Cos i Ment
Estils Benestar 26/07/2022

Com podem millorar la nostra autoestima?

Sentir-se insegur i no estimar-se a un mateix és un dels problemes principals que es tracten a les consultes de psicologia

2 min
L'autoestima

BarcelonaLa por, les inseguretats, la falta de confiança en un mateix... Els psicòlegs ho tenen clar: l’autoestima és la gran base de la majoria de problemes que pateixen les persones. Sense anar més lluny, l’origen etimològic de la paraula ja ho explica tot: auto ve del grec i significa un mateix i estima prové del llatí i vindria a significar donar valor. D’aquesta manera, si ens preguntem: “Com està la nostra autoestima?”, en realitat ens estem preguntant com de valuosos ens sentim o quin valor ens donem a nosaltres mateixos. Això ens connecta directament a com resolem les situacions que se’ns presenten a la vida.

Segons un estudi fet per la Universitat de Berna, entre els quatre i els onze anys és quan comença a créixer la nostra autoestima i es manté estable a l'arribar als quinze anys. Després fins als trenta segueix creixent i té el seu millor moment a partir dels seixanta anys. Es creu que això és perquè les persones ja hem adquirit més experiència personal i ens sentim més segures amb l’entorn. Una sensació que comença a declinar cap als setanta anys, quan ja comencem a ser més dependents dels altres. Tot i això, l’autoestima es pot treballar i reformular en qualsevol moment de totes les nostres etapes vitals per aconseguir un millor benestar personal.

“La majoria de problemes psicològics que ens causen inseguretat, estrès i, fins i tot, depressió tenen la seva base en la falta d’autoestima”, remarca la psicòloga Sílvia Congost, especialista en autoestima, dependència emocional i relacions tòxiques. A la seva consulta ha pogut observar com la falta d’aquesta habilitat emocional fa que moltes persones acabin deixant passar moltes oportunitats a la vida; com tenir por a provar coses noves, declinar promocions o ofertes laborals per por a no estar a l’altura, descobrir altres llocs i cultures o, fins i tot, deixar de conèixer gent nova.

En el camp amorós, la falta d’autoestima també crea dependència emocional amb la parella. Fins i tot, hi ha persones que es troben en relacions tòxiques, però que, tot i això, no s’atreveixen a deixar la seva parella per por a quedar-se soles i no trobar mai a ningú més. Sentir-se insegur amb un mateix també pot agreujar els problemes de gelosia per pensar que en qualsevol moment la parella et pot deixar per una altra persona.

Un altre taló d’Aquil·les dels problemes d’autoestima és descuidar-se d’un mateix i posar sempre les necessitats dels altres per davant de les pròpies. En altres paraules, no prioritzar-se. La falta d’amor propi fa que les persones mengin malament, no facin esport i s’abandonin físicament. Tota una sèrie d’hàbits que fan augmentar encara més els problemes d’autoestima i provoquen que cada vegada sigui més difícil sortir d’aquesta roda tan destructiva.

6 consells per millorar l'autoestima

Com podem, doncs, reforçar la nostra autoestima? El psicoterapeuta canadenc Nathaniel Branden explica en el seu llibre Los seis pilares de la autoestima com gestionar amb èxit aquesta part tan important de la vida d’una persona:


Viure de manera conscient: És a dir, que siguem capaços d’analitzar i fer-nos preguntes, mirar-nos a nosaltres mateixos per veure com podem millorar i què hauríem de canviar per ser millors persones. En altres paraules, ser honestos amb nosaltres mateixos i ser conscients de què fem i quins pensaments, paraules, sentiments i intencions tenim.


Acceptar-se a un mateix: Significa acceptar-nos i abraçar-nos per ser com som. Per això cal, segons explica Sílvia Congost, viatjar cap al nostre nen interior i veure com ens van tractar i què ens va faltar. Això ens ajuda a entendre perquè som els adults que som i també ens connecta amb la compassió, un altre ingredient molt important per enfortir l’autoestima. És la capacitat d’empatitzar amb el dolor de l’altra persona.


Responsabilitzar-nos: Una vegada ens hem mirat i acceptat per ser com som, hem de responsabilitzar-nos i fer canvis per millorar. Ser responsable significa acceptar les conseqüències del que es fa i el que no es fa. L’alternativa és passar al victimisme i la resignació i no fer res.


Assertivitat: És la capacitat d’expressar els nostres drets, gustos, opinions o desitjos davant d’altres persones. Tot i que sempre s’ha de fer amb respecte, si hi ha alguna cosa que no volem o no ens agrada com ens fa sentir, sempre s’ha de tenir la capacitat de saber dir “no”. Quan l’autoestima és baixa, és molt difícil expressar la nostra opinió, perquè tenim por a què pensaran els altres, a generar una discussió o a quedar-nos sols.


Viure amb un propòsit: No podem viure amb una bona autoestima si no tenim un propòsit a la nostra vida i si no sabem cap a on ens dirigim. Segons Congost, hi ha poques coses que generin més ansietat en un ésser humà que sentir que va a la deriva i que la seva vida no té cap direcció. Per això, és important fixar-se uns propòsits i tenir uns objectius per poder anar avaluant si els passos que anem fent ens van acostant cap a aquella direcció o no.


Viure de manera íntegra: Aquest punt té a veure amb la coherència que hi ha entre els nostres valors i els nostres actes, així com entre el que fem i el que diem. Si no ho fem, ens donem més motius per criticar-nos i sentir-nos disgustats amb nosaltres mateixos. D’aquesta manera, també contribuïm a donar un exemple a les altres persones per no deixar de lluitar pel que volem aconseguir.

stats