La xef Iolanda Bustos recomana cuinar a casa una de les receptes que més vegades es preparen a l'estiu. "La tradició de les amanides de cullera em ve de la meva mare, que és d'Andalusia", diu la cuinera, que proposa menjar-les ben fredes. En altres amanides que es vulguin menjar també amb cullera només faran falta sucs de llimona, llima i ingredients aquosos. "Fins i tot a casa fem una amanida d'enciam tallat a la juliana, que el posem dins d'un bol amb aigua freda, oli, sal, vinagre de menta, unes fulles de menta o fonoll", i es pot menjar com si fos un gaspatxo.
Ingredients per a 2 persones
- 1 cogombre
- 2 rodelles de meló verd
- 2 alvocats
- 8 fulles de verdolaga
- 1 tall de pebrot verd
- 1 branca d’api
- 2 tomàquets verds
- 4 fulles de menta
- 1 cullerada de sucre morè
- 1 llima
- 20 ml d'oli d’oliva verge extra arbequina
- Sal
- Flors de llengua d’aptènia (també es poden substituir per altres flors)
Elaboració
- En primer lloc, talleu els tomàquets verds i deixeu-los en un recipient amb el sucre i el suc de llima. Hi han de maridar un mínim de quatre hores.
- Mentrestant, talleu les verdures a daus, perquè així serà més fàcil menjar-les amb la cullera.
- Passades les quatre hores, barregeu el tomàquet amb el suc que haurà deixat anar i tota la resta de verdures, l'oli i la sal. Remeneu-ho ben bé, perquè s'amaneixi bé.
- Serviu-ho en un plat fondo.
- Col·loqueu les flors d'aptènia a sobre perquè hi aportin color, que contrastarà bé amb el verd.
Nota
L'aptènia neix prop de les platges, a la rocalla, en boscos litorals. També s'acostuma a plantar als jardins. En català, es coneix amb els noms d'aptènia i de cabellera de la reina, mentre que en castellà el nom és cordifolia; en francès, apténie cordée, i en anglès, baby sun rose o red apple.
Bon profit!