Salut
Estils 16/05/2023

Desodorant natural o convencional? Quin és millor per a la salut?

Segons els experts, no hi ha evidències que demostrin que els desodorants que podem comprar al supermercat són més perjudicials que altres opcions

Annie Sneed / The New York Times
3 min
¿Saps què porten els productes que et poses a la pell?

Nova YorkNomés cal fer una cerca ràpida a Google per trobar un nombre quasi infinit d'articles que detallen els motius principals pels quals hauríem de comprar desodorants naturals. Per exemple, asseguren que l'alumini que contenen la majoria dels desodorants convencionals pot provocar Alzheimer o càncer. D'altres afirmen que contenen ingredients "tòxics" o que poden matar els bacteris "bons" de les aixelles. Moltes empreses de desodorants naturals han basat l'estratègia de màrqueting en afirmar que els ingredients dels desodorants convencionals són perjudicials per a la salut i que el que necessitem són productes naturals fabricats a base "d'olors vegetals i minerals i d'ingredients nets".

Ara bé, segons els experts, no hi ha evidències que demostrin que els desodorants que podem comprar al supermercat són pitjors per la salut que els naturals. De fet, els estudis científics conclouen que els convencionals són perfectament segurs. Tot i que els desodorants naturals poden contenir ingredients aparentment més saludables, també contenen substàncies que poden irritar la pell.

Una de les afirmacions falses més alarmants sobre els desodorants convencionals és que provoquen càncer de mama, un rumor que va començar arran d'un correu electrònic en cadena a la dècada dels noranta en què s'afirmava que els antitranspirants impedien que l'aixella "purgués les toxines" i fos la causa de mutacions cel·lulars i, en última instància, provoqués càncer de mama. El correu electrònic també afirmava que les fulles d'afaitar augmentaven encara més el risc de càncer al permetre que els productes químics dels antitranspirants entressin al cos. Tot això, segons els experts, és fals. "No hi ha cap evidència que el càncer de mama pugui ser provocat per l'exposició als desodorants", assegura Harold Burstein, oncòleg i professor de medicina a Harvard.

Tombant 'fake news'

El mateix passa amb un altre rumor que assegura que l'alumini dels desodorants podria ser absorbit per la pell i augmentar el risc de càncer de mama, ja que alteraria els receptors d'estrogen de les cèl·lules mare. De nou, no hi ha evidències científiques. El doctor Burstein assegura que només una fracció minúscula d'alumini pot ser absorbida a través de la pell, de manera que la seva exposició a un desodorant és insignificant.

També ha suscitat preocupació una investigació de fa dècades que va trobar que el cervell dels pacients d'Alzheimer contenia alts nivells d'alumini. Això va suggerir que el metall, potser no només dels desodorants, sinó també d'altres cures personals i productes domèstics com pots i paelles, podria ser un factor de risc potencial per a aquesta malaltia. Però els científics neguen aquesta teoria. “No és una evidència gaire fiable", explica Amy Borenstein, professora d'epidemiologia a la Universitat de Califòrnia, que estudia les causes d'aquesta malaltia. "Aquest tema queda descartat".

No hi ha prou proves per demostrar que els desodorants naturals siguin millors per a nosaltres. Algunes marques de desodorants naturals han comercialitzat els seus productes com a "microbiome friendly", afirmant que no només són bons per a la salut de la pell, sinó que també minimitzen l'olor promovent el creixement de bacteris "bons".

Jack Gilbert, expert en microbiologia de la pell a la Universitat de Califòrnia, explica que no hi ha cap estudi rigorós que ho hagi confirmat. "Hi ha molta feina associativa, però res que vinculi definitivament l'acció desodorant o antiperspirant del microbioma de la pell a la salut de la pell". Tampoc són millors els ingredients dels desodorants naturals que els dels tradicionals, ja que el fet que un desodorant estigui etiquetat com a "natural" no vol dir que no contingui ingredients problemàtics. De fet, el terme natural no té cap definició objectiva, de manera que aquestes etiquetes en els productes d'atenció personal no tenen gaire sentit.

El problema més comú

Segons la doctora Jennifer Chen, professora clínica associada de dermatologia a Stanford, el problema de salut més comú que causen els desodorants, siguin convencionals o naturals, són les irritacions o erupcions al·lèrgiques. "L'ingredient més problemàtic en qualsevol tipus de desodorant és la fragància", afegeix Nina Botto, professora associada de dermatologia a la Universitat de Califòrnia. Això inclou olis essencials, que moltes marques desodorants naturals utilitzen. "Els extractes de plantes i olis essencials sovint es promocionen com a beneficiosos per a la salut, però aquests components naturals realment causen problemes a la pell", explica Botto. Un estudi sobre al·lèrgies a les fragàncies va trobar que entre molts dels productes de cura personal perfumats provats, com ara desodorants, locions, xampús, cremes d'afaitar i tints de cabell, els desodorants causaven la majoria dels casos de dermatitis de contacte al·lèrgica, una erupció de la pell causada pel contacte amb un al·lergen.

Quin desodorant compro?

El desodorant natural no és millor ni pitjor per a la salut que el convencional. "Moltes de les afirmacions que un producte és millor que un altre són només afirmacions de màrqueting que no es basen en evidències científiques", diu la doctora Chen. "No crec que hi hagi cap prova que un sigui més segur que un altre". Els dermatòlegs recomanen opcions sense fragància. "Com més exposició es té a alguns d'aquests productes químics de la fragància, més risc hi ha de desenvolupar una al·lèrgia", assegura el doctor Botto. Tanmateix, si us agrada utilitzar desodorants perfumats, "està bé", afegeix, "però, sobretot si teniu una pell al·lèrgica, és un risc".

Copyright The New York Times
stats