Estils 08/09/2017

Mor Pierre Bergé, l'altra meitat de Saint Laurent

Amb projectes encara pendents a la seva fundació, ha mort a la Provença als 86 anys

Efe
2 min
Pierre Bergé, després d'una desfilada de Saint Laurent

ParísL'empresari i mecenes francès Pierre Bergé, que va ser durant anys la parella del modista Yves Saint Laurent, al qual va ajudar a crear la seva marca, ha mort aquest divendres a la seva casa de la Provença francesa als 86 anys. La seva pròpia fundació ha anunciat en un comunicat la mort, que s'ha produït de matinada a causa d'una "llarga malaltia" i mentre dormia.

Bergé va conèixer Yves Saint Laurent el 1958 i tres anys després tots dos van crear la casa de moda que portava el nom del segon, i que l'empresari va estar dirigint fins al 2002. Van viure junts mig segle. Dècades en què van viure moments de tota mena durant els quals sempre es van mantenir units pel que fa l'empresa tot i que la seva relació sentimental estigués passant per moments turbulents.

Ànima de la fundació

A més de per haver aconseguit fer de les creacions del seu home creacions cèlebres i icones de la moda encara vigents, l'empresari també va posar en marxa la Fundació Pierre Bergé-Yves Saint Laurent, la missió de la qual és la conservació de l'obra del famós dissenyador, així com l'organització d'exposicions i d'activitats culturals. L'activisme cultural d'aquest home, nascut el 14 de novembre de 1930 a l'illa d'Oléron, a la costa atlàntica de França, va quedar reflectit en les seves passions com a mecenes i col·leccionista d'art.

Militant polític

El 2009 va subhastar bona part de les obres d'art que havia acumulat durant dècades per prop de 375 milions d'euros i el 1977 havia comprat un teatre que després va cedir a l'estat francès. Com a militant polític, va ser una personalitat pròxima al Partit Socialista -amb suport directe a la candidatura de François Mitterrand a l'Elisi per al seu segon mandat en les eleccions de 1988-, i també va ser defensor dels drets dels homosexuals. El 1994 va ser un dels fundadors de l'associació Sidaction.

D'esquerra a dreta: Pierre Bergé, Catherine Deneuve i Yves Saint Laurent

Empresari de la premsa

Com a empresari de premsa, va ser el cofundador, el 1990, del setmanari 'Courrier International', i, el 1995, de la revista homosexual 'Têtu'. El 2010 es va convertir en accionista majoritari del grup que edita el diari 'Le Monde' juntament amb dos homes de negocis, Xavier Niel i Matthieu Pigasse.

Projectes pendents

En la seva agenda per a aquesta tardor hi havia l'obertura de dos museus dedicats a Yves Saint Laurent, un a París i un altre a Marràqueix, on la parella va passar llargues èpoques donada la proximitat emocional de Saint Laurent pel Magrib, ja que havia nascut a Algèria. El mes de març passat es va casar amb el paisatgista nord-americà Madison Cox, que és qui presumiblement continuarà amb les tasques de la fundació.

stats