Alimentació
Estils Estils de vida 15/02/2023

Què hem de menjar o beure quan estem constipats?

Repassem quins són els millors aliments o begudes que podem prendre quan patim un refredat

Alice Callahan / The New York Times
4 min
Una infusió amb mel i gingebre

Nova YorkSi busquem respostes a internet ens trobem amb desenes d'articles que recomanen certs aliments i begudes que, asseguren, enforteixen el sistema immunitari i alleugen els símptomes d'un refredat comú. Alguns exemples habituals són l'all, els cítrics, els nabius o el suc de magrana. "La realitat és que no tenim prou informació per assegurar què és el que hauríem de menjar exactament quan tenim una infecció viral”, afirma Colleen Tewksbury, professora adjunta en ciències de la nutrició a la Facultat d'Infermeria de la Universitat de Pennsilvània. Això sí, és important alimentar-se bé quan estem en aquestes condicions. Un refredat —sobretot si afecta el sentit del gust i l'olfacte— acostuma a fer que no tinguem gana, però el nostre cos necessita calories i nutrients per funcionar i lluitar contra la infecció. “Qualsevol cosa que fem i ens ajudi a sentir-nos més còmodes i a estar ben alimentats quan estem malalts serà de gran ajuda", diu Tewksbury.

L'experta recomana aliments i begudes que hidratin i nodreixin, però també que ens reconfortin. És el cas de la sopa, sobretot si inclou un equilibri de nutrients, és a dir, proteïna (com ara pollastre o llegums), carbohidrats (arròs, fideus o patates), una mica de greix (de la carn, oli o lactis) i vegetals que aportaran més potencial mineral i vitamínic. Una sopa t'omple la panxa, et dona energia i ajuda en la ingesta de líquids. Stephen Rennard, catedràtic de medicina pulmonar de la Universitat de Nebraska, i el seu equip van publicar l'any 2000 un estudi en què investigaven com afecta el brou de pollastre als neutròfils de l'organisme –que són les cèl·lules immunitàries que es desplacen al lloc de la infecció i inicien la inflamació, a més de contribuir a símptomes com el mal de coll i la tos–. Els investigadors van col·locar neutròfils en pots de plàstic i els van afegir una substància que sol atreure'ls, una cosa similar al que passa durant una infecció. Però quan van banyar les cèl·lules en brou de pollastre van migrar molt menys cap a la substància.

Segons els estudis de Rennard, aquest petit moviment de neutròfils podria traduir-se en una menor inflamació i menys símptomes. Però unes cèl·lules en una placa de laboratori no poden explicar exactament el que passa dins del nostre organisme: "Comprendre si el brou de pollastre influeix en els símptomes del refredat requereix d'assajos clínics costosos i llargs que encara no s'han fet", explica el científic. Tot i això, l'especialista està convençut del valor terapèutic del brou de pollastre, que ha estat un remei històric amb centenars d'anys d'antiguitat. Possiblement, però, alguns dels beneficis del brou de pollastre podrien deure's a l'experiència emocional, més que no pas a la física: "Si algú et prepara una sopa de pollastre, sobretot si te n'agrada el gust, et sentiràs millor perquè t'està cuidant. I això és independent de si el brou té algun efecte medicinal”, assegura Rennard.

En el seu estudi, el científic va seguir una recepta original de la família de la seva dona Barbara, que també és coautora de l'estudi. A la recepta fa servir un pollastre sencer que es posa a bullir a foc lent amb pastanagues, api, xirivies, cebes, naps i moniatos. Rennard també va fer proves amb tretze sopes enllaunades o instantànies per a l'estudi, incloses algunes opcions vegetarianes, i la majoria fins a un cert punt van alentir el moviment dels neutròfils. Un parell d'estudis reduïts amb humans també han suggerit que prendre's un brou o alguna beguda calenta, fins i tot només aigua calenta, a vegades ajuda a afluixar la mucositat nasal i facilita la respiració. I, per descomptat, qualsevol líquid, ja que proporciona fluids, i “la hidratació facilita l'eliminació de secrecions”, assegura Rennard.

La mel pot ajudar, l'alcohol no

Múltiples assajos han revelat que la mel pot reduir la freqüència i la gravetat de la tos nocturna en els nens. De fet, en alguns casos va millor que els xarops per a la tos. Hi ha menys estudis en adults, però una revisió sistemàtica publicada el 2020 apunta que aquests beneficis de la mel probablement valen per a tots els grups d'edat. No està massa clar com ajuda a calmar la tos, però els investigadors han plantejat la hipòtesi que potser contribueix a recobrir la gola amb les seves propietats antimicrobianes i antiinflamatòries.

Tot i això, cal recordar que no s'ha de donar mai mel als nens menors d'un any, perquè pot contenir bacteris causants d'una malaltia greu anomenada botulisme infantil. Per als nens més grans, l'Acadèmia Nord-americana de Pediatria recomana donar-los de mitjana una culleradeta de mel segons la necessitin: directament de la cullera o diluïda en líquid.

Alguns pacients que estan refredats solen buscar consol en unes gotetes de whisky i mel en aigua calenta. Cal tenir en compte que beure alcohol quan s'estan prenent medicaments pel refredat, la tos i les al·lèrgies és perillós, sobretot si els medicaments inclouen paracetamol, ja que pot causar danys en el fetge si es barreja amb alcohol. I cal recordar també que l'alcohol deshidrata i, encara que no hi ha gaires estudis fets sobre aquest tema, és lògic pensar que beure alcohol mentre s'està malalt segurament et farà sentir pitjor.

La causalitat entre la llet i els mocs és imprecisa

Hi ha una creença sense massa fonament que diu que beure llet de vaca augmenta la producció de mucositat, però els estudis en aquest sentit són limitats i amb resultats dispars. Alguns científics australians van publicar informes durant els anys noranta que no van trobar cap relació entre el consum de llet i la mucositat, ni tan sols entre persones infectades pel virus del refredat comú. Tot i això, en un assaig recent amb 108 adults que no estaven constipats però patien una sobreproducció crònica de mocs, els investigadors van descobrir que els que van seguir una dieta sense lactis durant sis dies havien reduït les secrecions de mocs.

“Hi ha poques proves que els lactis augmentin universalment la producció de mucositat”, diu Tewksbury. Així que depèn de cada individu: si els lactis et produeixen flegmes, és millor que els evitis si estàs constipat. D'altra banda, els productes lactis són una font de nutrició pràctica i equilibrada. L'Acadèmia de Nutrició i Dietètica recomana barrejar fruita congelada amb llet (o beguda vegetal de soja) per preparar un batut nutritiu i hidratant per als nens quan estiguin malalts.

stats