Esports 22/06/2021

La UEFA prohibeix tenyir l’Allianz Arena amb la bandera LGTBI

Era una petició de l’Ajuntament de Munic amb motiu de l’Alemanya-Hongria

2 min
Allianz Arena

BarcelonaL’Ajuntament de Munic i molts dels clubs de futbol d’Alemanya han carregat aquest dimarts contra la UEFA. El màxim organisme del futbol europeu ha decidit prohibir la petició de consistori bavarès d’il·luminar l’Allianz Arena amb els colors de l’arc de Sant Martí. Era una sol·licitud de l’alcalde socialdemòcrata Dieter Reiter amb motiu del partit que la selecció alemanya i Hongria disputaran aquest dimecres (21 hores) i en suport dels drets del col·lectiu LGTBI. 

El govern hongarès, liderat per l’ultraconservador Viktor Orbán, s’hi havia oposat radicalment des del primer moment i, finalment, la UEFA aquest dimarts ha intervingut en el cas adoptant una postura que ha causat el rebuig i la indignació tant de l’Ajuntament de Munic i de l’estat alemany com d’altres països, clubs de futbol -entre els quals el FC Barcelona- i col·lectius diversos. De fet, nombrosos equips de la Bundesliga han anunciat que il·luminaran els seus estadis amb els colors de la bandera LGTBI com a senyal de protesta. 

La UEFA ha defensat la seva decisió proposant “dates alternatives que s’alineïn millor amb els esdeveniments existents”. Malgrat que no ho concreta en el seu comunicat, la decisió de l’ens organitzador de l’Eurocopa fa referència a les queixes del govern d’ultradreta hongarès, que ha aprovat recentment vetar als col·legis qualsevol tipus de tallers escolars, llibres i pel·lícules que abordin qüestions de sexe i gènere, com per exemple la famosa saga de Harry Potter. A aquesta prohibició de l’executiu d’Orbán s’hi afegeix la de qualsevol tipus de publicitat en la qual homosexuals o persones transgènere apareguin com a part de la normalitat.

La UEFA ha justificat la prohibició afirmant que el seu posicionament ha de ser “políticament i religiosament neutral”, i així respon a les queixes del govern d’Hongria, que dilluns va enviar una carta a l’organisme rector del futbol continental al·legant que la petició del consistori de Munic estava “motivada per una decisió política del Parlament hongarès” -amb relació a l’esmentada normativa de l’executiu d’Orbán que prohibeix, entre altres qüestions, parlar sobre homosexualitat a les escoles. 

“És decebedor i vergonyós”

Reiter, alcalde de Munic, ha contestat indignat a la prohibició de la UEFA. “És decebedor i vergonyós”, ha afirmat en unes breus declaracions. El batlle també va avançar que Munic seguirà enviant “un senyal clar” il·luminant amb els colors de la bandera LGTBI l’Ajuntament, una nòria i la torre de telecomunicacions de la capital bavaresa durant el partit entre Alemanya i Hongria.

Les crítiques a la UEFA pel cas de l’Allianz Arena arriben després que el màxim organisme del futbol europeu obrís un expedient disciplinari diumenge a Manuel Neuer, capità i porter d’Alemanya, que contra França i Portugal va lluir un braçalet amb els colors de l’arc de Sant Martí. Dimarts, la UEFA va tancar sense conseqüències l’expedient de Neuer al considerar que “promovia una bona causa: la diversitat”. Amb la il·luminació de l’Allianz Arena no han seguit el mateix criteri.

stats