Sis indrets que hauries de visitar alguna vegada per Nadal

Us proposem sis escapades per viure amb intensitat i passió l'ambient nadalenc

6 min
Una família al festival de Nadal que se celebra a Edimburg.

BarcelonaEl pont de la Immaculada –aquest any de 5 dies– és una de les èpoques de l’any en què viatgem més, i els representants del sector de les agències de viatges creuen que aquest 2023 serà especialment bo. Comentem amb Ignasi Canals, responsable de producte de Tourist Forum, quines són les destinacions preferides per a aquest pont i també per a les festes de Nadal. Aquest expert comença aclarint-nos que, si parlem de tendències, ara mateix hem de fixar-nos en "una tendència negativa, ja que les destinacions indirectament afectades per la guerra de Gaza, com Egipte i Jordània, són, justament, dues destinacions que estaven funcionant molt bé per a aquestes dates de Nadal i el pont i que ara s’han aturat, ja que hi ha gent que té por d’anar-hi". Ara bé, segons precisa, l’interès per viatjar per aquestes dates de desembre es manté, tot i que les confirmacions de viatges són una mica inferiors. Canals indica que ara caldrà veure si el conflicte beneficiarà destins europeus més tradicionals que sempre funcionen bé per a aquestes dates, especialment aquells que estan vinculats a països on tenen mercats de Nadal de referència com Alemanya, Àustria, Suïssa, França o Bèlgica.

La companyia aèria Vueling, per exemple, ha triat cinc destinacions que considera ideals per viatjar a l'hivern: Copenhaguen (Dinamarca), una ciutat de postal nadalenca on perdre's pels carrers il·luminats i passejar pel carrer de vianants més llarg d'Europa (Strøget); Basilea (Suïssa), amb un centenar d'avets decorant el centre històric i els seus mercats ambulants; Zuric (Suïssa), que a més dels típics mercats al carrer disposa d'infinitat de propostes d'oci o culturals; Brussel·les (Bèlgica), amb un ambient festiu i acollidor on és protagonista l’espectacle de llums i so que se celebra a la Grand-Place, i Rovaniemi (Finlàndia), la ciutat natal del Pare Noel, on la cultura, la natura i els contes nadalencs comparteixen protagonisme.

Ignasi Canals, per la seva banda, coincideix a situar Lapònia com una de les destinacions preferides dels viatgers, "i que aquest any encara ho serà més perquè, per primera vegada, hi ha vols directes de Barcelona a Rovaniemi, on hi ha el poble del Pare Noel, tot i que segueix sent un viatge car". Una altra destinació que apunta maneres és Noruega, que fins fa uns anys era només una destinació d’estiu "i que ara també és molt potent a l’hivern, gràcies a la presència d’aurores boreals i la possibilitat de veure balenes". També és un destí a l’alça Suècia, "on es poden veure aurores boreals i gaudir de les activitats de neu lluny d’altres indrets més tradicionals i massificats". Canals afegeix també a la llista Islàndia, "que té una connectivitat aèria molt bona durant tot l’hivern i que és un indret molt interessant per rebre el Cap d'Any de manera original, ja que la festa de Cap d'Any de Reykjavík és molt familiar i popular", i la ciutat de Dublín, a Irlanda, que també s’està intentant posicionar amb el tema dels mercats de Nadal. Com apunta el responsable de producte de Tourist Forum, "el canvi climàtic ha comportat que es trenqui la temporalitat a l’hora de viatjar, de manera que destinacions com les del nord d’Europa, Irlanda o Escòcia, que tradicionalment eren llocs per viatjar a l’estiu, ara es poden visitar també a l’hivern".

Si voleu fer una escapada aquests dies de fred, us oferim 6 propostes que tenen un atractiu especial per Nadal.

1.

Nàpols

Localitzada al cor històric de Nàpols, San Gregorio Armeno és una de les principals artèries de la ciutat i és coneguda per reunir els millors artesans i botigues especialitzades en figuretes per al pessebre. Si bé és cert que es pot visitar tot l’any, en aquesta època d’Advent i Nadal és especialment interessant, ja que s’instal·len pessebres molt interessants en diversos llocs. La tradició del carrer ve de temps enrere, quan a l'època clàssica comptava amb un temple dedicat a Ceres i els devots oferien petites figuretes de terracota fetes a mà a les botigues dels voltants. A finals del segle XVIII aquestes figuretes es van convertir en les peces del pessebre.

Un dels pessebres que s'exposen a la ciutat de Nàpols
2.

Tromsø (Noruega)

Tromsø és el principal punt d'accés per gaudir de les aurores boreals al nord de Noruega i entre els mesos de novembre i febrer grans grups de balenes i orques es deixen veure per aquesta zona. Altres atractius passen per pujar al telefèric Fjellheisen per admirar una vista espectacular de la ciutat il·luminada, fer una volta a la nòria o visitar la pista de patinatge sobre gel al costat del port, així com els seus mercats nadalencs. També podeu optar per conèixer el ren de Santa Claus i endinsar-vos en la cultura sami, basada en la criança de rens.

3.

