Vi
Estils 01/09/2021

Del raïm al vi: quan i on viure la verema de primera mà

Alguns cellers ofereixen activitats per acostar a tothom aquest moment clau de l'elaboració del vi

4 min
Activitats de la vinya de Juvé & Camps

Si us agrada l'aire lliure i us resistiu a assumir que l'estiu ja s'acosta a les acaballes, teniu l'opció de pal·liar-ho tot gaudint d'un dels moments més esperats de l'any a peu de vinya. Ja ha començat la verema del raïm i podeu viure-la passejant pels territoris vinícoles que hi ha prop de casa, o bé participant en alguna de les propostes enoturístiques ideades per endinsar-se en els primers passos per elaborar el vi. El primer cap de setmana de setembre és un dels moments que concentren més oportunitats de fer un tast de verema, sovint amb acompanyament gastronòmic, si bé la collita del raïm encara s'allargarà unes setmanes més, així com les activitats relacionades obertes a tothom, sempre que l'evolució de la pandèmia no ho impedeixi.

A més de fruir de l'aire lliure, una activitat de verema pot ser una bona ocasió per ser partícip d'un dels moments culminants de l'elaboració del vi i per valorar la tasca dels viticultors i els enòlegs, que no sempre és visible. D'oportunitats per conèixer la verema de primera mà, no n'hi ha a tot arreu. Molts cellers petits prefereixen centrar els esforços a elaborar un bon vi, però d'altres tenen una estructura més desenvolupada i brinden l'opció de gaudir de l'experiència. N'hi ha que ofereixen collir el raïm amb les pròpies mans i d'altres es focalitzen en el tast de diverses varietats per captar-ne les diferències o permeten ser dels primers a tastar-ne el most, el suc de raïm que fermenta per convertir el sucre en alcohol i obtenir el vi.

Una verema en família
Tast de raïms i del vi de cada varietat degustada prèviament

El torn del Penedès i d'Alella

Algunes de les activitats tenen caràcter anual, però n'hi ha que se celebren tot just ara per primer cop des que es va iniciar la pandèmia, com la 50a Festa de la Verema de la Conca de Barberà, que el cap de setmana passat ja va permetre fer un primer tast de la collita d'enguany. Ara bé, amb el setembre es multipliquen les oportunitats. Entre aquest dijous i el 8 de setembre és el torn de la 47a Festa de la Verema d'Alella, que s'estrena amb una tallada de raïm per a infants de 6 a 12 anys. També ofereix l'opció d'anar a veremar veient com surt el sol, d'una escape room basada en la història de la pansa blanca (el raïm insígnia d'aquest territori vinícola), de fer visites a cellers (alguns amb wine bar inclòs, com Alta Alella i Bouquet d'Alella) i de tasts de vins amb els sommeliers Xavi Nolla, Sílvia Culell i Joan Lluís Gómez.

Aquest dissabte és la jornada que més activitats concentra. Al Penedès celebren la Festa de la Verema, en què participen catorze cellers. És el segon any consecutiu que decideixen fer-hi coincidir almenys un dia oferint un pícnic, a vegades entre vinyes mateix, com fan a Albet i Noya. L'experiència pot incloure viure la verema de primera mà o un tast de most (com és el cas de Freixenet i Sumarroca), tallers per a la canalla (com a Rovellats) o bé una visita al celler. Família Torres també hi participa i ho complementa amb una activitat de verema per fer-la amb els més petits (Verema en família), una que inclou tast de raïms i del vi de cada varietat degustada prèviament (Del cep a la copa) i un sopar a l'aire lliure. N'hi ha que es repeteixen el cap de setmana següent.

Aquest diumenge també arrenca la Verema del Cava, que es fa els caps de setmana fins al 26 de setembre amb propostes de quinze cellers. A Giró Ribot fan un sopar amb degustació de most; a Giró del Gorner també però amb un brunch; a Cava Guilera prometen que es poden tastar fins a 25 varietats de raïm diferents, i n'hi ha que incorporen alguna passejada entre vinyes, com Covides. Per la seva banda, el celler Raimat, a prop de Lleida, ofereix per primer cop l'opció de viure-hi la verema directament els caps de setmana fins al 26 de setembre. Es planteja fins i tot deixar trepitjar el raïm amb els peus i que l'activitat tingui una segona part a finals d'any, un cop s'hagi enllestit el vi resultant. Al celler Nadal del Penedès es pot reservar una visita que inclou taller de premsatge de most, i al d'Oller del Mas del Bages fan sopars de verema el dijous i el divendres fins al 24 de setembre.

