Moda
Estils 19/08/2021

Aprendre la coreografia de les mans que cusen

Quatre espais per fer cursos d’estiu per saber fer anar la màquina de cosir com si fossis professional

4 min
El Costuretas social club, al carrer Verdi del barri de Gràcia

L’estiu és un bon moment com qualsevol altre per comprovar la traça que tenim amb la costura: però és que, a més, gaudim de més temps lliure, la roba és més lleugera i manejable i els patrons són, en general, més senzills. Per això, i perquè lluir les nostres pròpies confeccions és un gust, aprendre a cosir és una possibilitat a valorar. Només falta escollir el lloc on començar, i aquestes són les nostres propostes.

Lantoki

En euskera, lantoki és espai de treball. I això és exactament el que és aquesta botiga taller del Raval, un lloc on aprendre confecció amb el basc Urko Martínez, llicenciat en disseny de moda per l’Institut Europeu del Disseny (IED) de Barcelona.

Es va fundar fa vuit anys i hi trobem màquines de cosir de tota mena, la majoria modernes i força noves, però també una Singer dels anys 50 amb molta solera. L’objectiu principal de la casa és aprendre, practicar i perfeccionar tècniques com el patronatge, el tall, la confecció i tot el que té a veure amb la creació de peces de vestir. El taller disposa d'un curs online a Domestika per aprendre a reproduir els patrons de peces de vestir que tingueu i us agradin molt, a més de diversos de presencials, com un curs de quatre hores per iniciar-se en la costura i un altre de vuit per aprendre a tallar i cosir un dels patrons estrella de la marca.

Durant l’estiu el taller està obert a tothom qui hi vulgui passar: de dimarts a dissabte i en horari de matí o de tarda, Martínez fa classes supervisades i personalitzades. Durant dues hores i mitja, per 30 euros la classe –o 90 euros la quota mensual–, es poden fer els projectes tèxtils personals a les seves desenes de màquines de cosir. Tot amb la bona companyia i consells de l’Urko.

On: carrer Doctor Dou 15, Barcelona.

El local d'Eva Humo.

Eva Humo

Mesurar amb cinta, marcar amb el sabonet, fer una filera amb les agulles de cap i elaborar les primeres puntades a mà i a màquina. Són descobriments al taller de Costura de Manetes, com ha anomenat Eva Humo el seu curs perquè la canalla aprengui a fer-se, per exemple, una bosseta per al berenar.

Aquest curs per a menors de 14 anys ja es va fer els dimarts de juliol a la tarda i aquest setembre es repetirà. Els adults també tenen una opció per iniciar-se en la costura amb Humo, els dimecres i divendres a la tarda i els dijous al matí. “Hi ha gent que comença des de menys zero. No saben fer res. Hi ha gent que es compra una màquina de cosir portàtil, l’estrena aquí mateix i el primer dia ja surt amb una peça feta. Ara bé, jo també tinc màquines de cosir per a qui les vulgui fer servir”, explica Humo.

Els grups són d'un màxim de cinc persones, perquè l’atenció i dedicació que vol donar Humo és personalitzada. Si visiteu el seu atelier ho podreu aprofitar per entrar al seu showroom, on exposa i ven peces de vestir per a adults i canalla fetes per ella sota el seu nom. 

On: carrer de Gran Canària 13, Deltebre.

Costuretas Social Club

Una excomptable i un extècnic d’automatismes de portes van fer creu i ratlla a les seves vides professionals fa 8 anys. Va ser llavors quan van crear aquest local del barri de Gràcia de Barcelona en el qual es poden realitzar desenes de tallers de costura.

Des d’un biquini fins a una dessuadora, una cartera, uns pantalons… l’armari sencer, es pot fer al Costuretas Social Club, on no es paga per hora sinó per curs. Confeccionar un vestit entallat val 45 euros més els 15 dels materials, per posar un exemple. Preu tancat i independentment del temps que et costi fer-lo. Esther Sánchez, fundadora i gestora de l’espai, diu que no és una escola, sinó un espai centrat en l’oci on es ven diversió: "Sempre hi ha música, bon rotllo, desconnexió, tècnica, experiència i cura pels detalls", explica.

Al voltant de la mateixa taula s’hi poden aplegar des d'una senyora de 80 anys fins a una nena de 13 i un noi de 30 fent les seves peces. "Tothom comparteix experiències i parlen entre ells”, explica Sánchez. Només han tancat una setmana d’agost i a la seva web hi podreu veure la quantitat de cursos que fan.

On: carrer de Verdi 81, Barcelona.

Una associació sense ànim de lucre al carrer Carretes.

Muchafibra

Virginie Verrier, escultora de formació, sempre havia trobat que “s’ensenya amb comptagotes”, mentre que a ella li agrada que el coneixement sigui, més que un flux, un torrent desbocat. Per això va fundar, fa 12 anys, aquesta associació sense ànim de lucre on conflueixen sense traves “el coneixement i les eines”, explica.

Muchafibra és escola, coworking i taller, tot en un. Organitzen cursos per promocionar, dinamitzar i potenciar les activitats relacionades amb el disseny de moda. Al juliol n’han fet molts i es repetiran al setembre, mentre que a l’agost han tancat per vacances. "Tothom tanca, no pots ni anar a comprar una cremallera", assegura Verrier. Un dels cursos més singulars és el de biquini i llenceria, que arrenca el 14 de setembre, dura 16 hores –repartides en dos dies– i val 190 euros (els socis tenen tarifes reduïdes). Hi ha el format màster, de 45 hores repartides entre els dimarts i dijous. “El més important és aprendre a treballar el teixit elàstic, que no és igual que el pla”, indica la fundadora. A més, també fan un màster en patronatge industrial, que començarà el 17 de setembre, i un curs de patronatge i costura assistida.

Aprendre a treballar el cuir és tot un món, i si només voleu fer un tastet us podeu apuntar al curs (16 hores, 230 euros) en què es farà un bolso; si voleu capbussar-vos en el món de la confecció en pell, el màster us permetrà fer una col·lecció de set bolsos de diferents característiques per practicar tota mena de tancaments i siluetes.

On: carrer Carretes 13, Barcelona.

On es pot comprar tot el que es necessita per confeccionar?
  • Gratacós Negoci familiar fundat el 1940 que s’ha especialitzat en oferir teixits de la més alta qualitat seguint les temporades de la moda i de disseny propi. La 'boutique' és un indret molt inspirador per perdre’s entre setí i jacquard amb el millor assessorament. On: carrer de la Riera de Sant Miquel 9, Barcelona. Especialitat: teixits de disseny propi i altíssima qualitat.
  • Lola Botona Des de Lleida fins a Arenys de Mar, aquesta cadena de merceries ofereix tots els productes que podeu necessitar per confeccionar peces de vestir, al marge de la tela: cremalleres, fils, tisores, regles i, esclar, botons.  On: En 16 ciutats catalanes, podeu consultar quines a 'www.lolabotona.com'. Especialitat: oferir absolutament tot allò que necessites per complementar, rematar i adornar una peça de vestir.
  • Ribes i Casals Fundada fa 88 anys, tenen un assortit de milers de teles, per fer roba però també per a la llar, espectacles i infants. Cotó, lli, seda, llana, polièster, elastà, niló… teixits de tota mena i de tots els colors. A més, assessorament personalitzat, experimentat i sempre amable. On: carrer Roger de Llúria 7, Barcelona. Per què destaca: per una enorme varietat d’opcions.
stats