Estils 17/11/2014

Isabel Pantoja podria entrar a la presó en qüestió d'hores

L'Audiència Provincial de Màlaga podria rebutjar en les pròximes hores també la suspensió del seu ingrés a la presó, cosa que portaria l'artista a l'encarcerament, voluntari o per la força

Efe/ara
3 min

MàlagaLa Fiscalia Anticorrupció ha reiterat aquest dilluns el seu rebuig a suspendre la pena de presó de dos anys per blanqueig de capitals a la tonadillera Isabel Pantoja en l'etapa en què va ser parella de l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz, que està a la presó per aquest mateix procediment. A l'artista se li acaben les opcions per intentar evitar la presó i, si no hi ha canvis d'últim moment, l'Audiència Provincial de Màlaga podria rebutjar en les pròximes hores també la suspensió del seu ingrés a la presó.

Entre els arguments que esgrimeix la Fiscalia en el nou escrit, segons han indicat a Efe fonts judicials, hi ha el fet que va introduir al mercat els diners que Muñoz havia obtingut il·lícitament i "va aprofitar la seva relació sentimental afavorint amb la intimitat que aquella proporcionava, l'ocultació i opacitat dels seus actes". Segons les fonts, el ministeri públic ha entregat passades les 08.15 hores l'escrit a la Sala, que haurà de resoldre ara sobre si accepta la petició de Pantoja de suspendre el seu ingrés o no.

L'escrit d'Anticorrupció incideix en l'actitud mostrada per la cantant durant el procediment que, segons el fiscal, "ha estat de falta de cooperació i que va posar al servei de Julián Muñoz les societats de la seva propietat a través de les quals canalitzava la seva actitud professional accentuant, d'aquesta manera, la confusió i ocultació de les operacions".

El blanqueig no era un "acte esporàdic"

També s'assegura que la conducta de Pantoja "es va dur a terme durant més de dos anys sabent els procediments ja iniciats contra la seva parella", l'exalcalde amb més procediments penals d'Espanya, gairebé un centenar. La Fiscalia posa l'accent en el fet que al llarg dels anys la tonadillera va dur a terme diferents conductes tipificades com a blanqueig de capitals "no limitant-se a algun acte esporàdic, sinó responent a un propòsit ben definit i ferma amb menyspreu absolut, com a mínim als veïns de Marbella, a cooperar i beneficiar-se de les arques públiques de l'Ajuntament saquejades, entre d'altres, per la seva parella". Per això, Anticorrupció reitera que l'actitud de Pantoja durant el procediment va ser de "falta de cooperació i explicació alternativa" i afegeix que "ni en el judici ni després dóna la més mínima mostra de reconeixement d'error o penediment".

Notificació amb 72 hores de límit

A més, el text recorda que Pantoja no ha donat cap mostra de penediment ni ha admès cap error en la seva conducta delictiva, segons 'El Mundo'. D'aquesta manera, l'Audiència es preveu que resolgui contra l'artista. De ser així, l'Audiència Provincial de Màlaga redactarà una notificació expressa de l'ingrés a la presó de l'artista. Un document en què se li indicarà quan, com i on va a complir la seva condemna. Una notificació que es preveu que li doni unes 72 hores per entrar a la presó. No obstant, aquest termini es podria allargar si Pantoja al·lega que necessita més temps per resoldre càrregues familiars o qüestions laborals. Si se superés el termini establert, s'emetria una ordre de recerca i captura contra l'artista.

El recurs de súplica mai ha comptat amb cap suport judicial

Isabel Pantoja va demanar en un recurs de súplica presentat la setmana passada que se suspengués el seu ingrés a la presó a la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Màlaga, encarregada de l'execució de la sentència condemnatòria pel delicte de blanqueig. La Secció Segona de l'Audiència Provincial va remetre l'escrit a la Fiscalia Anticorrupció perquè es pronunciés i, un cop complert aquest tràmit, el tribunal l'haurà de resoldre.

El fiscal s'oposa a la petició de la suspensió de la pena com ja va fer la setmana passada amb altres dos condemnats en aquest procediment amb l'argument que els diners blanquejats procedien d'un delicte de corrupció per part de Julián Muñoz i que la lluita contra la corrupció és "una prioritat absoluta" per a la UE.

La Fiscalia creu que no es pot renunciar a la funció de prevenció general de complir la pena i "la funció exemplaritzant i de coerció dirigida a la societat en general". Per aquest procediment ja es troben a la presó Julián Muñoz, que compleix sis anys i mig de presó per blanqueig de capitals i suborn passiu, seva exdona Maite Zaldívar, que va ser condemnada a dos anys i mig per blanqueig de capitals, i el germà d'aquesta jesús Zaldívar, també condemnat a la mateixa pena pel mateix delicte.

stats