Esports 15/09/2021

Simone Biles: "Culpo Larry Nassar, però també el sistema que va permetre i perpetrar els seus abusos"

El director de l'FBI ha demanat disculpes per la gestió que es va fer del cas d'abús de a la Federació de Gimnàstica dels EUA

The New York Times / Juliet Macur i Adam Goldman
4 min
Simone Biles i les seves companyes testificant al Senat

Simone Biles, la gimnasta més llorejada de la història, no volia ser dimecres al Congrés testificant davant una comissió del Senat sobre la mala gestió de l’FBI en un dels casos d'abusos sexuals més greus de la història dels Estats Units. Asseguda a la taula dels testimonis al costat de tres de les seves antigues companyes de l'equip nacional dels Estats Units, Biles va dir que no podia imaginar-se estar menys còmoda. Però va decidir dirigir-se públicament als legisladors per a ella mateixa, com a supervivent d'aquests abusos, però també per a altres atletes, especialment joves, als quals se sent obligada a protegir.

Biles, de 24 anys, va començar a plorar a l'explicar que no vol que cap altre jove pateixi el que ella va patir a mans d'un pederasta. Ella i altres centenars de nenes i dones van ser víctimes d'abusos per part de Larry Nassar, l'antic metge de l'equip nacional. Ara Nassar està complint el que equival a una cadena perpètua per múltiples delictes sexuals. "Per ser clars: culpo Larry Nassar, però també culpo tot un sistema que va permetre i va perpetrar els seus abusos", va dir Biles.

McKayla Maroney també va testificar descrivint amb detalls esgarrifosos com l'FBI la va maltractar quan va explicar als agents que Nassar va abusar d'ella una vegada i una altra, fins i tot just abans de guanyar la medalla d'or olímpica. Una vegada, Maroney els havia explicat que era amb Nassar a Tòquio per a una competició i ell va abusar d'ella. Va pensar que es "moriria" aquella: "No hi havia manera que em deixés anar". Quan va acabar d'explicar els abusos a l'FBI, trauma que encara no havia confessat a la seva mare, els agents li van respondre: "Això és tot?" Maroney només era una adolescent, i es va sentir colpida per la seva falta d'empatia. "No només l'FBI no va informar dels meus abusos, sinó que quan finalment van documentar l'informe del meu cas, 17 mesos després, van fer afirmacions totalment falses sobre el que vaig dir", va afirmar Maroney. "Van optar per mentir sobre el que vaig dir i protegir un pederasta en sèrie en lloc de protegir-me no només a mi, sinó incomptables persones".

Simone Biles testificant.

Després que parlessin les gimnastes, el director de l'FBI, Christopher Wray, va testificar sobre la gestió que va fer l'agència del cas d'abús sexual de Nassar, el primer assenyalament públic sobre la incapacitat d'investigar adequadament el cas d'abús sexual que va sacsejar el món de l'esport. Wray, que va esdevenir director de l'agència el 2017, va demanar disculpes a les víctimes i va dir que es va sentir "desconsolat i furiós" quan es va assabentar que l'FBI havia comès tants errors en el cas abans que ell es fes càrrec de l'agència. "Hem de recordar el dolor que vam provocar quan la nostra gent no va fer la seva feina", va dir referint-se al patiment de les víctimes. Va afegir que l'FBI farà canvis per assegurar-se que no hi torni a haver mala gestió.

L'audiència ha tingut lloc dies després que l'FBI acomiadés un dels agents que van treballar inicialment en el cas que investigava Nassar, l'exmetge de l'equip nacional de gimnàstica que finalment va ser condemnat per abusar de desenes de gimnastes, incloses atletes olímpiques, sota l'aparença d'exàmens físics. I arriba dos mesos després que l'inspector general del departament de Justícia publiqués un informe en el qual criticava durament l’FBI per haver comès errors crucials en la investigació. Aquests errors van permetre que Nassar continués tractant pacients durant vuit mesos a la Universitat Estatal de Michigan, on exercia, i a Lansing (Michigan) i els seus voltants, incloent-hi un centre de gimnàstica local i un institut. Nassar, que està complint cadena perpètua per assetjament sexual, va abusar de més de 70 nenes i dones mentre l'FBI no actuava, segons l'informe de l'inspector general.

Centenars de noies i dones que van ser maltractades per Nassar han estat esperant sentir per boca de l'FBI quins han estat els errors del cas. Biles, la medallista d'or olímpica, va exigir saber "qui sabia què, i quan" sobre Nassar. La gimnasta va guanyar una medalla de plata i una de bronze als Jocs de Tòquio després d'abandonar la competició per equips a causa d'un problema de salut mental. Biles va testificar juntament amb les seves antigues companyes d'equip McKayla Maroney, Aly Raisman i Maggie Nichols, que és coneguda com a Athlete A en el cas Nassar perquè va ser la primera gimnasta d'elit a informar dels abusos a la gimnàstica dels Estats Units. Això va ser el juliol de 2015. L'oficina de l'FBI de Lansing va obrir una investigació oficial sobre Nassar l’octubre de 2016.

Per obrir l'audiència, el senador Richard J. Durbin, demòcrata d'Illinois, va renyar l’FBI pel "deixament del deure", el "fracàs sistemàtic de l'organització" i "errors greus" en el cas, i va dir que els legisladors voldrien saber de l'FBI com i per què es van produir aquests errors i per què es va decidir no presentar càrrecs contra els agents que van cometre errors tan greus en el cas. "Sorprèn quan els fracassos provenen de la mateixa policia, però això és exactament el que va passar en el cas Nassar", va dir Durbin.

stats