CICLISME
Esports 02/07/2018

Froome podrà defensar la seva corona al Tour de França

La Unió Ciclista Internacional l’absol de les acusacions de dopatge

T.p.
2 min
Chris Froome, abans de la primera etapa de l’edició de l’any 2017 del Tour de França, prova que va guanyar

BarcelonaCinc dies abans que a la població atlàntica de Noirmoutier-en-l’Île es doni el tret de sortida de la 105a edició del Tour de França, la Unió Ciclista Internacional (UCI) va absoldre Chris Froome de les acusacions de dopatge que pesaven contra ell. Cinc dies abans de l’inici de la Grande Boucle, on el britànic defensarà la corona aconseguida ara fa un any, i tot just 24 hores després que l’empresa organitzadora de la prova, ASO, afirmés que no deixaria participar Froome, ja que no sabia si era innocent o culpable.

“Durant tot aquest temps s’ha vetllat perquè el senyor Froome tingués un procés just, com s’hauria fet amb qualsevol altre ciclista. Després d’haver rebut la informació de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) el 28 de juny del 2018, l’UCI ha explicat la seva decisió formal i raonada al més ràpidament possible”, deia un comunicat que s’ha fet esperar uns quants mesos. Froome va donar positiu en un control antidopatge de la Vuelta 2017 -una prova que va guanyar- en superar la dosi permesa de salbutamol. El salbutamol és un broncodilatador que apareix en la relació de substàncies prohibides per l’AMA sota certes condicions, cosa que obligava l’esportista a justificar-se amb un “estudi controlat”. Froome ho va fer al·legant que pateix asma. “L’UCI sap que hi haurà un gran debat sobre aquesta decisió, però podem assegurar a tots els implicats o interessats en el ciclisme que la decisió es basa en opinions d’experts, l’assessorament de la WADA i una avaluació completa dels fets del cas. L’UCI espera que el món del ciclisme pugui centrar-se només en l’esport i gaudir de les pròximes curses del calendari ciclista”, deia el comunicat, que posa punt i final a 9 mesos d’incertesa.

Segons l’UCI, Froome va presentar els seus informes avalats per experts que explicaven el perquè del seu resultat advers. Aquestes proves van resultar decisives davant els analistes de l’Agència Mundial Antidopatge, que basant-se en “fets específics del cas” van dictaminar que les mostres de Froome no constitueixen un resultat negatiu, “ja que el resultat anormal va ser conseqüència de l’ús permès d’un medicament”. “Estic molt content que l’UCI m’hagi exonerat, és un moment important per al ciclisme. Entenc la història d’aquest gran esport i sempre m’he pres la meva posició de lideratge molt seriosament i sempre faig les coses bé”, va dir Froome, que podrà aspirar a entrar al selecte club de ciclistes amb cinc Tour guanyats (ara en porta quatre). A més, busca guanyar en la mateixa temporada el Tour i el Giro, on es va imposar fa menys de dos mesos.

El Tour de França, per la seva part, va demanar poder fer canvis en les regles antidopatge per aconseguir que un resultat anormal en un control, com el de Chris Froome, comporti automàticament la suspensió provisional del corredor mentre s’instrueix el procediment. El director del Tour, Christian Prudhomme, es va queixar que la decisió de la Unió Ciclista Internacional arribés tan tard, a només cinc dies de l’inici de la ronda francesa, i va justificar per això mateix la petició que havien fet per prohibir la seva participació.

stats