Va de llibres

Daniel Anglès: "Marta Vives retrata les diferents formes d'estimar"

El director artístic d''Eufòria' i del Teatre Condal recomana 'Diguem-ne amor', de Marta Vives

2 min
El director del Teatre Condal, Daniel Anglès, fotografiat aquest dilluns

BarcelonaLa temporada al Teatre Condal l'ha tancat el musical Un amor particular i sembla que el director del teatre s'ha contagiat d'aquest esperit romàntic, perquè recomana llegir aquest estiu Diguem-ne amor, de Marta Vives (Ara llibres). La periodista de Catalunya Ràdio hi "retrata les moltes diferents formes d'estimar que hi ha", diu Anglès. "Amb la foscor que ens envolta i que ens amenaça, parlar d'aquesta diversitat i donar valor a totes les maneres crec que és maco".

Amb la columna de Modern Love del New York Times com a referent, Vives recull dotze històries d'amor reals i les converteix en literatura. Al llibre hi ha records imperfectes, vinculats a la quotidianitat i també a l'atzar. "L’excepcionalitat és en el dia a dia, dintre de les coses més quotidianes", deia l'autora quan presentava el llibre, que va sortir publicat abans del Sant Jordi del 2022. "És un llibre fàcil de llegir i que a més es pot llegir per fragments, cadascun dels relats va per separat", explica Anglès. De fet, aquell llibre té una continuació natural a les pàgines de l'Ara Diumenge, on Marta Vives cada setmana converteix en relat una història d'amor enviada pels nostres lectors.

Entre el catàleg d'històries de Diguem-ne amor hi ha un primer amor d'institut, l'amor entre una dona i una persona sense llar, la relació entre un cuidador i l’home malalt... Hi ha amistats indestructibles, desitjos impossibles, vincles no convencionals. D'aquí el títol, inspirat en un poema de Joan Margarit: no es tracta d'històries ensucrades que sacralitzin la parella, sinó que, pel camí, entrevistant els testimonis, la periodista també es va trobar patiment, i fins i tot abusos. Malgrat tot, la sensació que deixa el conjunt és molt reconfortant. "L'aproximació que té a les històries és molt de cor, és tendre. És una molt bona lectura d'estiu", assegura el director artístic d'Eufòria.

"I ara, com en direm de tot això? / Està bé dir-ne amor. De quina altra manera?", escrivia Joan Margarit a Dona callada, un dels seus darrers poemes.

stats