Estils 29/12/2021

Escriure a mà a l'agenda, la gimnàstica del cervell que resisteix el temps

En un món digital, en què els mòbils incorporen agendes, l’escriptura resisteix, com llegir diaris i llibres de paper

4 min
Un home escriu en una agenda

BarcelonaEscriure a mà en una agenda de paper podria ser la manera de no oblidar les tasques diàries. I, si més no, de practicar la gimnàstica cerebral que la neurociència explica que suposa el fet d'escriure amb bolígraf i paper. Des que s’aprèn a escriure la lletra lligada a l’escola ja s’estan fent els exercicis mentals que la neurologia relaciona amb la formació de connexions sinàptiques clau en la memòria. “I també amb la capacitat de crear i d’innovar, perquè l’ésser humà és l’únic animal amb records de futur, la qual cosa li permet confegir projectes i plantejar-se objectius”, afirma el neuropsicòleg Joaquim Valls, autor del llibre Manual-mente (Libros Cúpula).

En un món digital, en què els mòbils incorporen agendes lligades amb sons i recordatoris pop-up, escriure a mà en una agenda és tan avantguardista com llegir diaris i llibres en paper. Esclar que les versions digitals són útils i avantatjoses, però no han desterrat la versió clàssica. “Sempre que ha arribat una invenció nova en la història, ha provocat una reorganització de les que hi havia anteriorment”, explica el professor de la Universitat Pompeu Fabra Daniel Cassany, autor de llibres com Descriure escriure (Empúries). Per exemple, “quan va aparèixer el cinema, el teatre va haver de reorganitzar-se” perquè se suposava que l’invent nou el deixaria desfasat. Després va haver de ser el cinema el que es va haver de reorganitzar quan va sortir la televisió. I anys més tard va arribar internet i la televisió va haver d’afanyar-se a resistir davant de les plataformes de streaming.

La cap de secció del servei de neurologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Patrícia Pozo Rosich, afirma que “demostrar científicament que escriure a mà és més beneficiós per al cervell que escriure en un teclat és molt difícil”, però la neurologia sí que pot assegurar que escriure a mà és una activitat complementària per facilitar l’aprenentatge. “El cervell necessita diferents maneres per enriquir el coneixement, i l’escriptura n’és una, que se situa en un ventall entre d’altres, com també ho és la digital”, diu la neuròloga de la Vall d’Hebron.

Posats a buscar avantatges a l’escriptura, el professor de la UPF Daniel Cassany assenyala el desenvolupament de la destresa fina amb les mans, que pot ser una utilitat per a la vida. “Per exemple, jo he tingut alumnes xinesos que tenien més destresa fina amb les mans que els occidentals, i s’entén per les hores que han dedicat a aprendre a escriure els kanjis. “Els genera un aprenentatge que es converteix en útil, és una habilitat”, diu Cassany, que afegeix que escriure a mà és important encara avui, sigui per emplenar formularis o per donar un valor personal a qualsevol escrit. “L’escriptura a mà, amb la cal·ligrafia personal de cadascú, representa una identitat, una personalitat i una empremta úniques i sempre farà més agradable qualsevol missatge”.

És evident que aquesta llista d'avantatges de l’agenda de paper també pot tenir una llista semblant d’inconvenients, sobretot si es compara amb una agenda digital, perquè la primera no emet sons quan s’acosta una activitat apuntada ni tampoc es pot desar de manera fixa per a cada dia de la setmana o per a cada any. “Però es poden fer servir les dues coses, va bé per al cervell, perquè les dues activitats són complementàries i no excloents”, diu la neuròloga Patrícia Pozo Rosich. Per la seva banda, el professor Cassany també recorda els inconvenients del model digital. A part que depèn d’una bateria, “poden haver-hi interferències constants, perquè apareixen altres estímuls”, diu el professor.

Sigui com sigui, un any més, les novetats en calendaris i agendes de paper proliferen a final d’any. Us expliquem algunes de les novetats per als que vulgueu començar el 2022 amb una agenda de paper, per a les quals hi ha un argument de pes, que és que “organitzar-se i pensar en paper és més clar, perquè s’hi poden fer esquemes i gargots en un moment, mentre que digitalment és més complex”, tal com assenyala el professor Daniel Cassany.

4 agendes i calendaris de paper per al 2022

1.

Els calendaris Rebel Girls

Impresos a Barcelona, els calendaris Rebel Girls, de mida A4, estan dissenyats per penjar-los a la paret. Estan enquadernats amb espiral i inclouen un penjador. I el millor són les dotze il·lustracions dedicades a dones: Angela Davies, Carson McCullers, Annemarie Schwarzenbach, Chavela Vargas, Kristen Stewart & Soko, Lee Miller, Frida Khalo, Patricia Highsmith, Marina Ginestá, Desiree Akhavan, Simone de Beauvoir i Kathleen Hanna.

Preu: 20 €

El calendari de Rebel Girls.
2.

L’agenda de La Incorrecta

La Valentina i la Júlia Planas, creadores del projecte La Incorrecta, conegut pels seus missatges divertits i gamberros sobre el català, han tret al mercat per primera vegada una agenda per al 2022. Amb espiral i amb portades de diversos colors, asseguren que és l’agenda més incorrecta i volada del català. “El que més destaquem és que està escrita en català, que barreja llengua i literatura catalana i que hi ha efemèrides de tota mena, activitats i sobretot molt humor”, explica la Valentina.

Preu: 15 €

L'agenda de La Incorrecta.
3.

Calendari botànic

Hi ha diverses iniciatives que han apostat per un calendari botànic, dels que es pengen a la paret. Una és la de l’ambientòloga Marta Rosique. El format del calendari és de mida A3, el paper és reciclat i el contingut amb què fa passar els dies de l’any fa referència al coneixement que s’ha de saber per cuidar un hort i tenir plantes a l’interior de casa. L’autora afirma que l’agenda és “la definitiva per estar al dia amb el teu hort i les teves plantes i també per als que vulguin tenir una jungla a casa (comestible o no) però tenen una vida a la qual atendre”.

Preu: 15,95 €

4.

L’antic (i actual) calendari Vinçon

Vinçon, la mítica botiga de decoració que estava situada al passeig de Gràcia de Barcelona i que va tancar el 2015, continua a la memòria de molts. I si no, les papereries Pepa Paper i Raima de Barcelona s’encarreguen que sigui així, perquè publiquen cada any el calendari que tant els va caracteritzar i que van crear per primera vegada el 1975. De mides grans, 58 x 45 cm, la portada és de color vermell, com sempre. “El calendari Vinçon és un top vendes”, asseguren a Raima.

Preu: 28 €

El mític calendari de Vinçon.
stats