ESPORTS
Esports 19/12/2012

Samuel Eto'o declara al jutjat per un suposat frau fiscal de 3,5 milions

Hauria defraudat impostos derivats dels drets d'imatge cobrats en una empresa hongaresa, però al·lega que això ho gestionava el seu representant

Acn
2 min
Samuel Eto'o arriba al jutjat acompanyat del seu advocat, Fermín Morales. ACN

BarcelonaL'exjugador del FC Barcelona Samuel Eto'o ha declarat aquest dimecres com a imputat per un presumpte frau fiscal davant d'un jutjat de la capital catalana. El camerunès està imputat per haver defraudat suposadament 3,5 milions d'euros a Hisenda. També està imputat el seu antic representant, José María Mesalles, i l'administrador d'una empresa de màrqueting hongaresa. La fiscalia es va querellar contra Eto'o per l'impagament dels impostos derivats dels drets d'imatge del jugador pagats per la firma de roba esportiva Puma i del mateix Barça entre el 2006 i el 2009. Eto'o ha arribat al jutjat mig amagat sota una gran gorra negra.

Segons Hisenda, el jugador ha defraudat aquest import en cedir simuladament els seus drets d'imatge a dues empreses amb seu a Hongria i l'estat espanyol, cosa que hauria fet que no li tributessin com a ingressos personals els gairebé 10 milions d'euros que va cobrar per aquest concepte entre el 2006 i el 2009. Segons denuncia el fiscal, l'exjugador del Barça va simular que cedia els seus drets d'imatge a dues societats residents a l'Estat i a Hongria, Tradesport and Marketing KFT i Bulte 2002 Empresarial S.L., amb l'objectiu de "reduir fraudulentament la seva tributació". En el primer cas, la societat hongaresa no ha tributat a Espanya, mentre que la societat espanyola ho ha fet en un percentatge molt menor, corresponent al previst en l'impost de societats.

Segons l'escrit del fiscal, Tradesport and Marketing KFT està domiciliada a Hongria i això hauria permès el futbolista no haver de tributar a l'Estat, sinó en un país on els tipus impositius són uns dels més baixos d'Europa, d'entre el 10% i el 19%, tot i que podia ser d'un 3% per a determinades societats participades per a no residents que no desenvolupin la seva activitat al país. Pel que fa a Bulte 2002 Empresarial S.L., Eto'o podia tributar entre el 30% i el 35% quan ho hauria d'haver fet en la declaració de l'IRPF al voltant del 45% i, a més, el fiscal acusa el jugador de deduir despeses personals dels seus vehicles de luxe i els seus immobles.

D'altra banda, Eto'o va assegurar que la seva relació amb Puma només es limita a la cessió de material esportiu per part de la companyia, però el fiscal acredita que el jugador, Tradesport and Marketing KFT i la marca van signar tres contractes els anys 2001, 2004 i 2007, en què el futbolista "assenyalava expressament que els pagaments del contracte s'efectuarien a Tradesport alliberant Puma de l'obligació de pagament a la persona física".

La querella s'estén a Josep Maria Mesalles, representant durant molts anys del jugador i administrador únic i accionista majoritari de Bulte 2002 Empresarial, i Manuel de Jesús Lastre, administrador de l'empresa radicada a Hongria Tradesport and Marketing. Eto'o i Mesalles estan enfrontats per desavinences econòmiques.

L'advocat d'Eto'o, Josep Riba, ha explicat que el seu client ha responsabilitzat Mesalles, que, segons el jugador, era qui li portava tota la gestió administrativa i econòmica. Fonts jurídiques han explicat que Mesalles s'ha defensat dient que quan ell va contactar amb Eto'o, ja tenia el sistema de pagament d'impostos muntat i amb cobraments a l'estranger.

stats