RCD Espanyol
Esports 22/02/2022

Tres mesos per decidir el futur de deu atacants de l’Espanyol

Raúl de Tomás, principal actiu esportiu blanc-i-blau, marca la planificació esportiva del curs vinent

4 min
Loren, Embarba, Melendo i Wu Lei, alguns dels suplents de l'Espanyol contra el Sevilla

BarcelonaEl cap de setmana del 22 de maig, d’aquí tres mesos, l’Espanyol tancarà la Lliga 2021-22 visitant el Nuevo Los Cármenes. A l’expedició per viatjar a Granada hi haurà diverses cares que, amb total seguretat, viuran l'últim partit com a espanyolistes. I és que en els pròxims noranta dies, l’àrea esportiva blanc-i-blava haurà de decidir què fa amb fins a 10 jugadors que formen el front d’atac de l’actual equip. 

Quatre d’ells (Vilhena, Yangel Herrera, Loren Morón i Melendo) acaben contracte el 30 de juny. Ara mateix és força improbable que Morón i Herrera continuïn. L’opció de compra del primer, que s'acosta als 10 milions, és desproporcionada tenint en compte el baix rendiment que ha mostrat el davanter andalús (4 gols, dels quals només un en Lliga, en 736 minuts). En el cas del veneçolà, que ha tingut protagonisme quan les lesions l'hi han permès (un gol i una assistència en 755 minuts), no hi ha opció de compra. Tot i això, el seu catxet és inassumible tret que es plantegi una altra cessió en què el Manchester City torni a assumir prop de la meitat de la fitxa, un escenari remot. Els citizens ja van voler col·locar-lo l’estiu passat per entre 15 i 20 milions, però una lesió va propiciar que acabés cedit a l’Espanyol. Malgrat sentir-se còmode a la Lliga, on ha jugat els últims quatre cursos, el somni de Yangel és triomfar a la Premier

Més factible sembla la continuïtat de Vilhena, que acumula tres titularitats consecutives. Té tres mesos per convèncer l’àrea esportiva que val la pena pagar els prop de 3 milions en què es va valorar la seva opció de compra. El jugador no vol tornar a Rússia, cosa que podria abaratir l’operació. Més clar sembla el futur de Melendo, a qui el club està a prop de lligar amb un contracte d’un milió brut anual més variables. Tot i l’interès de l’Almeria de Rubi, la primera opció del de Sant Adrià de Besòs és continuar a casa. Si res no es torça, tot fa pensar que s’assolirà un acord les pròximes setmanes. 

Vargas ressorgeix a Turquia

Fins al 2024 tenen contracte cinc jugadors més que, ara per ara, no estan tenint gaire protagonisme amb Vicente Moreno. Dimata ja va tenir opcions de Primera i de l’estranger per marxar a l’hivern, però les va rebutjar. Vol triomfar a la Lliga, però la seva situació podria canviar a l’estiu. Wu Lei ha passat, en tres anys, de ser un revulsiu destacat a ser una peça que no troba el seu lloc a l’equip. Amb 30 anys és ara per ara un actiu més valuós a escala comercial —l’Espanyol encara té pendent fer una gira per la Xina per explotar el seu atractiu al gegant asiàtic— que no pas esportiu: només ha firmat un gol aquest curs en 491 minuts. Tampoc està sent prolífica la temporada d'Embarba, que tot i tenir més minuts que la resta (1.749) enguany està negat de cara a porteria: encara no ha marcat i només ha repartit dues assistències. S’espera més del madrileny, que va tenir una oferta de Mèxic per anar-se'n al gener, però que té decidit continuar a l’Espanyol

Més incert es presenta el futur de Matías Vargas. En la seva primera temporada a l’Espanyol va anar de més a menys. En la segona, a Segona, va passar inadvertit. I ara sembla haver recuperat el somriure i les sensacions a l’Adana Demirspor turc, on ha firmat 4 gols i 10 assistències en 1.741 minuts. Si no torna per quedar-se, que seria la cosa més probable, el club podria mirar de recuperar una part de la inversió que va fer per ell (10,5 milions). Un 20% d’una futura venda de l’argentí, això sí, aniria a parar a Vélez Sarsfield. També cedit, però al Màlaga, hi ha Vadillo, amb qui no compten ni el tècnic ni la direcció esportiva. Té dos anys més de contracte i a l'estiu se li buscarà una sortida.

Però l'operació més important de totes és resoldre el futur de Raúl de Tomás. De la seva continuïtat o sortida dependrà, en bona mesura, la planificació esportiva de la temporada 2022-23. L’Espanyol té ben blindat el punta madrileny (contracte fins al 2026 i clàusula de 75 milions d’euros), però a ningú se li escapa que les bones temporades que acumula a Cornellà-el Prat (41 gols en dos anys naturals) el converteixen en un candidat a protagonitzar una de les operacions de l’estiu. Des de l’entitat blanc-i-blava insisteixen que, en termes financers, no necessiten vendre cap estrella, però una oferta pròxima a la clàusula (la venda més alta de la història del club, fins ara, són els 28 milions per Borja Iglesias) podria flexibilitzar el punt de vista l’entitat. La posició del jugador serà determinant. Així doncs, ara només semblen tenir el seu futur totalment assegurat dos joves del planter: Puado i Melamed.

Negocien per Joselu i Brian Oliván

Un davanter que podria arribar a l'Espanyol és Joselu Mato, de l'Alabès. El punta, de 31 anys, agrada molt a la direcció esportiva del club blanc-i-blau (12 gols ha marcat en aquesta Lliga). L'Espanyol, però, no és l'únic club de Primera que s'hi ha interessat. Per qui si que hi hauria ja un principi d'acord, segons 'Rac1', és per Brian Oliván, lateral esquerre de 27 anys del Mallorca que Vicente Moreno coneix bé de la seva etapa al club balear.

Oliván, defensa barceloní format al planter del Barça, també acaba contracte el proper 30 de juny. Fonts de l'Espanyol han assegurat a l'ARA que de moment no hi ha res fet, i que Oliván de moment és només un dels noms que segueix amb atenció la direcció esportiva. N'hi ha diversos que finalitzen contracte al juny, opcions interessants a nivell esportiu com econòmic amb qui cal negociar tant salaris com primes de fitxatge.

stats