Ara _castells
Guillem Andrés 26/06/2023

La Colla Vella estrena la gamma extra per partida doble

Descarreguen el 4 de 9 amb folre i pilar i el pilar de 8 amb folre i manilles

Guillem Andrés
3 min
El pilar de 8 amb folre i manilles de la Colla Vella dels Xiquets de Valls completat durant la  Diada de Sant Joan de Valls aquest dissabte.

Cop de puny sobre la taula de la Colla Vella dels Xiquets de Valls en un enorme Sant Joan per als rosats en el qual, d’una sola tacada, s’han anotat els dos primers castells de gamma extra de la temporada: han descarregat el 4 de 9 amb folre i pilar i el pilar de 8 amb folre i manilles. Per contra, la Joves de Valls no ha sortit del tot satisfeta a plaça, ja que no han pogut assolir el seu principal objectiu del dia, el 4 de 9 amb folre.

La segona ronda ha sigut el moment escollit pels rosats per alçar la gamma extra. Així doncs, han portat el 4 de 9 amb folre i pilar, que ha pujat amb un tremolí constant i amb el treball del folre per falcar uns terços que no estaven en una posició còmoda. La quadratura també s’ha anat deformant i la baixada ha estat patida, fins a deixar sol el pilar. L’espadat, en canvi, ha mostrat absolutes garanties i l’han pogut baixar amb seguretat. La Colla Vella no s’ha frenat aquí, ja que també ha completat el pilar de 8 amb folre i manilles, que ha girat i les manilles han hagut de batallar de valent, mentre que pels pisos superiors ha excel·lit. Un cop descarregat, s’han fet càntics d’“Un pis més” i també han tornat els de “Salsa y no llores ”, en al·lusió a la colla rival.

Inicialment, els del Portal Nou han portat un 3 de 9 amb folre amb una execució lenta i també han fet un 4 de 9 amb folre que han patit molt, en el qual fins i tot en el folre hi ha hagut algun canvi en les mans per evitar l’enfonsament d’un dels rengles.

Per la seva banda, la Joves de Valls s’ha quedat a mitges en la seva actuació, ja que han desmuntat el 4 de 9 amb folre en dues ocasions, en el dia que el portaven per primer cop aquest any. En el primer intent, en segona ronda, no han pogut lligar del tot bé els terços i a poc a poc ha anat perdent les mides amb alguns rengles més tancats i d’altres oberts i l’han acabat desmuntant abans d’entrar els dosos. Els vermells hi han tornat a la tercera ronda, però novament el castell no ha pujat estable i estava massa obert i amb problemes al folre, que han obligat a desmuntar-lo. Prèviament, havien fet el 3 de 9 amb folre i han acabat amb el 4 de 8 i el pilar de 6.

En la nit de revetlla, a la Diada de Completes, totes dues colles van portar el 3 de 9 amb folre, i era el primer que feia la Joves de Valls en aquesta actuació en tota la seva història. Totes dues el van acompanyar del 5 de 8, i la Vella va completar-ho amb el 4 de 8 amb el pilar, mentre la Joves feia el 4 de 8. En la ronda de pilars, els rosats van fer el de 7 amb folre i els vermells el de 6.

Les de Tarragona s’encallen

El dia de Sant Joan també és dia de castells a Tarragona, amb l’actuació de les quatre colles locals. L’actuació d’aquest diumenge tenia com a principal punt d’interès les ganes de la Jove de Tarragona i els Xiquets de Tarragona d’anar un pas per davant aquesta temporada. Totes dues, però, van haver de desmuntar els seus intents.

Així doncs, els liles van desmuntar el 4 de 9 amb folre per problemes evidents en la seva quadratura. Van completar la tripleta de 8, amb el segon 2 de 8 amb folre amb bastant tremolí. Els ratllats tampoc van poder estrenar el 5 de 8, que pujava bellugadís i la canalla no ho va veure clar. Van fer els dos bàsics de 8 i el 5 de 7.

Per la seva banda, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets del Serrallo van completar una actuació amb castells de 7.

De la resta d’un cap de setmana amb poca activitat castellera, destaca el segon 2 de 8 amb folre de la temporada dels Capgrossos de Mataró i els primers castells de 7 de l’any dels Castellers d’Altafulla i de la Colla Castellera de l'Alt Maresme i la Selva Marítima.

stats