RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 08/04/2023

L'Espanyol acusa els àrbitres després d'una nova derrota

L’encert dels germans Williams frustra la gris estrena de Luis García a la banqueta

3 min
Luis García s'ha estrenat a la banqueta de l'Espanyol amb derrota
  • FITXA TÈCNICA DEL PARTIT
  • Espanyol: Pacheco; Rubén Sánchez (Aleix Vidal, 46’), César Montes, Cabrera, Óscar Gil (Calero, 76’); Gragera (Vinícius Souza, 82’), Darder, Expósito (Melamed, 57’); Braithwaite, Puado (Denis, 83’) i Joselu. Entrenador: Luis García
  • Athletic Club: Unai Simón; De Marcos (Paredes, 89’), Vivian, Iñigo Martínez (Yeray, 79’), Yuri; Vesga, Dani García (Herrera, 79’), Iñaki Williams, Sancet (Muniain, 69’), Berenguer (Nico Williams, 69’), Guruzeta. Entrenador: Ernesto Valverde
  • Gols: 0-1 Iñaki Williams (22’), 0-2 Nico Williams (75’), 1-2 Darder (90’)
  • Àrbitre: Munuera Montera (Comitè Andalús)
  • Targetes grogues: Braithwaite (22’), De Marcos (22’), Dani García (29’), Sancet (44’), Gragera (53’), Óscar Gil (59’), Calero (78’), Unai Simón (93’)
  • Targetes vermelles: Aleix Vidal, per doble groga (91’)
  • Estadi: RCDE Stadium, 24.903 espectadors

L’Espanyol necessitarà molt més que un nou entrenador si vol seguir a Primera la temporada vinent. Els blanc-i-blaus han sumat la cinquena derrota consecutiva (1-2) contra l'Athletic Club, contra el qual no perdia en Lliga com a local des del 1998. Dos gols dels germans Williams han ensorrat l’estrena de Luis García a la banqueta espanyolista. L’asturià, que ha mostrat algunes pinzellades de quin Espanyol vol veure en aquest tram final, ha acabat veient com hi ha una sèrie de mancances estructurals que costarà molt de corregir. Els blanc-i-blaus segueixen sense joc ni la intensitat que se li demana a un equip que s'hi juga la vida. El nou tècnic té molta feina i poc temps per imprimir el seu caràcter i idea sobre la gespa i salvar un Espanyol que dormirà una jornada més en posicions de descens. 

De ben segur que Luis García hauria agraït disposar de les dues setmanes de l’última aturada per seleccions per tenir una mica més de temps per treballar la seva idea; amb prou feines ha incorporat un canvi respecte als habituals de Diego Martínez. Edu Expósito ha tornat a l’onze, deixant Gragera com a únic pivot. Tot i només haver tingut tres entrenaments, l’asturià ha deixat clar que no vol rifar pilotes i demana que se surti amb la pilota jugada des de darrere. Una declaració d’intencions que, en diverses ocasions, topa amb una tossuda realitat: l’Espanyol no té els millors jugadors per executar aquesta idea.

Iniciar el joc amb César Montes i, sobretot, Cabrera, és un risc que massa sovint resta més que suma, perquè l’elecció de les passades i la seva precisió no acostuma a ser l’òptima. Buscar constantment Pacheco, d’altra banda, no ha fet més que impacientar una grada que demana mirar més endavant que endarrere. Més enllà de la confiança que cal per apostar per aquesta idea, fan falta mesos de treball per perfeccionar-la i ajustar tots els mecanismes necessaris. 

Aquesta, però, és la filosofia que vol implementar Luis García. L’asturià ha intentat potenciar el joc interior amb passades filtrades, però els blanc-i-blaus feia tant de temps que no intentaven construir que, ara que ho intenten, sembla que se n’hagin oblidat. L’Athletic n’ha tingut prou amb una bona col·locació en terreny rival per propiciar un bon grapat d’errades en la fase de construcció dels espanyolistes. Als de Luis García els ha costat una barbaritat arribar al terç de camp de l’Athletic, però si més no han buscat una alternativa per trencar amb el joc de pilotades en llarg cap a Joselu que feia temps que havia perdut efectivitat. L’Espanyol s’ha mostrat molt lluny d’inquietar Unai Simón. 

Montero anul·la un gol de Joselu

L'Athletic, en canvi, ha estat més efectiu. Iñaki Williams ha trobat una autopista a l'esquena d'Óscar Gil i ha resolt amb un xut creuat una passada llarga vertical de Dani García. Resulta força simptomàtic que l’Espanyol hagi començat perdent en 20 de les 27 jornades disputades. Tot i anar a remolc, un partit més, els blanc-i-blaus han gaudit d’uns segons d’esperança quan Braithwaite, just abans del descans, ha premut el gallet i ha superat Unai Simón amb un xut fort i elevat sense gaire angle. L’alegria ha estat efímera, perquè poc després Munuera Montero ha anul·lat un gol de Braithwaite per unes mans prèvies de Joselu que ha interpretat com a voluntàries. Una decisió rigorosa que ha desanimat Cornellà-El Prat.

L’Athletic, que es jugava molt menys, ha insistit fins que ha trobat el segon. L’han olorat Iñaki Williams i Guruzeta, que han malgastat dues ocasions claríssimes, i l’ha acabat trobant Nico Williams, que ha ensorrat totes les esperances espanyolistes. Darder ha intentat aixecar els ànims escurçant distàncies en l'últim minut després d'una badada d'Unai Simón, però un minut després Aleix Vidal s'ha autoexpulsat després de veure dues grogues: una per cometre una falta i una altra per protestar-la.

Després del partit, el club ha emès un comunicat queixant-se pels àrbitres mostrant la seva “disconformitat i preocupació davant les actuacions arbitrals rebudes al llarg de la temporada i especialment davant la disparitat de criteris arbitrals en l’aplicació del VAR”.

stats