Gent 26/10/2021

Alec Baldwin estava assajant i apuntant a càmera quan l'arma es va disparar

L'actor estava assegut al banc d'una església i el director del film i la directora de fotografia estaven observant l'angle de càmera

Simon Romero i Julia Jacobs / The New York Times
2 min
Vista aèria de Bonanza Creek, el ranxo on es rodava el film protagonitzat per Alec Baldwin

Albuquerque, Estats UnitsAlec Baldwin estava assajant una escena en què havia d'apuntar amb un revòlver “cap a l'objectiu de la càmera” quan l'arma –que s'havia dit a l'equip que no contenia munició real– es va disparar de sobte i va matar Halyna Hutchins, segons ha explicat el director de la pel·lícula, Joel Souza, en una declaració jurada difosa diumenge a la nit. Souza ha dit que va sentir un so que “va sonar com un fuet i després un fort esclat”. El director explicava així per què Baldwin havia apuntat amb la pistola la directora de fotografia, Halyna Hutchins, però no aclaria per què una pistola que no havia de contenir munició real va acabar matant Hutchins. Els fets van passar la setmana passada durant el rodatge de la pel·lícula Rust a Nou Mèxic.

El director, que va resultar ferit al tiroteig, diu que creia que la pistola era segura i que l'havien descrit com una descarregada. Souza afirma que les armes al plató solien ser revisades per la responsable de seguretat de la pel·lícula, Hannah Gutierrez-Reed, i després tornaven a ser revisades per Dave Halls, l'assistent de direcció, que les lliurava als actors. Souza ha explicat que dijous, després de preparar-se per a l'escena al plató d'una església, hi va haver una pausa i l'equip va ser traslladat amb autobús cap a un altre lloc per dinar. Ha dit que van tornar a l'escenari després de dinar, però que “no estava segur de si l'arma de foc va tornar a ser revisada”.

Des del banc d'una església

Segons la declaració jurada del director, Baldwin estava assegut en un banc de fusta d'una església, assajant una escena en què havia de desenfundar un revòlver i apuntar la lent de la càmera. Souza ha assenyalat que ell estava dret amb Hutchins “mirant l'angle de la càmera”. Va veure que Hutchins s'agafava l'abdomen i començava a trontollar cap enrere. Aleshores es va adonar que ell mateix sagnava per l'espatlla. El detectiu Joel Cano, que s'ha encarregat d'escorcollar el lloc dels fets, ha explicat que quan va interrogar el director li va dir "que mai no hi hauria hagut d'haver munició real a prop o al voltant de l'escena”.

El dia del rodatge Souza estava gestionant els endarreriments provocats després que sis membres de l'equip abandonessin la gravació per falta de seguretat i retards en els pagaments. Es va contractar ràpidament un altre equip, però la producció va començar tard. Souza ha dit que només hi havia una càmera disponible per gravar abans del rodatge. Segons la declaració jurada, l'assistent de direcció Dave Halls va agafar el revòlver d'una safata grisa que havia preparat la responsable d'armes del rodatge, Gutierrez-Reed. Halls va lliurar el revòlver a Baldwin i li va cridar “arma freda” –que en un plató de cinema sol referir-se al fet que una arma de foc està descarregada–. Mentre preparaven l'escena, l'equip va haver de canviar la posició de la càmera perquè hi havia una ombra. Un dels operaris de càmera, Reid Russell, ha dit que Baldwin estava explicant com desenfundaria la pistola, traient-la de la cartutxera, quan l'arma es va disparar. Els detectius van trobar tres revòlvers, carcasses gastades i municions –en caixes i en una ronyonera– quan van escorcollar el plató de la pel·lícula de Nou Mèxic.

stats