Edimburg (Escòcia)

Entre finals de novembre i principis de gener, la capital escocesa irradia màgia amb l'Edinburgh's Christmas, on són protagonistes els mercats de Nadal, els carrers de pedra i les xemeneies fumejants, recorregut que podem fer tot prenent un mulled wine calentet entre les mans. Podeu visitar el Christmas Market, al costat del qual s’instal·len atraccions de Nadal. Per tota la ciutat hi ha arbres i ornamentacions que paga la pena descobrir, com la de The Dome, a George Street, o les que llueixen a la Royal Mile, tot baixant des del castell fins a North Bridge. Un dels plans més típics és contemplar Edimburg des d'una de les cabines de la nòria Edinburgh Wheel o gaudir del festival de projeccions que, al capvespre, converteix el castell d'Edimburg en un escenari encara més captivador que de costum.

Una nòria gegant instal·lada al centre d'Edimburg per Nadal
4.

Salzburg (Àustria)

A la preciosa ciutat natal de Mozart –amb un nucli antic reconegut com a Patrimoni Mundial per la Unesco– hi podeu viure el temps d’Advent i de Nadal d’una manera molt especial. El seu principal i tradicional mercat nadalenc, esmentat ja al segle XV, es troba al peu de la fortalesa de Hohensalzburg i al voltant de la catedral de Salzburg, on es programen un ampli ventall d'esdeveniments com el cant coral davant de la catedral i el conjunt d'instruments de vent Turmblasen a la plaça de Residenz. Podeu aprofitar per visitar el petit poble d'Oberndorf, que atrau els visitants per la seva famosa capella de la Nit Silenciosa, on té l'origen la nadala de Santa nit, així com els pobles de St. Gilgen, Strobl i St. Wolfgang, situats al llac de Wolfgangsee.

El mercat de Nadal que s'instal·la cada any a Salzburg
5.

Zuric (Suïssa)

A tocar d’un llac espectacular i als peus dels Alps, Zuric és el lloc perfecte per gaudir de l'autèntic esperit nadalenc. La ciutat acull fins a sis mercats ambulants de Nadal, entre els quals destaquen el del barri de Niederdorf (el més antic de Zuric), el popular mercat Christkindlimarkt a l'Estació Central i el poble de Nadal Wienachtsdorf, que et transporta fins a la mateixa casa de Santa Claus. A més, us sorprendrà veure el Pare Noel passejant en tramvia per la ciutat, com també us sorprendrà visitar l’original arbre de Nadal Singing Christmas Tree, que creen diferents cors de la regió que estan situats en una estructura esglaonada des d'on ofereixen el millor repertori de cançons nadalenques. A més, Zuric és el lloc ideal des d'on descobrir altres mercats nadalencs molt singulars com el d'Einsiedeln, al voltant de la seva famosa abadia barroca, o el de la ciutat medieval de Rapperswill.

6.

Tolosa (França)

Per gaudir de l'ambient nadalenc també podeu visitar la ciutat de Tolosa, ja que els mesos d’hivern, la coneguda com a Ciutat Rosa es converteix en una ciutat de llum, on els mercats de Nadal són protagonistes. A la plaça del Capitole, per exemple, la façana majestuosa de l'Ajuntament presideix un poble nadalenc fet de xalets de fusta tradicionals pintats de blanc amb més d'un centenar de parades amb decoracions, accessoris nadalencs, joies i joguines, tot plegat embolcallat per l’olor de vi calent, de formatge fos i de xocolata i espècies. A la mateixa plaça s’hi instal·la una pista de patinatge i just darrere hi trobareu una bonica torre del segle XVI, al costat de la qual hi ha la Casa del Pare Noel, així com nombroses atraccions de Nadal per anar-hi amb la canalla, com les projeccions dels contes de llum a la torre del Donjon, el carrusel gegant en forma d'arbre nadalenc instal·lat al carrer Alsace-Lorraine, el bosc dels desitjos o la popular cúpula estrellada del Nadal de Tolosa.

Viatges més sostenibles?

La crisi climàtica ens impulsa a canviar la nostra manera de menjar, de vestir i també de viatjar, tot i que no suposa un fre per a aquells que volen continuar coneixent nous països. D'acord amb el darrer estudi de MSC Cruceros, I Radiografia del viatger actual: preferències i la seva relació amb els creuers, més de la meitat dels espanyols enquestats consideren que la sostenibilitat és un factor important a l'hora de decantar-se per una opció de viatge durant les seves vacances. Un 40% asseguren que cada cop hi donen més importància i busquen opcions sostenibles i un 13% afirmen que trien transport i allotjaments que tinguin en compte la seva petjada ecològica. Tot i això, un 47% dels enquestats encara atorguen poca o gens d'importància a la sostenibilitat a l'hora d'organitzar les vacances. En aquesta línia, Ignasi Canals, de Tourist Forum, lamenta que aquesta sensibilitat encara sigui reduïda, ja que quan plantegen "accions per compensar les emissions dels vols, poca gent s’hi suma": "En aquest sentit, per exemple, nosaltres hem apostat per intentar suprimir les escapades curtes de dues o tres nits i intentem evitar els vols amb escala. També hem eliminat els trasllats privats i apostem per fer tots els trànsfers amb transport públic; mesures que la gent sí que accepta bé, amb la qual cosa, a poc a poc, anem fent viatges més sostenibles".


stats