Charas Vega, astròloga: “Mira’t l’horòscop, però ves també al psicòleg”

4 min
Charas Vega, influencer que fa l'horoscop a Instagram

Avís amb llums de neó: la febre de l'horòscop ha tornat, sobretot entre les generacions més joves. Sí, allò de conèixer quin signe ets, de saber sortir-te’n en una conversa (bàsica) sobre el tema o de deixar caure comentaris del tipus “si és que ets cabuda com un taure de manual!” torna a estar de moda. En alguns sectors de la població, de fet, ja és absolutament cool. Ho explica Charas Vega, la creadora de @charcastrology, un popular compte d’Instagram que produeix continguts sobre l'horòscop a través de mems que juguen amb referents quotidians de la cultura pop i l’actualitat del segle XXI. Efectivament, els suports per vehicular l’horòscop han canviat –els nous seguidors ja no van al final de les revistes o posen la tele a les cinc de la matinada, sinó que fan scroll– i les cares visibles també: ja no són Sandros Reys, sinó que s'han multiplicat i fan més la pinta de Charas Vega.

Remenar el perfil de @charcastrology (gairebé 70.000 seguidors) et permet iniciar-te en això de l’horòscop mentre rius una estona; seves són les sèries virals de mems sobre quin personatge de la rave de Llinars ets segons el teu horòscop o les de quin nivell de l’Infern de la Divina Comèdia de Dante o quina cançó de High School Musical ets segons el teu signe. I és que és així, entre els referents clàssics i l’actualitat més popular, com aquesta jove astròloga autodidacta ha creat el seu món a Instagram, la xarxa que va triar poc abans del primer confinament per publicar els seus mems per difondre l'horòscop amb l’estètica “cutre i alhora punky” de Power Point.

Charas Vega, però, com tants altres creadors de contingut de les xarxes, no viu d’això. El seu currículum és el de tantes mil·lennials precàries: una carrera doble (audiovisuals i periodisme), dos màsters i una feina de dependenta a mitja jornada en una botiga de Barcelona. Per sort, diu que tot just ara també ha començat a ingressar col·laboracions puntuals que li han sortit arran de @charcastrology. “He pogut pagar-me el dentista! Estic molt contenta! El següent serà el psicòleg… Una fantasia!” Però llavors es fa el silenci a la Llibreria Byron, el lloc que ha triat per fer l'entrevista, i apareixen els dubtes: ¿és compatible el psicòleg amb l’horòscop? “Esclar, tu et pots mirar els horòscops i després te’n vas a teràpia, parles dels teus traumes i et treballes emocionalment”, comenta.

Més enllà d’aquesta faceta lúdica dels comptes especialitzats en els horòscops, Charas Vega creu que es pot fer una lectura més transcendental d’aquesta nova tirada de l’astrologia. Ella considera que aquest auge, més enllà de beneficiar-se inevitablement de l’èxit que han tingut les xarxes en plena època de confinaments –"L’Església no ha sabut fer bons tiktoks, però l’astrologia sí”–, també respon a certes mancances de la nostra societat. Per una banda, hi ha una falta d’"espiritualitat brutal” entre els més joves: “Jo crec en la ciència, però també crec –i sé que és polèmic– que és sa que hi hagi espai per a altres coses. L’astrologia no és la Cuore, és una tradició amb milers d’anys d’història que es remunta a l’antiga Mesopotàmia, que durant l’Edat Mitjana va ser menyspreada i de la qual podem aprendre moltíssim i passar-nos-ho bé”, explica mentre li balla el símbol d’Escorpí que li penja del coll.

Per altra banda, Vega també considera que aquest èxit respon a una necessitat generalitzada d’introspecció, que afecta sobretot aquestes mateixes generacions que creixen en la “incertesa” permanent. “En un moment en què no sé si demà em quedaré sense feina pel covid o si em podré independitzar dels pares –arrenca la creadora de @charcastrology–, l’astrologia almenys m’explica que soc d’un signe, em fa riure una estona i alhora em convida a parlar amb les meves amistats de com em sento, de com em relaciono amb els altres o senzillament m’ajuda a vincular-me amb noves persones a través de les xarxes”. Una estratègia molt llaminera, aquesta de compartir mems de l’horòscop amb els quals ens identifiquem, que triomfa cada cop més entre aquests sectors de la població “perquè apel·la al jo, i Instagram, al final, va d’egos”. 

Charas Vega demana explícitament mencionar que l’horòscop també s'està convertint en un gran aliat per lligar en els temps de distanciament social que corren. Un “ostres, tu també ets peixos?” pot trencar el gel, diu, i qui sap si donar peu a una història d’amor. 

Un altre espai d'elles "menystingut"

Més enllà de si les noves generacions creuen realment en l'horòscop o si l'han integrat com una forma de socialització més –"Cadascú fa el que pot", es limita a dir Charas Vega–, la creadora de @charcastrology també insereix aquesta nova moda en un context global de reivindicació d'aquells temes que, per estar tradicionalment lligats a la feminitat, s'han considerat "de segona". Ho explica així: "Hi ha un dia que t'adones que has invertit moltes hores fent coses perquè tenien valor dins el món dels homes –parlo de llegir grans novel·les clàssiques "on amb prou feines apareixen personatges de dones" o de veure pel·lícules de màfia "on no es dediquen minuts als sentiments"– perquè t'havien fet creure que allò que a tu t'agradava no servia per ser "interessant" o semblar "més llesta", però arriba un moment en què et canses i reivindiques el que t'agrada i punt, encara que hagi sigut menyspreat, ja sigui veure comèdies romàntiques, parlar de sentiments, de Britney Spears o llegir l'horòscop".

stats