Bàsquet - Eurobàsquet
Esports Eurobasket 06/09/2022

Roko Prkacin, la jove aposta del Bàsquet Girona que somia ser com Petrovic

L'aler pivot és una de les inversions de futur de Marc Gasol i Aíto García Reneses

3 min
Roko Prkacin durant un partit de l'Eurobàsquet

BarcelonaEra un dia plujós i, per tant, el cementiri de Mirogoj, a Zagreb, no va tenir gaires visites. L'1 de novembre passat, Roko Prkacin, nou jugador del Bàsquet Girona, va aprofitar la festa de Tots Sants per visitar la tomba de Drazen Petrovic amb Biserka, la mare del mític jugador mort en accident de trànsit l'any 1993. A Croàcia tothom somia convertir-se en el nou geni de Sibenik, però de moment ningú s'hi ha acostat.

Prkacin, una de les apostes de futur de Marc Gasol a Girona, va arribar a l'Eurobàsquet com un dels jugadors joves amb més projecció, però la seva participació amb Croàcia està sent poc vistosa. Més aviat discreta: dels tres partits del combinat entrenat per Damir Mulaomerovic, només n'ha disputat un. Però no hi ha pressa perquè el talent d'aquest aler pivot de 19 anys necessita cuinar-se a foc lent. Format a les categories inferiors del KK Cibona, Prkacin va passar a formar part del primer equip del conjunt de Zagreb, a la màxima categoria croata, la temporada 2018-19 quan tan sols tenia 15 anys. Després d’una breu cessió al KK Rudes va tornar al Cibona, on s'ha mantingut fins a aquest estiu.

Biserka Petrovic i Roko Prkacin visitant la tomba de Drazen Petrovic.

Prkacin va passar per les categories inferiors de la selecció croata i va debutar amb el combinat absolut l'endemà de fer 18 anys. La seva precocitat l'ha situat a l'òrbita dels principals scouts europeus de l'NBA. La seva alçada (2,07 metres) va fer dubtar els seus entrenadors sobre quina posició havia de prioritzar sobre el parquet, però últimament s'ha acabat de definir com un quatre modern, un aler pivot capaç d'incidir en el joc de maneres molt diferents.

Una lesió de turmell que el va obligar a passar pel quiròfan va frenar la seva evolució durant la temporada 2021-22, però ningú dubta del seu potencial. Una de les persones que millor coneix Roko Prkacin és Jordi Plà, director esportiu del Bàsquet Girona. “El Roko és un jugador amb un talent i unes capacitats sensacionals, un jugador amb un potencial enorme i que, tot i la seva edat, ja ha demostrat que pot competir al més alt nivell. Volem créixer plegats", analitza. "Estic molt content d'haver firmat pel Bàsquet Girona per la gran cultura de bàsquet i el bon ambient que hi ha. He sentit grans coses de la ciutat. Segur que jugarem un bon bàsquet i aconseguirem bons resultats aquesta temporada. Estic encantat de jugar a l’ACB i espero el millor”, diu Prkacin.

L'opinió d'Aíto, clau

El representant de Prkacin és Matej Mamic, de l'agència Altus Basket. "Té talent NBA", presumeix. La presència d'Aíto García Reneses a Girona és tota una garantia per a la progressió del croat. L'entrenador madrileny ja s'havia fixat en el jugador quan era el tècnic de l'Alba de Berlín i des d'aleshores el seu nom sempre l'ha tingut subratllat a l'agenda. El crèdit de García Reneses amb els jugadors de futur és il·limitat.

Després d'un any marcat per les lesions i d'esborrar el seu nom del draft, a Roko encara li queden dues oportunitats per accedir a l'NBA. Si no s'hi inscriu l'estiu del 2023, l'any 2024 serà elegible de forma automàtica. Fill de Nikola Prkacin, un exjugador croat, el jove aspira a fer una bona temporada a la Lliga Endesa per reimpulsar una carrera que ha generat moltes expectatives.

stats