Cos i Ment
Estils 11/09/2022

Per gaudir més de la vida, anticipa't

Les expectatives poden generar benestar i ser beneficioses per al nostre dia a dia

Holly Burns, The New York Times
4 min
Anticipar moltes petites experiències pot ser tan plaent com esperar un gran esdeveniment

The New York TimesAlle Pierce sap com planificar les vacances. Mesos abans de fer-les fa servir Google “de manera obsessiva” i crea un full de càlcul de tot el que vol fer i el que vol veure. Examina els menús dels restaurants que vol visitar. Utilitza una imatge del destí com a imatge de fons de pantalla del mòbil i descarrega una aplicació de compte enrere. “El més emocionant d’un viatge és l’expectativa”, diu Pierce, fundadora d’una companyia de viatges de luxe anomenada Gals Abroad Getaways que organitza viatges en grup per a dones. Els experts diuen que probablement té raó. Nombrosos estudis suggereixen que esperar una cosa que fa il·lusió millora l’estat d’ànim i redueix l’estrès. “Imaginar coses bones per avançat ens fa sentir millor en el moment present”, diu Simon A. Rego, psicòleg en cap del Centre Mèdic Montefiore i la Facultat de Medicina Albert Einstein, que ha escrit extensament sobre l’efecte de les expectatives en l’estat d’ànim. “Pot augmentar la motivació, l’optimisme i la paciència, i disminuir la irritabilitat”. Per descomptat, no podem reservar un vol cada cop que necessitem una mica d’ànims. Però hi ha maneres d’aprofitar i incorporar el poder de l’expectativa a la teva vida quotidiana. 

Entusiasma’t amb les petites coses

Anticipar moltes petites experiències pot ser tan plaent com esperar un gran esdeveniment, segons Carrie L. Wyland, psicòloga social de la Universitat de Tulane, a Nova Orleans. “Al final del dia podeu escriure una cosa de l'endemà que us vingui molt de gust –suggereix–. Potser un llibre nou o rebre un paquet que estàs esperant”. L’acumulació d’aquestes petites alegries significa que obtens els beneficis d’anticipar, fins i tot si no hi ha una gran recompensa, diu Christian E. Wahgh, professor de psicologia de la Universitat Wake Forest, que es dedica a estudiar les expectatives. “A més, amb les coses més properes hi ha més sensació que passarà segur –diu–. Tens més control sobre una petita trobada aquesta nit que sobre unes vacances d’aquí sis mesos”.

Connecta amb el teu futur jo

¿Alguna vegada has passejat per una casa en venda i de seguida t’hi has imaginat preparant-hi un sopar? Quan Torrie Lloyd-Masters, cofundadora d’un negoci de preparació de cases en venda, està arreglant una casa, diu: “Estem ensenyant a la gent com seria la seva vida aquí. Bàsicament, els diem: «Aquest podria ser el teu futur»”. Funciona perquè és temptador imaginar-se com la típica persona que sempre té un ram de flors a la taula de la cuina. Les investigacions han demostrat que sentir-nos en procés de ser el nostre “jo futur” pot tenir un efecte positiu en el benestar, perquè ens treu del pensament a curt termini. Pensar en el futur pot ajudar-nos a donar prioritat a la nostra salut i potser fins i tot a actuar de manera més ètica. S'ha de començar aclarint les coses de la vida que més es valoren, després es poden establir objectius al seu voltant, suggereix Rego. Si la prioritat és mantenir-se en forma i sa a mesura que s'envelleix, potser l'objectiu ha de ser córrer 5 km. Però no espereu a estar motivats abans de fer el primer pas. Més aviat, quan feu alguna cosa per aconseguir el vostre objectiu, “focalitzeu-vos en com us sentiu després, no abans”, aconsella. A mesura que comenceu a veure els progressos serà més fàcil acostar-vos al vostre jo del futur. 

Un petit suborn pot fer meravelles

Qualsevol que hagi portat un nen a vacunar-se i en acabat a prendre un gelat coneix el poder que genera l’expectativa per una cosa que no vols fer si es combina amb una que sí que vols fer. En un estudi del 2013 sobre “l’agrupament de temptacions”, els participants als quals es va donar un iPod amb audiollibres que només podien escoltar al gimnàs es van exercitar un 51% més que els altres. Va ser tan motivador que el 61% dels participants van dir que pagarien per tenir accés als audiollibres només al gimnàs. 

Per crear expectatives de cara a les vacances en grup que organitza, un mes abans Pierce envia als clients una llista detallada del que hauran de portar. “M’emociona tant pensar en la roba que em posaré durant el viatge com el viatge mateix”. 

Focalitza't en les experiències

Diversos estudis també suggereixen que rebem més felicitat quan anticipem compres d’experiències que no pas de béns materials. Augmentar l’expectativa és una estratègia molt important a la feina de Lydia Fenet, que fa subhastes benèfiques i que ha recaptat més de 500 milions de dòlars al llarg de la seva carrera. 

Si per exemple s’està subhastant un sopar amb una celebrity, projecta al públic com podria anar el sopar. Potser us feu amics. Potser apadrina els teus fills. Potser passareu les pròximes dècades fent coses junts. “I just abans de picar amb la maça em giro cap al públic i dic: potser soparà amb el seu nou millor amic, George Clooney, mentre tu estàs sol a casa menjant pizza”. Però més enllà del sopar amb Clooney, sempre es pot maximitzar l’expectativa prèvia a una experiència, com una cita. Trieu una activitat que us agradi o un lloc que us agradaria ensenyar a l’altra persona, recomana Erika Kaplan, vicepresidenta de Three Day Rule, un servei de cerca de parelles. “Llavors us entusiasmen les dues coses –diu–. La cita en si, però també ensenyar-li a l’altra persona el vostre món i veure com reacciona”. 

L’ansietat i l’expectativa també poden coexistir

L’altra cara de la moneda de l’expectativa és l’ansietat que genera, i segons Waugh el més fascinant és que tot sovint es produeixen alhora. “L’ansietat i l’entusiasme són emocions germanes –diu–. Penseu en què passa quan et cases o abans de tenir el teu primer fill. És una barreja de totes dues”. Però només és perjudicial “quan t’enfoques en la part de l’ansietat i oblides la de l'entusiasme”, diu. La clau és reconèixer l’aspecte feliç i positiu del que fem, juntament amb els sentiments de nerviosisme. Els estudis suggereixen que “quan veiem les coses que ens generen ansietat com coses emocionants, al final les vivim bé”. 

Sigui una festa, un gelat o alguna cosa que ens vingui de gust, l’expectativa sempre té la capacitat de manipular les nostres emocions.

stats