RCD Espanyol

El rival que va advertir l’Espanyol de la importància dels minuts finals

Els blanc-i-blaus, que reben el Rayo, han perdut cinc punts per gols en el temps afegit

El Rayo Vallecano va guanyar el curs passat els dos partits contra l'Espanyol amb gols als minuts finals

BarcelonaEl Rayo Vallecano, que visita aquest dijous Cornellà-El Prat (19 h, M. LaLiga) amb la necessitat dels tres punts per fugir del descens, va advertir la temporada passada a l’Espanyol de la importància de competir i mantenir la màxima concentració fins al xiulet final. Els madrilenys van imposar-se als blanc-i-blaus en els dos enfrontaments a Segona Divisió gràcies a dos gols en els darrers minuts de joc. Si a Vallecas va ser una diana d’Isi al minut 88 la que va decantar la balança (1-0), a l’RCDE Stadium va ser Álvaro García qui, al minut 83, va completar la remuntada (2-3) d’un Rayo que perdia 2-0 al descans.

Afortunadament per als espanyolistes, aquelles dues derrotes no van tenir incidència en la classificació final, però van convertir-se en una lliçó que l’Espanyol no ha sabut aprofitar en el seu curs de retorn a la màxima categoria. Que les advertències del Rayo anaven de debò ho demostra el fet que si no hagués deixat escapar els cinc punts que ha perdut enguany a partir del minut 90, l’Espanyol podria estar encara somiant amb una hipotètica classificació europea. Que el guanyador de la final de la Copa del Rei que es disputa aquest dissabte finalitzés la Lliga en posicions europees permetria que el setè classificat de la Lliga, actualment el Vila-real, anés a la Conference League.

El tren europeu, però, s’ha escapat per a l’Espanyol, que ha perdut cinc punts molt valuosos en quatre partits amb desenllaç molt cruel contra tres rivals d’entitat. Fos per no defensar bé accions puntuals, pel cansament, per polèmiques decisions arbitrals o, simplement, per encert dels rivals, el cara o creu no va somriure als blanc-i-blaus. Els de Vicente Moreno van sucumbir en els dos enfrontaments davant de l’Atlètic de Madrid per un gol de Lemar al 99’, primer, i per un més que dubtós penal transformat per Carrasco al 100’, després (1-2). Dos temps afegits excessius que van costar dos punts a l’Espanyol quan tenia contra les cordes el vigent campió de Lliga.

També cruels van ser els desenllaços contra el Barça i la Reial Societat. Luuk de Jong, de cap, va privar els blanc-i-blaus al 96’ d’un triomf cantat en el derbi barceloní. Alexander Isak, a través d’un penal novament dubtós, va pispar un punt a l’Espanyol al Reale Arena. Quatre gols que no van deixar marge als espanyolistes, ja que van arribar en les últimes jugades d’aquests partits. “Hem estat a prop, però a prop no s'hi val. Ja ens va passar a Sant Sebastià i en altres partits que ens vam quedar a la riba i és una pena per la feina que han fet els jugadors”, va lamentar Vicente Moreno després de caure davant l’Atlètic. Sigui just o cruel, l'Espanyol ha d'aprendre a gestionar aquestes situacions.

Només salven dos punts

Menys profit, fins ara, ha pogut treure l’Espanyol quan ha necessitat esgarrapar algun punt al temps afegit. A Mestalla va aconseguir remuntar un partit que perdia amb dos gols entre els minuts 83 i 88, però superat el 90’ només ha estat capaç de salvar dos punts. El primer, contra el Betis al Benito Villamarín, gràcies a un gol de Cabrera (el 2-2 final) al minut 97. El segon, contra un altre rival andalús, el Cadis, després d’una diana de RDT, que va salvar un empat (2-2) en el 96’ en un partit on els de Sergio González s’havien avançat en el 91’. Loren, contra el Celta, també va marcar un gol en el temps afegit, però no va servir per a res (3-1).