Mascotes
Estils 26/07/2022

Sabies que el teu gos també pot patir una insolació?

Cal tenir molta cura dels animals que conviuen amb nosaltres durant l'onada de calor, ja que no suen i pateixen tant o més que els humans

Soumya Karlamangla / The New York Times
4 min
Un gos es banya amb el seu propietari a la platja del Fòrum de Barcelona

Nova YorkQuan la calor i la humitat comencen a pujar amb força, les persones podem patir una insolació, un estat al qual arribem quan la temperatura del cos augmenta més enllà del que seria saludable. El que molts no saben és que aquesta reacció també pot passar amb les mascotes. De fet, segons expliquen els experts, els animals poden ser més susceptibles a patir un cop de calor, perquè els és més difícil refrescar-se i no suen com fem les persones. Gagandeep Kaur, professora de medicina veterinària a la Universitat Pomona, a Califòrnia, explica que l'estiu passat van rebre a urgències centenars de casos de mascotes que havien patit insolació. “No és una cosa excepcional, sinó que ens anem trobant casos”, afirma l'especialista.

Per sort, es poden prevenir els cops de calor de les mascotes. Això és el que has de saber:

En primer lloc, cal que tinguem en compte els factors de risc. Per norma general, els gossos i gats se senten còmodes amb les mateixes temperatures que les persones, però les mascotes corren un risc més alt de patir insolació tant si són joves com d'edat avançada, si tenen sobrepès o si pateixen una malaltia pulmonar o cardíaca. Els gossos amb musells curts, com els buldogs, els pugs i els shihtzus, són particularment vulnerables perquè tendeixen a patir problemes respiratoris. Segons explica Steve Epstein, cap dels serveis d'emergències de la Facultat de Medicina Veterinària de la Universitat de Califòrnia, "els gossos corren més risc que els gats, ja que els segons solen ser més hàbils a l'hora de mantenir-se frescos i limitar els seus moviments quan fa calor". De fet, a casa d'Epstein, l'aire condicionat no s'encén fins que la temperatura arriba als 29,4 graus, però no el preocupa que el gat es trobi malament. En el que sí que coincideixen tots els especialistes és que ens assegurem que els animals sempre tinguin aigua i ombra.

Un gos a la platja de Barcelona
Un gos a la platja amb la seva propietària

Un altre fet que condiciona els gossos és que poden perseguir un esquirol o voler sortir a caminar fins i tot quan no és segur per a ells. Epstein relata com fa poc va tractar un gos afectat per insolació que havia estat corrent en un pati quan se superaven els 32 graus de temperatura. "Pensa't bé si els treus a passejar. Si poses la mà a terra i està massa calent per mantenir-l'hi, res de passeig", diu Epstein. Els gossos poden, sense saber-ho, cremar-se les potes amb l'asfalt o el paviment. “Realment té tot el sentit: si és incòmode per a la teva mà, llavors probablement també és incòmode per a les seves potes”, explica el veterinari, que aconsella estar atent durant les sortides: “Sí, quan passeges potser sembla que tot va bé, però no és fins a l'endemà que veiem la lesió”.

Evidentment, mai no has de deixar el teu animal tancat en un cotxe aparcat. “Encara que sigui un minut, res”, adverteixen des de la Societat Protectora d'Animals dels Estats Units. Quan hi ha 29 graus a fora, la temperatura dins d'un cotxe amb les finestres entreobertes pot arribar fins als 38 graus en 10 minuts i als 48 graus en mitja hora, adverteixen des de l'organització. Això pot ser letal per a un gos o un gat. A banda de consells tan bàsics com aquest, és important que coneguem, encara que sigui superficialment, quins són els símptomes d'una insolació en els animals. Pel que fa als humans, els primers senyals d'una insolació són marejos i enrampades musculars, afectacions que per motius evidents poden ser difícils de notar en les mascotes. Per tant, els amos "sovint no s'adonen que les mascotes estan malaltes fins que col·lapsen", explica Steve Epstein.

