Microsites 16/08/2016

La ràdio espanyola renova les nits esportives de cara al nou curs

La SER, la Cope i Onda Cero canvien els presentadors dels programes nocturns i els avancen mitja hora

Albert Castellví Roca
3 min
La ràdio espanyola renova les nits esportives de cara al nou curs

BarcelonaLes reiterades crides a les cadenes de televisió perquè racionalitzin els seus horaris i avancin el prime time han caigut fins ara en sac foradat, però les tres principals emissores de ràdio espanyoles sí que han fet un gest en aquest sentit: a partir de la nova temporada, els programes esportius nocturns abandonaran l’horari tradicional de mitjanit i s’avançaran mitja hora, a les 23.30. A més, tant la SER com la Cope i Onda Cero estrenaran nous presentadors per a aquesta franja.

El detonant d’aquesta revolució a la ràdio nocturna espanyola va ser el fitxatge per part d’Onda Cero de José Ramón de la Morena, que des del 1989 era al capdavant d’ El larguero de la SER El larguero i des del 1995 ho feia com a líder de les nits radiofòniques. El periodista madrileny debutarà a l’emissora d’Atresmedia el dia 4 de setembre amb un nou espai que substituirà Al primer toque, que fins ara presentava Héctor Fernández i que segons l’EGM del juny tenia 194.000 oients, menys d’una quarta part dels 915.000 que reunia cada nit El larguero. De la Morena s’ha endut a Onda Cero part de l’equip amb qui treballava a la SER -Carlos Bustillo, Edu Pidal o Jorge Valdano són alguns dels noms que previsiblement l’acompanyaran- i també s’ha emportat l’emblemàtica sintonia d’ El larguero, el Ra, ra, ra, que a partir d’ara sonarà a la nova emissora. De fet, una frase d’aquesta cançó - “Hincha, tú eres el mejor escuchando el transistor” - ha inspirat el nom del nou programa: El transistor. De la Morena, però, també comptarà amb veus habituals d’Onda Cero, com la d’Alexis Martín-Tamayo, conegut com a MisterChip.

Aquest moviment va obligar la SER a buscar un substitut per a qui havia ocupat les seves nits durant els últims 27 anys, i l’escollit va ser Manu Carreño. Ara per ara no se sap gairebé res de la nova versió d’ El larguero, un títol que no canviarà: no s’ha avançat ni el nom dels col·laboradors ni la data d’estrena -serà al setembre, però no s’ha concretat el dia-. De fet, la SER ni tan sols ha confirmat el nou horari del programa, però el fet que a l’estiu ja s’hagi traslladat a les 23.30 fa pensar que el canvi es mantindrà durant el curs.

La temporada 2003-2004, Carreño havia sigut, precisament, el primer presentador d’ Al primer toque, el programa d’Onda Cero que ara desapareixerà arran de l’estrena d’ El transistor. Entre el 2011 i el 2014 el periodista ja havia treballat a l’emissora de Prisa, on va conduir el Carrusel deportivo, i l’últim any i mig ha format part de l’equip d’esports de la Cope al costat, entre d’altres, de Manolo Lama, amb qui cada migdia presenta l’informatiu televisiu Deportes Cuatro. Segons alguns mitjans, la cadena dels bisbes havia ofert a Carreño fer-se càrrec del seu programa nocturn durant la temporada que ve al costat de Juanma Castaño, també company seu a Mediaset -diumenge van narrar junts la Supercopa- i que ja formava part de l’equip de la Cope. Per aquest motiu, la seva decisió d’anar-se’n a la SER l’hauria enemistat tant amb ell com amb Lama, amb qui suposadament s’ha deixat de parlar. Carreño i Castaño, però, han negat aquestes desavinences.

En tot cas, Castaño sí que va acceptar l’oferta de la Cope i assumirà, a partir de diumenge, la conducció d’ El partidazo. Com els dels seus rivals, el programa començarà a les 23.30, cosa que ha comportat que l’emissora li canviés el nom, ja que fins ara l’espai es deia El partido de las 12. Aquest programa, presentat per Joseba Larrañaga -que ara es farà càrrec d’ El partidazo els divendres i els dissabtes- tenia, segons l’últim EGM, 472.000 oients diaris. La Cope ja ha anunciat el fitxatge d’alguns professionals que participaran al nou programa, com Susana Guasch, que arriba d’Antena 3, i Mónica Marchante, procedent de Canal+. També hi seran altres noms que ja estaven vinculats a l’emissora, com Paco González, Tomás Guasch, Julio Maldonado (Maldini) o el mateix Manolo Lama.

Els canvis a la ràdio nocturna també han arribat a Catalunya. Roger Saperas substituirà Dani Senabre al capdavant del Tu diràs de RAC1, que també s’avança mitja hora, a les 22.30. A Catalunya Ràdio, en canvi, Francesc Garriga segueix al capdavant d’ El club de la mitjanit, que manté l’horari de les 23.00 però que, com a novetat, s’emetrà també per Esport3.

stats