Espanyol

La trituradora de Chen Yansheng: un entrenador cada 32 partits

L'Espanyol fulmina Luis García i es posa en mans d’un altre exmadridista, Luis Miguel Ramis

3 min
Luis García, entrenador de l’Espanyol.

BarcelonaChen Yansheng torna a passar la podadora i s'encomana a Lluís Miquel Ramis. El tarragoní ja és nou entrenador de l'Espanyol. Firma fins a final de curs, amb opció a un any més si aconsegueix l'ascens. Substitueix Luis García, cessat després del polèmic empat davant de l’Eibar, en què el VAR va privar els blanc-i-blaus de dos punts al minut 97. “Els resultats de les últimes jornades han portat el nostre club a prendre aquesta decisió amb l’únic i clar objectiu d’aconseguir l’ascens a la màxima categoria”, ha escrit l’entitat espanyolista en un comunicat. La destitució s’ha fet oficial dues setmanes després d’una reunió entre el director general, Mao Ye, i el director esportiu, Fran Garagarza, amb Chen Yansheng, que ha avalat el cessament. La poca sintonia futbolística entre el director esportiu i el tècnic, que va fer-se visible arran de la sobtada irrupció del primer al vestidor després de l’empat a Albacete de la primera jornada, ha estat un dels factors que han motivat la decisió. 

"Estem davant de l'entrenador que volíem", ha assegurat Garagarza, evidenciant que preferia un tècnic del perfil de Ramis a un altre com Luis García. El nou preparador blanc-i-blau ha anticipat quin estil d'equip vol: "Volem convertir-nos en un equip sòlid i consistent". "Em poso a la pell de la nostra afició, que vol veure al seu equip on ha d'estar. I per això cal guanyar partits, començant per diumenge", ha explicat Ramis en la seva presentació. El tarragoní ha deixat clar que vol una connexió entre el cos tècnic i la plantilla: "Els jugadors han d'entendre el nostre missatge i nosaltres les seves característiques. Li donem molt de valor al sentiment col·lectiu. Aquest grup té potencial, però com a equip necessitem que tot faci clic. Coneixem els jugadors que tenim i què hi ha en joc", ha afirmat Ramis, que estava lliure des que va deixar el Tenerife l’estiu passat.

El nou tècnic blanc-i-blau va quedar-se a les portes de l’ascens a Primera dues vegades, en les quals va caure als play-off, primer amb l’Albacete i després amb el conjunt canari, que va caure eliminat a la final contra el Girona. L’exitós projecte dels de Montilivi contrasta amb la impaciència que viu l’entitat blanc-i-blava en els darrers anys: l’octubre del 2021, el Girona era 20è classificat a Segona. L’Espanyol actual és cinquè, després d’haver sumat quatre dels últims 15 punts en joc, però té les posicions d’ascens directe a només tres punts. 

L’exllegenda perica, que va agafar les regnes de l’equip a finals de la temporada passada i no va evitar el descens a Segona, abandona el càrrec després de 14 jornades a la categoria de plata. És l’onzè entrenador que passa per l’Espanyol des que Chen Yansheng va tancar la compravenda del club, el gener del 2016. Des d’aleshores, el club blanc-i-blau ha disputat 350 partits oficials, el que deixa una mitjana d’un entrenador gairebé cada 32 partits. La inestabilitat que viu l’Espanyol a la banqueta explica bona part dels problemes que ha tingut des de l’arribada de Chen. 

Els entrenadors de l'Espanyol en l'era Chen Yansheng

De tots els entrenadors, Luis García és qui ha aconseguit un equip més prolífic en atac: marxa registrant una mitjana d'1,73 gols a favor per partit. El segueixen David Gallego (1,66), Vicente Moreno (1,44) i Rubi i Diego Martínez (1,29). Li ha passat factura el pobre balanç defensiu: 1,57 gols en contra per duel, segon pitjor registre després del que va deixar Constantin Galca (2,26). “No serveix de res viure en la immediatesa”, deia fa uns dies l’asturià, a qui li han faltat peces i temps per poder desenvolupar més una proposta de joc que no ha acabat de donar resultat. El cert, però, és que no se li pot atribuir únicament a ell la situació que viu el club, ja que moltes de les mancances que arrossegava la plantilla del curs passat –disposar de centrals contundents o bé d’extrems resolutius– no es van solucionar a l’estiu. 

Tercer tècnic de l’Espanyol cessat a Segona

Luis García és el tercer entrenador a qui l’Espanyol acomiada durant una temporada a Segona. El primer precedent va ser Fernando José Riera, cessat a la jornada 23 de la temporada 1969-70 tot i dirigir un equip que era segon, a sis punts del líder. El seu relleu, Rafael Iriondo, va acabar aconseguint l’ascens com a tercer classificat. Dues dècades més tard, el curs 1989-90, Benito Joanet va ser acomiadat a la jornada 17 amb l’Espanyol cinquè, a vuit punts del líder. Juanjo Díaz va recollir el testimoni i també va assolir l’ascens, firmat en una promoció després d’acabar cinquè. 

Heriberto Herrera (1962-63), José Antonio Camacho (1993-94) i Vicente Moreno (2020-21) van ser els únics entrenadors que van aconseguir iniciar una estada blanc-i-blava a la categoria de plata i mantenir-se al càrrec a temps de celebrar el retorn a Primera. 

stats