Altres senyals que ens han de preocupar inclouen ulls vidriosos, dificultat per respirar, set excessiva i vòmits. En casos com aquests, és bo mullar amb una mànega l'animal. Si creus que el teu gos està patint una insolació, és el primer que has de fer, fins i tot abans de portar-lo al veterinari. Així aconseguiràs limitar el mal als òrgans sobreescalfats i podràs salvar-li la vida. “Com més aviat baixi la temperatura del seu cos, millor”, remata l'especialista.

Llista de platges catalanes aptes per a gossos

Província de Girona

Platja de la Rubina, a Castelló d'Empúries

Zona de Griells, a l'Estartit

Platja del Rec del Molí, a l'Escala

Platja de les Portes, a Colera

Platja de Sant Jordi, a Llançà

Província de Barcelona

Platja de Llevant, a Barcelona

Cala Vallcarca, a Sitges

Platja de les Salines, a Cubelles

Platja del Cavaió, a Arenys de Mar

Cala del restaurant La Caleta, a Sant Vicenç de Montalt

Platja canina, a Pineda de Mar

Platja canina, a Masnou

Platja de Ponent, a Mataró

Platja de la Conca, a Malgrat de Mar

Platja de Llevant, a Premià de Mar

Província de Tarragona

La Platjola, a Alcanar

Desembocadura de la Riera d'Alforja, a Cambrils

Cala de Bon Caponet, a l'Ametlla de Mar

Cala del Cementiri, a l'Ametlla de Mar

Bassa de l'Arena, a Deltebre

Platja del Miracle, a Tarragona

Font: animalados.com

Els perills d'humanitzar el gos

Coincidint amb el Dia Mundial del Gos, el passat 21 de juliol, la Universitat Oberta de Catalunya va publicar un article que alerta sobre el procés d'humanització, cada vegada més pronunciat, que estan patint les mascotes. Avui dia s'ha creat una gran indústria que no para d'augmentar en números i que dona cada vegada més privilegis als animals. Les dades que es tenen als Estats Units parlen d'una crescuda del 5% anual, mentre que a l'estat espanyol la despesa en sanitat i nutrició de mascotes l'any passat ja va superar el sector porcí, i la indústria veterinària s'ha disparat gairebé un 10 %. Alguns exemples? Restaurants que ofereixen menús per a les mascotes, sales de cinema per a gossos, performances teatrals de quatre potes que fins i tot es fan a domicili, perruqueries exclusives amb tractaments especials per a diferents tipus de pèl o botigues de moda canina.


En la publicació de la UOC, Àngel Casellas Grau, etòleg i professor col·laborador dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació, alerta de l'excés d'humanització, ja que implica "alguns problemes de comportament, com ara l'ansietat i algunes formes d'agressivitat". Reconeix que una mica d'humanització és imprescindible, però "l'excés no és bo" i ho relaciona amb l'agressivitat per conflicte social (el que popularment es denomina dominància) del gos, que trenca la jerarquia amb les persones amb qui viu. Un altre dels problemes derivat d'aquest excés és l'aparició de trastorns d'ansietat per separació, cosa que passa quan l'animal no sap gestionar els períodes en què ha d'estar sol.


L'augment de la importància de les xarxes socials ha fet aflorar alguns fenòmens que no han estat gens positius pel que fa al procés d'humanització dels gossos. És el cas dels populars petfluencers, especialment rellevants en xarxes com Instagram o TikTok, que són animals que fins i tot tenen xarxes socials pròpies, en què els mateixos gossos –òbviament els amos– expliquen el seu dia a dia. Alguns exemples, com Jiffpom (un gosset pomerània), han arribat a acumular al voltant de deu milions de seguidors i a tenir marxandatge propi. A poc a poc, el gos ha deixat de ser una mascota que fa companyia i ha esdevingut alguna cosa semblant a un humà més, segons expliquen els experts. / ARA

stats