RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 06/02/2022

San Mamés posa a prova la indefinició futbolística de l’Espanyol

Els blanc-i-blaus necessiten més un rumb futbolístic que els punts

4 min
Vicente Moreno dona ordres durant el partit de l'Espanyol contra el Betis

BarcelonaFortalesa física al darrere, talent i arribada al mig del camp i velocitat a dalt. L’inconfusible estil de joc de l’Athletic Club de Marcelino García contrasta amb la indefinició d’un Espanyol que visitarà aquest dilluns San Mamés (21 h, Gol) més necessitat a hores d’ara d’un rumb futbolístic clar que no pas de punts per sobreviure a Primera. El conjunt blanc-i-blau ha mostrat diverses cares diferents al llarg del curs, bé sigui com a resultat de la confecció de la plantilla o bé per les decisions d’un Vicente Moreno que no vol encasellar el seu equip en un estil fix.

“Més que imprevisible, vull un equip que se sàpiga adaptar a les necessitats de cada moment del partit”, va assegurar ara fa uns mesos l’entrenador de l’Espanyol, en una entrevista concedida a l’ARA. En el seu primer curs a Primera al capdavant de l’entitat blanc-i-blava, el tècnic de Massanassa ha assumit que havia d’abandonar en alguns partits l’aclaparador domini que el seu equip va mostrar a Segona per adaptar-se a una categoria molt diferent en què han anat canviant de registre en funció de l’escenari que es trobava. 

L’Espanyol s’ha convertit en un equip camaleònic que intenta adaptar-se a diferents situacions, però per moments acaba sent víctima de la seva pròpia indefinició futbolística, que en alguns moments castiga més que no pas potencia les virtuts dels seus jugadors. Moreno ha provat enguany fins a 13 combinacions diferents al mig del camp, i el trivot Morlanes-Darder-Melendo és la més repetida (sis ocasions). Amb ells d’inici, l’Espanyol només ha sumat tres dels 18 punts en joc. Resultats a banda, el cert és que amb ells sobre la gespa només ha sabut dominar a ràfegues determinats partits. La falta de regularitat, especialment al mig del camp, s’està notant especialment a l’hora d’imposar una idea de joc. 

La plantilla condiciona al tècnic

“L’equip té moltes variacions tàctiques; pot sortir amb jugadors d’aguantar la pilota i d’altres de lluita. A mi em despista i no sé si són bons tants canvis tàctics”, analitza l’exjugador de l’Espanyol Dani Solsona. L’actual comentarista de RAC1 veu amb escepticisme el fet que Vicente Moreno aposti per no casar-se amb un estil més definit. “Soc més partidari de tenir una manera de jugar clara, la que sigui, i fer alguna modificació en funció del rival que tens al davant”, defensa. 

El també exjugador espanyolista Moisés Hurtado considera que moltes de les decisions que pren Vicente Moreno “estan condicionades per jugadors com De Tomás o Embarba, que li han costat al club una inversió que cal amortitzar”. “Per la tipologia de jugadors que té, és possible que Moreno vegi més risc que benefici en fer un pas endavant i plantejar un equip més agressiu”, reprèn l’actual entrenador del Figueres, que treu culpa al preparador de Massanassa i assenyala a la “idiosincràsia d’una plantilla amb jugadors de molt de talent, però potser amb una mentalitat que no és la més competitiva del món”. 

Hurtado també considera que la qualitat dels jugadors de l’Espanyol està “lluint més” contra rivals de la zona alta que “el deixen jugar més” que no pas contra equips més intensos que “fan que pateixi més, sobretot en els duels”. I dona per fet que hi ha partits en què no pot dominar com voldria perquè, “malgrat tenir jugadors que volen la pilota, els costa recuperar-la i pateixen si no la tenen”. 

El tècnic del Figueres veu difícil que l’Espanyol pugui copiar un estil de joc com el d’equips atrevits com el Rayo perquè adverteix que no podria mantenir el ritme i desgast físic que aplica la plantilla d’Andoni Iraola. “Avui en dia, amb el vídeo, pots ser previsible si et fas amo d’una idea única, però és cert que et pot funcionar si la fas molt bé”, aporta. “No veiem un Espanyol regular perquè és un equip indefinit, i potser si un dia jugues d’una manera i un dia d’una altra, el jugador es despista”, completa Solsona. 

El noi de Cornellà assenyala precisament la manca d’encert de cara a porteria com un dels principals defectes dels blanc-i-blaus: “Dimata no funciona, Wu Lei no participa, Loren no està a l'altura de les expectatives, Herrera està acusant les lesions i Embarba ha abaixat una mica el nivell. Hi ha jugadors que han de fer un pas. Mentrestant, ho fies tot a RdT i que tingui un bon dia”, reflexiona. Les dades li donen la raó: De Tomás no troba acompanyants a l’hora de fer gols. El madrileny n’ha firmat 12 a la Lliga, mentre que entre Puado, Embarba, Dimata, Loren, Wu Lei, Herrera, Melamed, Melendo i Darder tot just n’han marcat sis, la meitat. De Tomás, que ha marcat en els últims tres partits disputats contra l'Athletic, no serà a San Mamés per sanció. Un problema per a l'Espanyol i una oportunitat per a la resta d'atacants per reivindicar-se i demostrar que poden participar aportant la seva quota de gols.

stats