Tenis

Carlos Alcaraz descobreix una nova realitat després de tocar el cel

L’any en què tothom el voldrà derrotar comença amb el jove murcià lesionat i absent a l'Open d'Austràlia

3 min
Carlos Alcaraz, finalista de l'Obert dels Estats Units

Barcelona“Aquest any serà diferent per a mi, començo com a número 1 mundial i segurament seré el cap de sèrie en molts tornejos, així que tothom em voldrà derrotar. Haig d’estar preparat per a la pressió dels rivals i de la gent, tothom estarà pendent del que faci”, deia fa poc Carlos Alcaraz quan, després d’unes setmanes sense jugar, va tornar a les pistes de tenis per participar en una exhibició a Abu Dhabi. Amb 19 anys, el jove murcià ja pensava en el primer Grand Slam de la temporada, aquest gener a Austràlia. Però no hi serà. La temporada ha començat de la pitjor manera per a Alcaraz, perquè s’ha lesionat per segon cop en tres mesos. Juan Carlos Ferrero, el seu entrenador, demana calma i paciència. Amb 19 anys, encara és un jove que aprèn a conèixer el seu cos, al qual sotmet a un gran esforç amb el seu estil de joc explosiu. De moment, la temporada de la consagració d’Alcaraz comença amb un escenari en què els protagonistes poden ser els que es neguen a ser jubilats pel murcià: Rafa Nadal i, especialment, el serbi Novak Djokovic.

“Just quan estava en el meu millor moment de la pretemporada m’he lesionat en un gest fortuït. Havia treballat molt per arribar al millor nivell a Austràlia. Malauradament, no podré ser ni al Care A2+ Kooyong -un torneig d’exhibició- ni a l’Open d’Austràlia. És un moment dur”, explicava Alcaraz, que es va lesionar durant un partidet d’entrenament contra el jove de 15 anys Darwin Blanch, el 4 de gener. El tenista de 19 anys va assolir el número 1 mundial el setembre passat quan es va convertir en el jugador més jove que ha guanyat l’Open dels Estats Units. Però, des de llavors, les coses no li han anat gaire bé. Malgrat que el 17 de desembre va participar en aquell torneig d’exhibició a Abu Dhabi en què va perdre contra Andrei Rublev i contra Casper Ruud, no juga cap partit del torneig professional des del 4 de novembre, quan va patir una lesió abdominal en els quarts de final del torneig de París-Bercy amb Holder Rune. La lesió el va deixar sense poder participar en el torneig dels campions de final de temporada. Ara, aquesta segona lesió el deixa fora de la gira que tenia previst fer per terres australianes, amb tres tornejos, un dels quals el primer Grand Slam de la temporada.

La temporada anterior va ser la de la confirmació d’un noi que va per feina. Ara, després del seu èxit a Nova York, ja no ha guanyat cap més torneig. Alcaraz era llavors el jugador que havia participat en més partits de la temporada, més de 75. Molts d’ells, amb cinc sets. Des que va arribar al número 1 mundial, Alcaraz ha perdut quatre dels deu partits oficials que ha jugat. Juan Carlos Ferrero s’ha fet un tip de demanar calma quan es parla d’un noi que amb 16 anys ja guanyava partits en tornejos del Grand Slam. A més de veure com s’adapta el seu físic, cal veure com reacciona a la pressió perquè ara tothom n'espera victòries. “No ens podem tornar bojos. Arribaran derrotes, però la clau és treballar amb calma”, ja deia Ferrero fa mesos sobre el seu deixeble, que en teoria tornarà a les pistes el 20 de febrer al torneig de Rio de Janeiro sobre terra batuda per defensar la corona aconseguida la temporada passada. El murcià porta de moment disset setmanes liderant el rànquing de l’ATP tot i no haver pogut competir els últims mesos, però el deixeble de Juan Carlos Ferrero podria perdre la condició de millor jugador del moment un cop s'acabi l’Open d’Austràlia. Novak Djokovic, Casper Ruud i Stefanos Tsitsipas podrien enfilar-se al capdamunt del rànquing si s'hi imposen.

El retorn de Djokovic

De fet, just allà on va tocar fons ara fa un any, a Austràlia, el serbi Novak Djokovic planifica el seu contraatac. Quan falten pocs dies per a l’inici del primer Grand Slam de la temporada, el 16 de gener, el circuit de tenis masculí comença a dibuixar un escenari favorable al jugador de Belgrad, que s’ha mostrat intractable els últims mesos en pista ràpida. Djokovic confia en poder recuperar el títol que va perdre ara fa un any quan va ser deportat per les autoritats australianes per no haver-se volgut vacunar contra el covid-19. De moment, ha guanyat 23 dels últims 24 partits oficials, tots excepte la final de París-Bercy, en què va caure contra Holger Rune.

L’Open d’Austràlia és el terreny preferit del serbi, de 25 anys, perquè se l’ha embutxacat nou vegades. Si el guanya aquest any igualarà la fita de Rafa Nadal, fins ara l’únic jugador que ha alçat deu vegades un torneig del Grand Slam (Roland Garros) i de passada l’empataria com a jugador amb més títols del Grand Slam de la història. El jugador de Manacor, que sembla baix de forma, en suma 22. El serbi 21. El gran misteri és com serà rebut a Melbourne després del serial de l'any passat.

stats