RCD Espanyol
Esports 06/02/2022

El silenci a l’ombra d'Oier, l’inesperat tercer porter de l’Espanyol

El basc cobrarà una compensació si el club decideix no fer efectiu l'any opcional que li queda

3 min
Oier Olazábal, estirant-se sota l'atenta mirada de Diego López

Dos anys després d’arribar a l’Espanyol, per sorpresa, l'últim dia del mercat hivernal del 2020, Oier Olazábal assumeix amb resignació que la cosa més probable és que no torni a jugar cap partit oficial més amb la samarreta blanc-i-blava. Olazábal, per tant, podria deixar l’entitat l’estiu vinent havent disputat només set partits en dues temporades i mitja. 

Això, sempre que l’Espanyol accepti liquidar unilateralment l’any opcional que hi ha estipulat al seu contracte. Però, segons apunten a l'ARA fonts de l’entorn del porter, el club hauria de pagar-li una compensació econòmica en el cas que l’estiu vinent decideixi liquidar l’any opcional previst en el contracte. En la presentació de l'acord es va explicar que firmava fins al 2022 amb un any més opcional, però no es va esmentar el possible cost que podria tenir aquest últim any de contracte. Fonts del club han confirmat a l'ARA que existeix una "indemnització tècnica jurídica" perquè no es tracti d'una rescissió unilateral. La quantitat econòmica en qüestió, però, és "simbòlica", segons apunten fonts de l'entitat. La xifra estaria per sota del salari d'un jugador de l'Espanyol B.

El pas d'Olazábal per l'Espanyol és, ara mateix, una operació incomprensible tenint en compte el rendiment i la inversió efectuada: van pagar un milió i mig d’euros per ell, més del que va costar Diego López. L’etapa del porter d’Irun com a espanyolista, que encara no ha disputat cap minut oficial aquesta temporada, ha estat marcada per tres moments clau. El primer, la decisió de Diego López de continuar a l’entitat l’estiu del 2020, després de confirmar-se el descens a Segona. El fitxatge d’Olazábal, de fet, estava pensat sobretot per tenir un porter experimentat en cas que el gallec abandonés l’entitat amb el canvi de categoria. 

El segon moment clau va ser l’estiu passat. Segons ha pogut saber l’ARA de fonts pròximes al vestidor espanyolista, Vicente Moreno hauria tingut “molts dubtes” a l’hora d’escollir porter de cara al curs de retorn a Primera. “Venia per disputar-li el lloc a Diego, que ha fet dos anys bons, però quan ell no ha estat bé, no se li ha donat l’oportunitat a l'Oier”, assenyalen fonts de l’entorn d’Olazábal. 

És cert que Diego López ha tingut alguns alts i baixos com a espanyolista, però el seu rendiment el curs passat va oferir pocs dubtes: va ser el porter menys golejat de Segona, amb només 25 gols rebuts en 40 partits. Olazábal, de fet, només va participar en cinc partits la temporada passada, els tres de Copa i dos de Lliga posteriors a la confirmació de l’ascens directe. Des del 18 de maig de l’any passat, el basc no ha tornat a disputar cap minut oficial més. 

L’aposta per Joan Garcia

Una situació totalment inesperada per a Olazábal, que esperava poder tenir més protagonisme quan va arribar al club blanc-i-blau. A principis de curs, una pilotada en un entrenament li va causar una pèrdua de coneixement i la posterior hospitalització. I més tard va passar el covid, dos imprevistos que li van tallar el ritme. Diego López va mantenir-se com a indiscutible a la Lliga, però la gran sorpresa, en forma de tercer cop anímic, va arribar amb l’elecció del titular per la Copa del Rei: Vicente Moreno, amb el suport de l’àrea de porters del club, va optar per un jove del filial, de 20 anys i sense experiència a l’elit, per davant seu. Un perfil que encaixa en el que vol l'entitat per al relleu de Diego López, per les seves característiques físiques i tècniques.

L’aposta per Joan Garcia, en detriment d’Oier, deixava clar que aquest últim era el tercer porter de l’entitat aquesta temporada. Un rol del tot inesperat per al basc, que ho ha assumit “amb sorpresa” i resignació: “Esperava poder disputar la Copa, si no jugava a la Lliga. Però no se li ha donat cap explicació del perquè no va jugar”, afegeixen des de l'entorn. Olazábal, malgrat tot, assumeix l’ostracisme amb silenci: “És un porter madur, ho relativitza i continua treballant sense generar conflictes al vestidor”, afegeixen. Va rebutjar marxar al gener, tot i saber que, la cosa més probable, és que continuï sense minuts i que a l’estiu hagi de fer les maletes. 

stats