Estils 20/04/2019

Els pastissers catalans vendran unes 700.000 mones, les mateixes que l'any passat

Els jugadors del Barça i els personatges de Disney, entre les figures més demandades

Acn
4 min
Una treballadora d'una pastisseria a Barcelona col·locant una mona de Pasqua, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl Gremi de Pastissers de Barcelona calcula que enguany es vendran unes 700.000 mones a tot Catalunya, les mateixes que el 2018. La gran majoria dels pastissos típics de Quaresma –prop de 330.000 unitats– es comercialitzaran a la demarcació de Barcelona, mentre que a Lleida se'n vendran 180.000; a Girona, 150.000; i a Tarragona, 40.000.

El vicepresident del gremi, Marc Mauri, ha explicat a l'ACN que les xifres es mantindran respecte a l'any passat tot i que enguany la Setmana Santa cau just abans de Sant Jordi, és a dir, "molt més tard" que en altres ocasions. Aquesta circumstància, juntament amb l'arribada del bon temps, pot arribar a influir "molt" en la Pasqua. Passats els pitjors anys de la crisi, celebra Mauri, les vendes han remuntat i "la gent té ganes d'animar-se".

Un any més, algunes de les figures més demandades seran les dels jugadors del Barça, els personatges de Disney, com la Frozen, però també d'altres "clàssics que sempre hi són", com els protagonistes de la Guerra de les Galàxies. A part de les mones amb els personatges més de moda, Mauri ha recordat que hi ha clients que continuen optant pels dolços més tradicionals: les mones cristines, que s'elaboren amb brioix en funció dels anys del fillol.

Les mones més barates es poden trobar a partir de 20 euros, mentre que les més sofisticades superen de llarg els 100 euros. Els preus s'estableixen en funció de l'elaboració, la mida i els complements que contenen, especialment els ninots. Mauri ha apuntat que l'elaboració de les mones i les seves temàtiques es comencen a planificar just després de les vacances de Nadal. Un cop decidit el disseny es comencen a fer les mones, "fetes i muntades a mà", subratlla el vicepresident del Gremi de Pastissers.

Més de 180.000 mones a Lleida

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida espera que se superin les 180.000 mones que els pastissers van vendre l'any passat. La presidenta del gremi, Pilar Marqués, explica que "els encàrrecs estan més animats", tot i que no disposarà de les xifres definitives fins després de Pasqua.

A Lleida, les mones que més es vendran seran les de nata (un 40% del total), seguides per les de fruita (30%), mentre la resta seran de xocolata i mantega. La majoria de forners lleidatans han optat per mantenir preus, que oscil·len entre els 20 i 30 euros el quilo.

La presidenta del Gremi de Forners de les Terres de Lleida ha tornat a posar en valor les mones artesanes que elaboren els forners i pastissers respecte a les que comercialitza la gran distribució. "Als lineals dels supermercats ja fa tres setmanes o més que es poden trobar mones" i "si un pa de pessic fa un o dos mesos que està fet, la qualitat no pot ser mai la mateixa si es compara amb un producte acabat de fer, ni tampoc les qualitats de la melmelada, la mantega ni la resta de productes", ha remarcat Pilar Marqués.

Bon ritme a Girona

Els pastissers de les comarques gironines es mostren molt satisfets per les previsions de vendes de les mones d'aquest any. El president del gremi gironí, Àngel Garcia, assegura que preveuen vendre unes 150.000 mones arreu de la demarcació. Garcia ha avançat que "és difícil" calcular quantes seran, perquè "cada any es venen de forma més esglaonada". De tota manera, "el ritme de vendes és bo" i per això preveuen superar la quantitat total de figuretes de xocolata que es van fabricar l'any passat. De fet, el president gironí ha afirmat que en el seu taller preveuen vendre "entre un 30% i un 35% més", i que "quan parles amb altres pastissers, et diuen el mateix".

Garcia celebra "mantenir aquesta tradició" de regalar mones de xocolata durant la Setmana Santa, tot i que "cada any hi ha més famílies que aprofiten aquestes dates per marxar de vacances". Això fa que es regalin les mones "un parell de setmanes abans". A més, Garcia també ha afirmat que els pastissers estan "guanyant la batalla a les grans superfícies" perquè "la gent valora la creativitat i la qualitat" que hi ha en aquestes postres de Pasqua fetes a les pastisseries.

Els pastissers tarragonins esperen vendre unes 40.000 mones

El Gremi d'Artesans Pastissers de la demarcació de Tarragona es mostra optimista i confia que enguany es vendran entre 35.000 i 40.000 mones a la demarcació. El president del gremi, Josep Gonzàlez, explica que han rebut més comandes anticipades, sobretot de figures de xocolata, que van guanyant terreny als pastissos. "El pastís baixa una mica perquè cada vegada s’agafen peces de xocolata més maques i grans, i això en dispara el preu"", apunta.

Entre les figures de xocolata, els motius més demanats estan relacionats amb el videojoc Fortnite i els gossos de la Patrulla Canina. Tot i això, les figuretes castelleres i les que tenen a veure amb el Procés també es tornaran a fer un lloc en moltes taules del territori.

Les mones més demanades a les pastisseries tarragonines continuen sent les de crema pastissera i fruites, tot i que les tradicionals de brioix amb ou van a l’alça. “És feina dels padrins fer que les tradicions es mantinguin”, reivindica el president del gremi. Al territori també destaquen les mones de mantega i els pastissos recoberts de xocolata. Els preus, de mitjana, oscil·laran entre els 34 i els 40 euros el quilo.

stats