Activitats d'octubre i les que cauen del calendari

Per a més endavant se'n preveuen més, d'activitats vinculades a la collita del raïm, com la 26a Festa de la Verema del Bages de l'1 al 3 d'octubre amb epicentre a Artés, i la 2a Setmana del Vi Català del 18 al 24 d'octubre, un esdeveniment nascut en pandèmia en format digital i que enguany s'està preparant amb una fórmula híbrida –online i presencial– amb activitats de petit format en uns quants indrets. Malgrat els esforços per recuperar aquestes iniciatives, n'hi ha d'altres que han tornat a caure del calendari per segon any consecutiu, perquè es volen evitar grans aglomeracions a causa de la pandèmia.

Activitats guiades a la Cava Guilera

És el cas de la Festa del Vi i la Verema a l'Antiga de Poboleda, al Priorat, que torna a deixar la 22a edició per a l'any vinent; la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que era habitual que se celebrés coincidint amb les Festes de la Mercè de Barcelona i que l'any passat ja no va tirar endavant la 40a edició; o bé la 35a Mostra del Vi de l'Empordà, que s'havia previst per aquest setembre a Figueres. Aquest esdeveniment ja s'havia decidit que el 2020 es faria al juny per evitar que els cellers vagin tan atrafegats coincidint amb la verema, però llavors ja no es va fer i ara s'ha posposat a finals de juny del 2022, coincidint amb Sant Pere.

Enoturisme en temps de verema
El turisme de vi està en auge

Les activitats a l'exterior, en grups reduïts i de proximitat han fet que l'enoturisme sigui un valor a l'alça amb la pandèmia. Segons la nova directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, el turisme de vi ha experimentat aquest estiu "un increment espectacular" respecte a anys anteriors, si bé ja s'havia començat a notar abans quan es van flexibilitzar les mesures anticovid. El 70% dels enoturistes són catalans, molts van en família i tenen ganes de saber més coses del món del vi. Solen tenir de 35 anys cap amunt, si bé a l'Empordà ja han començat a percebre que també genera interès entre els joves a la vintena, concreta Domènech. El Penedès és un dels indrets vitivinícoles que atrau més visites de tot l'Estat. La directora del Consorci de Promoció Turística del Penedès, Núria Sala, ressalta que els últims mesos s'han convertit en "una oportunitat per donar a conèixer l'oferta enoturística al públic de proximitat". Complementar-la amb propostes gastronòmiques o musicals és un al·licient afegit, i activitats com les de la Festa de la Verema d'aquest dissabte solen reservar-se amb poca antelació perquè els participants busquen evitar imprevistos derivats del covid.

Tests anticovid, senglars i preus baixos

Aquesta és la segona verema en pandèmia i alguns cellers fan proves als veremadors per evitar contagis del virus. A Juvé & Camps les han previst setmanals, mentre que a Raimat fan tests serològics als treballadors de manera periòdica i habiliten zones separades per evitar la coincidència d'equips. Segons les previsions de l'Institut Català de la Vinya i del Vi (Incavi), de les denominacions d'origen i dels cellers, enguany s'espera collir un raïm de qualitat però la producció pot ser més baixa a causa de la sequera, que facilita que s'incrementin les pèrdues ocasionades pels senglars que se'l mengen per alimentar-se i hidratar-se. A més, els viticultors que venen el raïm a grans cellers tornaran a cobrar preus molt baixos: Henkell Freixenet abonarà 30 cèntims per quilo de raïm; amb García Carrión (que es comercialitza sota el nom de Jaume Serra) oscil·larà al voltant dels 28 cèntims, i Codorníu en pagarà 32 cèntims, si bé arribarà als 38 pel raïm que està en el període de transformació cap a l'ecològic i als 44 per l'ecològic.

stats