RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 08/06/2023

Chen Yansheng no ven l’Espanyol encara que l'hi demanin

L’empresari xinès es nega a firmar cap mandat de venda i dirigirà el mercat estiuenc de fitxatges de la mà de Catoira

3 min
Chen Yansheng, acompanyat de Domingo Catoira i Mao Ye en l'última visita a Catalunya

BarcelonaNi té el club en venda ni, tampoc, cap intenció de vendre. La pressió dels diferents col·lectius socials de l’Espanyol continuen sense alterar els plans de Chen Yansheng amb l’entitat blanc-i-blava. L’empresari xinès manté vigent el seu interès de seguir al capdavant del club periquito perquè considera que el seu lligam amb l’Espanyol transcendeix la lògica empresarial i li permet complir un dels somnis que tenia des de petit: dirigir un club de futbol. 

Considerat per Forbes com una de les 350 persones més riques de la Xina, amb una fortuna familiar estimada de 1.080 milions de dòlars (1.008 milions d’euros) l’any 2016, l’interès de Yansheng en l’Espanyol no és econòmic, sinó sentimental. Les xifres corroboren que el club blanc-i-blau és un important actiu econòmic per a Rastar Group, encara que la gestió del conglomerat xinès ha convertit l’Espanyol en l’empresa més deficitària de la seva cartera d’empreses en els últims tres anys. 

El club blanc-i-blau va perdre 31 milions d’euros en els últims dos exercicis –xifra acumulada que s’elevarà fins a prop de 50 milions al tancament del curs 2022-23–. Això significa que el club espanyolista va generar el 24,5% de les pèrdues registrades pel hòlding xinès entre el 2021 i el 2022. Aquells dos anys, l’Espanyol va aportar un 33,8% dels ingressos del grup, que va veure retallada fins a la meitat els seus ingressos a conseqüència de la pandèmia. El 2018 el negoci del club blanc-i-blau va representar el 23,5% dels ingressos totals del grup. Malgrat que des de les oficines de l'RCDE Stadium se li han plantejat diverses dates per visitar Barcelona abans que acabés el curs, Yansheng va al·legar els conflictes geopolítics i altres problemes comercials que han patit la resta d'empreses de Rastar com a motius per justificar la seva absència física.

A diferència d’altres inversors estrangers que aposten per clubs de futbol per revaloritzar-los, la intenció actual de Chen amb l’Espanyol no és treure’n un rèdit econòmic. L’empresari xinès vol continuar dirigint el club. Per aquest motiu, ha rebutjat frontalment firmar cap mandat d’exclusivitat de venda que permeti als nombrosos intermediaris que s’han acostat a les oficines de l’RCDE Stadium en els últims anys negociar amb potencials inversors la compravenda del club. Aquesta és una ordre directa de Yansheng, que en el supòsit de posar el club a la venda, no ho faria per aquesta via, sinó que la fórmula més factible seria contractar una consultoria financera com va fer Daniel Sánchez Llibre, que va encomanar la tasca de fer una auditoria de venda i de buscar un inversor a Deloitte. Segons ha pogut saber l’ARA, Yansheng només escoltarà inversors finals. La postura actual de l’empresari xinès és clara: Rastar no està buscant comprador de manera activa. Això deixa en gairebé un no res la desena de propostes que rep cada any per vendre l’Espanyol.

Catoira té l’aval del propietari del club

Les limitacions econòmiques amb què haurà de dissenyar l’Espanyol la plantilla per al curs vinent obligaran l’àrea esportiva a encertar-la amb tots els reforços que s’incorporin per no allargar més del necessari l’estada a Segona. En aquest sentit, i segons ha pogut saber l’ARA, ara mateix no està en marxa cap mena de negociació per rescindir el contracte de l’actual director esportiu, Domingo Catoira. Chen Yansheng, que ja havia estat el principal avalador de Rufete, no exculpa Catoira, però tampoc l’assenyala com l’únic responsable de la desfeta d’aquest curs, ja que tant ell mateix com Diego Martínez –que va demanar no renovar Diego López i David López– van tenir un pes molt elevat en la confecció de la plantilla 2022-23. Això pot comprometre el futur de Darder, que ha mostrat públicament el seu desencís amb el projecte del club i està pendent de concertar una reunió amb la direcció de l’entitat per decidir si continuarà la temporada vinent. 

stats