07/02/2023

Sancionat el Manchester City, el problema del futbol seguirà sent el mateix

2 min
L'estadi del Manchester City

BarcelonaLa investigació de la Premier League que comportarà sancions al Manchester City és la més important en la història d'aquest torneig. Des de la Premier League acusen el club, entre altres coses, d'haver dificultat tant la investigació que s'ha acabat allargant per un període superior al que va durar la Primera Guerra Mundial. Més de cinc anys. Poca broma. No cal ser un expert per entendre que quan un club té un estat com els Emirats Àrabs Units al darrere, està disposat a jugar molt fort per triomfar. Ho hem vist amb els saudites o amb Qatar, que ha aconseguit organitzar el Mundial i comprar el PSG.

Una cosa és saber jugar amb les normes i les lleis per guanyar, i una altra de ben diferent trencar-les. El futbol modern és així. Si aixeques les estores hi trobes merda. No només als clubs propietat de fortunes del golf Pèrsic. Mireu el Juventus, propietat dels Agnelli. Mireu el Barça i tot el que hi ha passat els últims anys, gestionat per veïns nostres. Al Manchester City defensen la seva innocència i es pregunten el perquè d'aquesta possible sanció per part d'una lliga, la Premier, que com tots els organismes esportius intenta netejar la seva brutícia a casa. A l'esport hi ha una al·lèrgia col·lectiva a deixar que siguin entitats independents com la justícia ordinària qui posi ordre. Passa amb la FIFA i el COI.

Per a moltes persones, la possible sanció al City significa una punxada al cor. El club anglès és el de Guardiola, el tècnic que per a molts, començant per un servidor, encarna una forma de veure el futbol magnífica. Que part dels seus èxits s'hagin aixecat gràcies a trampes trencaria el cor. Tant li fa. Si han trencat les lleis, que siguin sancionats. Ara, un no es treu de sobre la sensació que si investigues la història dels grans clubs de futbol, gairebé sempre trobes que els jugadors van ser fitxats per empresaris que van anar més enllà de les lleis. No oblidem que, com ha passat amb Qatar aconseguint el Mundial, aquests estats no han fet res més que veure les trampes que hem comès sempre els europeus i han decidit jugar al mateix joc però amb més diners. Sancionat el City, el problema no s'acabaria. El problema de l'esport és que moure tants diners sempre atrau persones, empreses i governs amb poca moralitat. Gent que al veure la sanció al City no decidiran portar-se bé. Al contrari, pensaran com treure profit de la seva caiguda en desgràcia i com fer trampes ells sense que els enxampin. Ha passat abans i segueix passant ara, tots podem fer una llista de grans clubs europeus gestionats d'una forma que fa pudoreta, i que no deu ser tan diferent de la del City. Potser caldria una nova manera de fiscalitzar i jutjar l'esport mundial, més independent. Les lligues i entitats com la FIFA mai se'n surten del tot. Potser no els interessa, qui sap.

stats