 2018. Amb ell van arribar a l'Espanyol Luis Vicente (coordinador del futbol base) i Hugo Blanco (responsable del departament d'identitat). Els dos últims van sortir en el tram final d'aquest curs.

En les últimes setmanes, Yansheng havia admès internament i públicament que calia aplicar nous canvis en la política esportiva del club. El gran interrogant, però, era saber si aquest nou rumb implicaria un canvi de nom al capdavant de la direcció esportiva. Inicialment Chen excusava Catoira perquè assumia que la plantilla que ha baixat la van dissenyar entre el mateix empresari xinès, que va marcar les línies mestres del perfil de jugadors que calia contractar; Diego Martínez, responsable de decisions com les no renovacions de Diego López o David López, i fins i tot Rufete, que abans de marxar va deixar lligades les incorporacions de dos agents lliures, Joselu i Brian Oliván. Catoira va avalar noms com Vinicius Souza o César Montes, però també va gestionar de manera erràtica situacions com la sortida d'RDT, l'intercanvi entre Embarba i Lazo, el relleu a la porteria, el cas Pedrosa o les cessions de jugadors com Dani Gómez o Pierre-Gabriel.

La preocupació de bona part de la massa social amb el projecte comandat per Catoira es va fer extensiva a bona part dels pesos pesants de la plantilla. Abans d'acabar el curs, Joselu va mostrar el seu desencís amb el projecte que li havien venut, i que s'ha allunyat força del que ha acabat complint. El punta té aparaulada la seva sortida, com a cedit, al Reial Madrid, que es farà efectiva les pròximes setmanes. Tampoc Darder estava satisfet amb el rumb de l'equip i va demanar una reunió amb el club per saber qui seria l'arquitecte de la plantilla de la pròxima temporada i per conèixer el nou projecte abans de decidir si continuarà o no a l'Espanyol. A un altre talent, Melamed, li resta un any de contracte, però ha pausat la renovació –i ha canviat d'agent– abans de resoldre el seu futur. Per tant, en l'elecció del relleu de Catoira l'Espanyol s'hi juga molt.

stats