Esports 09/07/2021

Rivalitats, Wembley i altres factors clau de la final de l'Eurocopa

Anglaterra i Itàlia lluitaran aquest diumenge a l'estadi londinenc per aconseguir la corona europea

Joan Carol
3 min
Roberto Mancini i Gareth Southgate buscaran el diumenge dirigir el seu país a la victòria

BarcelonaAquest diumenge Wembley acollirà el desenllaç de l'Eurocopa. Mentre que Itàlia està davant de la seva primera gran final després de la contundent derrota que va patir a mans de la selecció espanyola a l'Eurocopa del 2012 (4-0), Anglaterra arriba a l'enfrontament decisiu 55 anys després. Per als anglesos pot ser la seva primera Eurocopa. Per als italians seria el segon títol europeu, després d'haver caigut pel camí en dues finals intentant revalidar la fita aconseguida a la seva terra en l'edició del 1968. A continuació recollim alguns dels apunts i curiositats d'aquesta final entre Itàlia i Anglaterra.

Trippier, l'esperança de la Lliga

Per primera vegada des de la sorprenent victòria de Grècia a l'Eurocopa del 2004, la Lliga podria estar sense representant en el campió d'un gran títol internacional. Kieran Trippier, de l'Atlètic de Madrid, és l'únic jugador de la Lliga que serà a la final. Itàlia i Anglaterra, de fet, són els dos equips amb més jugadors de les seves lligues. Mentre 22 dels 26 jugadors de la plantilla azurra juguen a la Serie A, 23 dels 26 membres de l'equip de Gareth Southgate ho fan a la Premier League.

Itàlia, a dos partits de l'històric rècord d’Espanya i el Brasil 

L'equip de Roberto Mancini acumula 33 partits seguits sense conèixer la derrota. Si els italians aconsegueixen no caure derrotats (a excepció dels penals), quedaran a un partit d'igualar la ratxa d'Espanya i el Brasil amb 35 partits seguits sense perdre. Estem parlant de la selecció espanyola de Luis Aragonés i Vicente del Bosque i el combinat nacional brasiler entre el 1993-96 que, precisament, va guanyar la final del Mundial del 1994 contra Itàlia.

Un duel d’altura

D'una banda, Anglaterra és l'equip de l'Eurocopa que més gols ha fet de cap. I, de l'altra, com va demostrar l'austríac Sasa Kalajdzic als vuitens de final, les rematades de cap són una de les poques maneres de fer-li gols a aquesta sòlida selecció d'Itàlia. Tan sols Romelu Lukaku de penal i Álvaro Morata després d'una gran jugada amb el davanter català Dani Olmo han aconseguit superar el porter Gigi Donnarumma sense recórrer al joc aeri.

Morata ha sigut un dels pocs jugadors capaços de fer un gol a Donnarumma.

Especialitats oposades

Els anglesos presumeixen de ser l'equip menys golejat. Els italians, en canvi, buscaran ser l'equip més golejador de l'Eurocopa. Ara mateix ho és Espanya, amb 13 gols. Itàlia n'ha marcat només un menys. La final de diumenge dictarà si s'alça amb la glòria l'equip que ha sigut més encertat en atac o si ho fa el que s'ha sabut defensar millor.

Joventut i experiència 

Els dos candidats al títol tenen una mitjana d'edat inferior als 28 anys. El migcampista Jude Bellingham és el jugador d'Anglaterra més jove, amb 18 anys, mentre que Kyle Walker i Jordan Henderson, amb 31 anys, són els més veterans, entre cometes, dels three lions. Pel que fa a Italià, Giacomo Rapadori és el representant més jove amb 21 anys i el capità Giorgio Chiellini simbolitza la veterania amb 36 anys.

Missió impossible per a Anglaterra?

Anglesos i italians s'han vist les cares en 27 ocasions, amb onze victòries per als quatre vegades campions del món i vuit per a Anglaterra. Però quan es tracta de grans competicions internacionals, l'equip que ara lidera el davanter Harry Kane no ha pogut vèncer mai Itàlia. En el record de molts anglesos hi ha els quarts de final de l'Eurocopa del 2012, en què Itàlia va doblegar Anglaterra a la tanda de penals, amb un magnífic xut a l'estil Panenka executat per Andrea Pirlo.

Roberto Mancini disputarà, de nou, un partit clau a Wembley.

Un nou capítol entre Mancini i Wembley

Roberto Mancini disputarà, de nou, una final en un estadi predilecte per a molts culers. A l'antic Wembley, el Barça hi va guanyar la seva primera Copa d'Europa gràcies a un gol de falta de Ronald Koeman. El rival era la Sampdoria, capitanejada per Roberto Mancini. El tècnic italià té la seva pròpia relació amb el mític estadi anglès. El 2011 Mancini va guanyar la FA Cup amb el Manchester City a Wembley i va millorar els seus resultats personals en aquest estadi. Però, dos anys després, en la final de la mateixa competició, va veure com una derrota a Wembley davant del Wigan Athletic entrenat llavors pel català Roberto Martínez li va costar el seu lloc com a entrenador del conjunt citizen.

Amb la recent victòria a les semifinals davant d'Espanya, Mancini té un empat personal amb Wembley. Un resultat negatiu aquest diumenge el podria portar a no voler trepitjar de nou un dels estadis més mítics del planeta.

stats