COPA AMÈRICA CENTENARIO
Esports 15/06/2016

Embolic a Rio

L’entrendor del Corinthians Tité, molt crític amb el joc de Neymar, serà l'encarregat de substituir Dunga a la selecció del Brasil

Rut Vilar
3 min
Neymar i Rami salten per una pilota durant el Brasil-França

Nova YORKQuan només falta un mes i mig per a la celebració dels Jocs Olímpics a Rio de Janeiro, la selecció brasilera de futbol canvia d’entrenador. El president de la Federació carioca, Marco Polo del Nero, ha destituït Dunga després de l’eliminació del Brasil de la Copa Amèrica Centenari en la primera fase del torneig. De res ha servit que en el partit decisiu del campionat el Perú els guanyés amb un gol amb la mà que l’àrbitre va donar per bo perjudicant la canarinha; tampoc que Dunga demanés “paciència” en el que va qualificar com un “període de transició”, ni tan sols, que el Brasil hagi jugat als Estats Units sense Neymar, la seva estrella principal.

L'entrenador del Cotinthians Tité ocuparà la banqueta de la 'seleção', a pesar que la seva incorporació s'ajornarà segurament fins després dels Jocs Olímpics –per dirigir el Brasil al Jocs, la CBF ha anunciat que serà Micale, l'entrenador de la sub-20–. Amb un bon cartell al seu país –el 2012 va guanyar la Copa Libertadores i el Mundial de Clubs amb el Timao, com es coneix el club paulista–, Tité sempre havia tingut fama d’entrenador conservador, més amoïnat per evitar gols que per fer-ne. Recentment, però, la seva percepció, expliquen, ha canviat.

Gràcies a l’any sabàtic (2014) que va passar viatjant per veure futbol i compartir experiències amb entrenadors com Carlo Ancelotti, al Madrid; Arsene Wenger, a l’Arsenal, i Carlos Bianchi, al Boca Juniors, Tité va començar a treballar conceptes més ofensius amb els seus equips: “Ell sempre s’havia caracteritzat per treballar molt bé la defensa, però ara insisteix també en la pressió alta, a crear situacions de superioritat amb la pilota, atacar amb triangulacions, moure l’esfèrica ràpid a través de la passada...”, explica Fabio Santos, que l’ha tingut d’entrenador abans i després del 2014.

Passa també que amb la seva aparició de nou a les travesses sobre qui serà el nou seleccionador del Brasil –ja va sonar per substituir Luis Felipe Scolari després del Mundial–, a Tité se li recorden declaracions queixant-se del joc de Neymar: “Perdre o guanyar forma part del joc. Simular faltes, no. Neymar és un mal exemple per als nens que estan creixent, com el meu fill”, va denunciar sobre l’aleshores jugador del Santos.

Li agradi o no, Tité haurà de confiar en el davanter del Barça si vol millorar el joc i els resultats de la selecció del Brasil. Consumada l’eliminació de la Copa Amèrica en la fase de grups –la 'verdeamarelha' no quedava fora dels quarts en aquest torneig des del 1987– i amb la classificació per al pròxim Mundial complicada –és sisena en el grup sud-americà, on només es classifiquen quatre equips directament i el cinquè s’ho juga en una repesca–, la pressió sobre el jugador blaugrana és gran. Tot i això, sembla que a Neymar res no l’afecta.

Dunga va decidir deixar descansar l’estrella al juny i alliberar-lo de la Copa Amèrica perquè jugués els Jocs. I el futbolista s’ha dedicat a voltar pels EUA, de costa a costa, per acabar el seu viatge amb una gran festa a Las Vegas, justament, el dia que el Brasil perdia amb el Perú i quedava fora del torneig del centenari. Les crítiques a Neymar pel que es va entendre com una falta de compromís amb la seva selecció no es van fer esperar al seu país i el jugador va respondre a través de les xarxes socials engegant els crítics “a la merda”. Dimarts, acabat d’aterrar al Brasil, el davanter va demanar perdó per haver-se “excedit” amb el seu comentari. El futbol carioca viu en un bon embolic.

stats